Kalafioras – ne tik labai maistinga, bet ir skani daržovė, kuri gali padėti numesti svorio ar net atstoti mėsą.
Žiedinių kopūstų sklindžiai
Jei mėgstate bulvinius blynus, būsite tiesiog sužavėti šiais lengvais ir maistingais blyneliais. Jie puikiai tiks tiems, kurie nori numesti svorio.
Porcijos: 12 sklindžių
Reikės:
1 žiedinio kopūsto galva, kurią pjaustome plonais griežinėliais
1 geltonas svogūnas
1½ šaukštelio druskos
1½ šaukštelio česnako milteliai
½ šaukštelio juodųjų pipirų
2 kiaušiniai
½ didelio šaukštelio migdolų miltų
¼ šaukšto alyvuogių aliejaus
Sudedame žiedinį kopūstą, svogūną, druską, česnako miltelius, pipirus, kiaušinius, migdolų miltus į didelį dubenį ir gerai išmaišome. Mišinį šaldytuve palaikykite ne mažiau kaip 30 minučių.
Įkaitintoje keptuvėje įpilkite aliejaus, tačiau blynus kepkite ant vidutinės-aukštos ugnies. Naudokite vieną šaukštelį masės ir kepkite nuo trijų iki keturių minučių iš kiekvienos pusės. Svarbiausia, kad blynai būtų traškūs ir auksiniai.
Glazūruotų žiedinių kopūstų sparneliai
Dievinate vištienos sparnelius, tačiau ieškote lengvesnio varianto? Tuomet rinkitės žiedinių kopūstų sparnelius, kurie sužavės visą šeimą.
Porcijos: 4
Reikės:
1 žiedinis kopūstas, kurį supjaustykite taip, kad primintų sparnelį.
1 valgomasis šaukštas rapsų aliejus
Druskos ir pipirų, pagal skonį
¼ šaukšto balzamiko acto
2 šaukštai medaus
2 šaukštai sojos padažo
1 šaukštas nesūdyto sviesto
1 šaukštelis česnakų miltelių
Žiedinį kopūstą išvoliokite aliejuje, pabarstykite druska ir pipirais. Tuomet kepkite orkaitėje 200 C laipsnių temperatūroje, nuo 12 iki 15 minučių. Į keptuvę įpikite balzamiko, medaus, sojos padažo, sviesto, česnakų miltelių ir sudėkite kopūstą. Palaikykite apie 8 minutes, kol gražiai apskrus ir įgaus skonio. Patiekite su daržovėmis, ryžiais ar mėsa.
Kalafiorų apkepas (6 valgytojai)
Reikės:
4 kiaušinių
4-5 riekių šviesios duonos (geriausia su grūdais)
1 stiklinės lieso pieno
100 g parmezano ar kitokio sūrio
1 "galvos" kalafioro
1 sultinio kubelio
Puode užverdame vandenį, įmetame sultinio kubelį ir jame apverdame kalafiorą, kol jis šiek tiek suminkštės. Ištraukiame, padedame atvėsti. Sultinį galima paskaninti prieskoniais, įmesti keletą petražolės lapelių ir valgyti su apkepu.
Pieną pašildome, į jį pamerkiame duoną. Kiaušinius išsiplakame, įmaišome suminkštėjusią duoną ir sutarkuotą sūrį (dalį galima pasilikti viršaus pabarstymui). Kalafijorą susmulkiname kekėmis ir įmaišome į kiaušinių mišinį.
Formą patepame riebalais ir pabarstome džiūvėsėliais (nebūtina). Sukrečiame apkepo masę, išlyginame, galime pabarstyti sūriu ir šauname į orkaitę. Kepame apie 30 min. 190 laipsnių temperatūroje.
Salotų receptas karštai ir vasariškai dienai.
Reikės:
1 brokolio,
1 žiedinio kopūsto,
druskos,krapų, žalių svogūnų laiškų,juodųjų maltų pipirų.
svogūno,
majonezo,
Brokolius ir žiedinius kopūstus supjaustome kuo smulkiau. Smulkiai supjaustomas svogūnas, svogūnų žalieji laiškai, krapai ir viskas sumaišoma. Įdedama majonezo, druskos, maltų juodųjų pipirų. Viskas dedama pagal skonį. Išmaišome –skanaus.
Vietoj majonezo galima naudoti kefyrą, bet geriausia neriebų ir be jokių priedų – krapų. Ne skirtą šaltibarščiams. Bet tai jau bus visai kitas patiekalas.
Traškios kalafiorų salotos
Reikės:
1 Agurko
Druskos, pipirų
Majonezo
3 Pomidorų
1 žiedinio kopūsto
Žiedinį kopūstą išskirstome į smulkesnius žiedelius, pomidorą supjaustome (kas kaip norit, kubeliais, ar pusžiedžiais), supjaustome agurką. Dedame majonezo, pipirų, drusko (jei kam reikia), viską sumaišome ir... valgome.