Jei cholesterolio kiekis padidėjęs, tai reiškia, kad žmogaus kraujyje yra per daug riebalinės medžiagos, vadinamos cholesteroliu. Laikui bėgant jis ima kauptis kraujagyslėse ir gali jas užkimšti.
Dėl šios priežasties didelis cholesterolio kiekis yra vienas iš svarbiausių rizikos veiksnių, galinčių sukelti tokias pavojingas ligas, kaip insultas ir infarktas.
Yra keletas galimų padidėjusio cholesterolio kiekio priežasčių, viena iš jų – mityba. Per didelis sočiųjų riebalų vartojimas gali stipriai padidinti cholesterolio kiekį. Vieni maisto produktai jį didina, o kiti – mažina, rašo express.co.uk.
Pasak vienos ekspertės, būtent dėl šios priežasties turėtume valgyti daugiau populiarių vaisių, kurių galima nusipirkti visuose prekybos centruose.
Obuoliai mažina aukštą cholesaterolį
„Obuoliai yra daug maistinių medžiagų turintys vaisiai, kuriuose yra 10 proc. vitamino C, vario, vitamino K ir vitamino E, – paaiškino mitybos specialistė Eli Brecher. – Vienas obuolys per dieną – puikus įprotis, padedantis stiprinti širdį, nes pektinas ne tik padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, bet ir obuoliuose esantys polifenoliai siejami su mažesniu kraujospūdžiu ir mažesne insulto rizika.“
Tai patvirtino 2020 m. žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbti tyrimai. Jungtinės Karalystės ir Italijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad suvalgant du obuolius per dieną galima gerokai sumažinti cholesterolio kiekį.
Tyrime dalyvavo 40 žmonių, kurie aštuonias savaites valgė po du obuolius per dieną – jų cholesterolio kiekis sumažėjo. Tyrėjai taip pat nustatė, kad kasdien valgant obuolius kraujagyslės tampa sveikesnės ir labiau atsipalaidavusios.
Tai panašu į poveikį, kurį pastebimai daro kiti maisto produktai, turintys natūralių junginių, vadinamų polifenoliais, pavyzdžiui, arbata.
„Atrodo, kad senasis britų posakis apie obuolį per dieną yra beveik teisingas“, – komentavo vyriausioji tyrimo autorė, Redingo universiteto profesorė Julie Lovegrove.
Obuoliuose yra flavonoidų, vadinamų procianidinais, kurie pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis ir gali mažinti mažo tankio lipidų (MTL arba „blogojo“ cholesterolio) kiekį.
Didelis antioksidantų kiekis obuoliuose gali apsaugoti nuo neurodegeneracinių ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio ir Parkinsono, ir palaikyti gerą smegenų veiklą. Obuolio odelėje ir šerdyje taip pat gausu pektino – tirpių skaidulų, kurios, kaip įrodyta, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Tačiau tyrimuose nustatyta, kad geriant obuolių sultis, kuriose nėra pektino, cholesterolio kiekis kraujyje nesumažėjo. Normalus bendrojo cholesterolio kiekis kraujyje yra ne daugiau kaip 5 milimolai litre (mmol/l).
Didelio tankio lipoproteinų norma yra vienas ar daugiau mmol/l, o mažo tankio lipoproteinų turėtų būti keturi ar mažiau mmol/l. Vienintelis būdas sužinoti savo cholesterolio kiekį – atlikti kraujo tyrimą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!