Kulinario tinklaraščio autorė Simona Kalėdų laukimą vadina magišku laikotarpiu, o dar įdomesnį jį paversti kviečia kartu kepant kalėdinį pyragą.
„Kai laukiu, ruošiuosi: karpau popierines snaiges, skiltelė po skiltelės valgau mandarinus, kepu pyragus, ieškau tylos.
Kai ruošiuosi, vyksta kažkas nepaaiškinamai svarbaus, tarsi po truputį išsipildo stebuklas. Jei ne tik sėdi, lauki ir tikiesi, o lauki ir veiki, tai, ko tu lauki, ima ir atsitinka", – tikina ji.
Kalėdiniam vaisių pyragui reikės:
100 g apelsinų cukatų; 100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų datulių; 100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų ananasų; 100 g džiovintų spanguolių; 200 g razinų; 130 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų abrikosų; 200 g auksinių razinų; 150 g smulkių auksinių razinų; 150 g stambiai sumulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų); 200 ml brendžio; 250 g sviesto; 230 g rudujo cukraus; 270 g miltų; 4 kiaušinių; 1 apelsino žievelės ir sulčių; 1 citrinos žievelės; 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių; 2 arbatinių šaukštelių cinamono; 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių; 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero.
Prieš pradedant gaminti pyragą, autorė rekomenduoja mėgautis tinkama akimirka ir atsipalaiduoti. Taip pyrago kepimas įgaus daug teigiamų prasmių. „Užsidekite keletą žvakių, išsivirkite šildančios arbatos siurbčiojimui ir pradėkite mediniu šaukštu trinti sviestą su cukrumi.
Neskubėkite, trinkite, kol masė taps puri ir pašviesės. Po vieną atidžiai įmaišykite kiaušinius, įtarkuokite apelsino ir citrinos
žieveles - ar jaučiate, koks pakeliantis nuotaiką kvapas pasklido po virtuvę.
Įsijokite miltus, sumaišytus su prieskoniais, ir brendyje bei apelsino sultyse išmirkusius džiovintus vaisius.
Pašaukite pyragą į orkaitę. Atsipalaiduokite, pasiklausykite muzikos ir bekepant pro orkaitės plyšelį pradės veržtis sodrus vaisinis aromatas, kuris visus namus (ir gal net kaimynus) įsups į Kalėdų karštinę ir, tikiu, nepaleis", – rekomenduoja ji.
Brandinimas:
1 diena
1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį.
Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.
2 diena
1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm.) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite sviestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai.
Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.
2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius.
Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.
4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.
5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.
6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.
7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą.
Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas.
Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs.
Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.
8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti.
Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio.
Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite į maišelį.
Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai – 2 savaites.
9. Rekomenduojama kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.