Štai kaip sunokinti žalius pomidorus, kad kuo geriau išnaudotumėte šiltojo sezono derlių.
Kaip sunokinti žalius pomidorus
Nors visi pomidorai yra žali prieš įgyjant raudoną, geltoną, oranžinę ar violetinę spalvą, dėl kietos tekstūros ir skonio trūkumo jie nėra tinkami valgymui. Jei pomidorai yra maži ir žali, geriausia palikti juos šiek tiek ilgiau nokti, tačiau yra keletas dalykų, kuriuos galima padaryti siekiant paskatinti didesnius žalius pomidorus galutinai sunokti.
Pasak „Gardeners’ World”, „geriausio skonio pomidorai yra tie, kurie „sunoksta ant kekės“, todėl visada rekomenduojama kuo geriau išnaudoti lauko šviesą ir šilumą, kad prieš taikant vidaus metodus vaisiai būtų kaip įmanoma natūraliau sunokę.
„Trumpinkite” pomidorų augalus
„Trumpinti” augalą reiškia nukirpti arba suspausti augančią šaką, kad augalo energija būtų nukreipta į kitas vietas.
Dėl to pomidorų krūmai dažnai auga į išorę, o ne į viršų, tačiau toks būdas taip pat padeda derliui ir daržovių dydžiui.
„Gardeners’ World” pasakė: „Tiesiog nuo pagrindinio stiebo nupjaukite kelis lapus, esančius virš žalių pomidorų kekių. Pašalinus lapus nuo augalo taip pat galima užtikrinti, kad kuo daugiau šviesos pasieks vaisius ir jie greičiau sunoks.”
Apgenėkite pomidorus
Pomidorai, kurie auga vazonuose arba šiltnamyje, gali būti apgenėti, kad augalo energija būtų sutelkta į neprinokusius vaisius. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai pašalinti gėles, esančias ant augalo, nes, pasak „Gardeners’ World”, jos „neturi galimybės” tapti pomidorais. Vietoj to, energija, kurią būtų sunaudojusios gėlės, nukreipiama į pomidorų sunokinimą, kurį reikia skatinti.
Ar galima skinti žalius pomidorus?
Žaliųjų pomidorų nereikėtų skinti pastoviai, tačiau juos galima nuskinti tada, jei lauke pradeda kristi temperatūra, kad jų vidus sunoktų. Jei išsirinksite žalius pomidorus, visada įsitikinkite, kad jie yra pakankamai sunokę.
Emma Loker, patyrusi sodininkė iš „DIY Garden”, pasakė: „Jie bus tokio pat dydžio, kaip visiškai sunokę pomidorai, šviesiai žali ir nebus akmens kietumo, kai juos suspausite.”
Kietu pomidorų laikymas tam tikru būdu yra tik vienas variantas, kurį galite išbandyti, nors turėtumėte būti pasirengę palaukti nuo vienos iki trijų savaičių, kol vaisiai sunoks ir paraudonuos.
Naudokite popierinį maišelį
Paprasčiausias laikymo būdas yra popierinis maišelis, tačiau tiks ir kartoninė dėžutė. Vienas dalykas, kurio turėtumėte vengti, kai nokiname vaisius viduje, yra plastikiniai maišeliai, nes jie skatina puvimą, o ne brendimą.
Naudokite kitus vaisius Siekiant paspartinti nokimą, į maišelį galima įdėti bananų ar obuolių. Šie vaisiai ir patys pomidorai gamina eteno dujas, skatinančias nokimą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!