• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virtuvės šefas Linas Jablonskas skaičiuoja, kad prireikė net 8 metų, kol mėsainis Lietuvoje atsikratė greitojo maisto etiketės ir tapo prestižiniu patiekalu.

Virtuvės šefas Linas Jablonskas skaičiuoja, kad prireikė net 8 metų, kol mėsainis Lietuvoje atsikratė greitojo maisto etiketės ir tapo prestižiniu patiekalu.

REKLAMA

Šiandien mėsainiai gaminami iš įvairiausių ingredientų, yra pačių įvairiausių skonių ir formų. Daugėja ir naujų interpretacijų, pavyzdžiui, mėsos paplotėlį pakeičia pagamintas iš daržovių (daržovainis).

Profesionalaus šefo nuomone, iš daržovių paruoštas patiekalas gali būti lygiai toks pats skanus kaip ir iš mėsos, o puikiu daržovainio skoniu leis įsitikinti jo siūlomas išbandyti suvožtinio receptas.

L. Jablonskas prisipažįsta, kad mėsainis yra vienas mėgstamiausių jo patiekalų, kulinaras mėgaujasi juo bent kartą per savaitę: „Iki šiol esu išbandęs įvairiausias šio patiekalo versijas: tiek su įvairia mėsa, tiek su žuvimi, tiek su daržovėmis. Mėgstu eksperimentuoti.

Vien savo restorane per savaitę pagaminu vidutiniškai 100 mėsainių, nors tai nėra pagrindinis patiekalas. Daugelis Lietuvos restoranų mėsainius taip pat įsitraukė į savo meniu. Lietuviai šį patiekalą itin mėgsta.“

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie neigiamą šio patiekalo ypatybę – kaloringumą, L. Jablonskas griauna tokį įsitikinimą: „Mėsainį itin kaloringu patiekalu paverčia dažnai šalimais pasirenkamos bulvytės ir gazuoti, saldūs gėrimai. Aš renkuosi sveikesnius ingredientus ir pagardus, todėl nebijau per didelio kalorijų kiekio. Pavyzdžiui, majonezą keičiu pesto padažu, bandelę renkuosi be kvietinių miltų, o vietoj mėsos paplotėlio dedu daržovainį.“

REKLAMA

Šefui pritaria ir pirmojo Lietuvoje vegetariško paplotėlio „VegBurger“ prekės ženklo atstovas Audrius Užga: „Galbūt daugeliui tikras mėsainis asocijuojasi su mėsa, tačiau tikrai netrūksta tokių, kurie renkasi lengviau virškinamą variantą – su daržovių paplotėliu pagamintą suvožtinį, puikiai tinkantį ir vegetarams.

Jau yra sukurti 7 skirtingų skonių daržovainiai – jie gaminami iš šparaginių pupelių ir žirnelių, burokėlių, pievagrybių, salierų, morkų, kukurūzų ir kitų daržovių. Papildyti originaliomis medaus, cinamono, kario ir kt. prieskonių natomis, daržovainiai atskleidžia tikrą skonių įvairovę, kuri leidžia atrasti vis kitokius suvožtinio variantus. Be to, šie iš daržovių pagaminti paplotėliai neturi GMO, skonio stipriklių, dažiklių ar sintetinių kvapiųjų medžiagų, tad yra sveiki.“

REKLAMA
REKLAMA

L. Jablonskas teigia, kad sveikas maistas jam yra prioritetas, jis pats vadovaujasi sveikos gyvensenos principais. Kelis jų rekomenduoja ir mėsainių gerbėjams: „Nepersivalgyti; valgyti daugiau mažiau vienodu laiku ir niekada nevalgyti vėlai vakare; maisto neužsigerti gazuotu ar alkoholiniu gėrimu; daug judėti ir reguliuoti mitybos racioną. Pavyzdžiui, nevalgyti vien mėsos. Žinoma, nereikia kažko drastiškai atsisakyti – tiesiog tinkamai subalansuoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Virtuvės šefas džiaugiasi, kad šiuo metu savo racione gerokai sumažino suvartojamos mėsos kiekį. Tai padėjo jam sukurti vieno SPA restorano vegetarišką meniu bei atrasti mėsainio paplotėlio alternatyvą vegetarams – daržovainį: „Vegetariškus patiekalus gaminu dažnai ir ne tik todėl, kad dirbu restorane.

Pamažu dingsta įsivaizdavimas, jog vegetariškas maistas – tai tik salotos ir riešutai. Labai džiaugiuosi galėdamas pristatyti suvožtinio receptą, nes gaminant šį patiekalą nėra ribų, ką dėti į vidų. Kiekvienas renkamės pagal savo skonį ir atsiranda vis daugiau alternatyvų valgantiems mažiau ar visai atsisakantiems mėsos.“

REKLAMA

L. Jablonskas kviečia įsitikinti, kad vegetariški mėsainiai gali būti skanūs bei maistingi, ir išmėginti savo jėgas virtuvėje kartu su „VegBurger“ daržovainiu. Šefas pristato suvožtinio receptą, kuriam reikės:

1 sviestinės bandelės (galima rinktis ir kitokią mėgstamą) 20 g žaliojo pesto padažo 1 „VegBurger“ burokėlių daržovainio 20 g salotų lapų (labiausiai dera gražgarstės, špinatų ar burokėlių lapeliai) 30 g kriaušės (labiausiai tinka sultinga) 30 g avokado

REKLAMA

Gaminimas:

1. Bandelę perpjauti pusiau ir paskrudinti vidines puses ant sausos, įkaitusios keptuvės.

2. Paskrudintas bandelės puses patepti pesto padažu.

3. Ant apatinės bandelės dalies sudėti šaltu vandeniu nuplautus salotų lapus, griežinėliais pjaustytą kriaušę ir avokadą.

4. Burokėlių daržovainį pakepti 2 minutes ant sviesto, kol švelniai apskrus, ir uždėti ant salotų lapų, kriaušės bei avokado. Taip pat galima rinktis sveikesnį variantą ir daržovainį kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–45 s. Orkaitė turi būti visiškai įkaitusi, kad daržovainis nedžiūtų, bet iškart apskrustų.

5. Ant viršaus uždėti antrą bandelės pusę ir švelniai paspausti, kad sudėti ingredientai neiškristų ir būtų vientisas patogiai valgomas patiekalas.

Kad rezultatas būtų pats skaniausias, L. Jablonskas pataria: rinktis tik šviežias daržoves, tinkamai paskrudinti bandelę ir išsirinkti „teisingą“ padažą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų