Viena sveikiausių ir Didžiosios Britanijos mokslininkų naudingiausia pripažinta daržovė - brokolis. Pasirodo, jame yra naudingų medžiagų, kurios gali apsaugoti nuo pačių pavojingiausių ir klastingiausių ligų.
Jame esantis sulforafanas turi priešvėžinių savybių. Tiesa, nepamirškite, kad brokoliai yra sveiki ir naudingi tik tada, kai yra kepami arba verdami labai trumpą laiką.
Taigi, valgykite brokolius drąsiai, gardinkite jais sriubas, troškinius ir jau netrukus pastebėsite, kad jaučiatės žvalesni, turite daugiau energijos.
Valgomoji brokolių dalis – žiedkočiai ir žiedpumpuriai. Šiose daržovėse gausu vitaminų A, В1, В2, РР, С, Е, kalio druskų, fosforo, kalcio, magnio, geležies, natrio.
Baltymų brokoliuose yra 1,5 karto daugiau nei žiediniuose kopūstuose. Pagal aminorūgščių, esančių brokolių baltymuose, kiekį ir kokybę, juos galima prilyginti jautienos baltymams.
Brokolių ūgliuose esančios medžiagos teigiamai veikia žmogaus imunitetą ir saugo nuo vėžio. Šioms daržovėms auginti labiausiai tinka saulėta vieta ir derlingos, humusingos, vidutinio sunkumo, vandeniui laidžios dirvos, kurių pH 6,5–7,5.