Nors nėra jokių tikrų įrodymų iš kur sūris kilęs originaliai, manoma, kad jis atsirado Viduriniuosiuose Rytuose. Sūrio gamybos tikslas buvo rasti būdą pienui išlaikyti, ypač kai orai būdavo labai šilti, o sukūrus pieno produktą jų nebereikėdavo nuolatos šaldyti.
Dabar yra šimtai sūrių rūšių beveik kiekvienoje pasaulio valstybėje. Pieno sūriai gaminami iš pačių įvairiausių šaltinių: nuo avių ir ožkų pieno iki arklių pieno, kaip gamindavo mongolų klajokliai. Esame tikri, kad kai kurių faktų apie sūrius tu tikrai nežinosi. Štai tau penki.
1. JAV pagamina daugiau sūrių nei bet kuri kita pasaulio valstybė Remiantis atliktais tyrimais, nuo 2006-tųjų metų JAV pagamina beveik 30% viso pasaulio sūrių, o tai yra beveik milijonas metrinių tonų. To užtenka kiekvieną vyrą, moterį ir vaiką planetoje aprūpinti 2,2 svaro sūrių.
2. Pats brangiausias sūris gaminamas Švedijoje Pats brangiausias sūris pasaulyje gaminamas iš trijų briedžių, vardu Gullan, Haelga ir Juna pieno, gyvenančių mažoje fermoje Bjursholm, Švedijoje. Gyvūnai yra prijaukinti, kas kalbant apie briedžius yra gana retas atvejis. Kiekvieną jų pamelžti užtrunka apie 2 valandas ir tai daroma tik tam tikrais metų mėnesiais. Galutinis rezultatas parduodamas už 500 dolerių už svarą.
3. Prancūzai nėra didžiausi sūrių mėgėjai Remiantis apklausomis, didžiausi sūrių mėgėjai yra graikai – jie suvalgo apie 60,6 svaro sūrių kasmet. Nieko keisto, kad didžiausia suvalgomo sūrio dalis - trys ketvirtadaliai, kad būtų tiksliau – yra feta. Prancūzai per metus suvalgo 52,9 svaro sūrio kiekvienas, ir užima antrąją vietą lentelėje, nors pas juos sūrių įvairovė didesnė.
4. Cheddar – populiariausias sūris pasaulyje Nors pavadinimas Cheddar, ir kiti patys geriausi sūrių pavyzdžiai, atkeliavo iš tos pačios mažos vietovės, pavadinimu Somersetshire, Didžiojoje Britanijoje, Cheddar sūris gali būti gaminamas bet kurioje pasaulio dalyje. Vien tik kiekvienoje JAV valstijoje Cheddar sūrio vienas asmuo per metus suvalgo daugiau nei 8,8 svaro.
5. Yra netgi sūris, gaminamas iš žmogaus krūtinės pieno Le Petit Singly yra maža ferma Prancūzijoje, kur gaminamas sūris iš paaukoto žmogaus krūties pieno. Savininkai teigia, kad jame daug vitaminų, o skonis – lengvai riešutinis.