Medicinos mokslų daktaras Romitas Bhattacharya, „Mass General Brigham“ kardiologas, paaiškino, ką iš tikrųjų reiškia per didelis cholesterolio kiekis, rašoma massgeneralbrigham.org.
Jis dalijosi patarimais apie blogiausius ir geriausius maisto produktus, kuriuos galima valgyti, kai turite aukštą cholesterolio kiekį.
Kas yra cholesterolis?
Daugelis žmonių žino terminą „cholesterolis“ ir yra girdėję, kad didelis cholesterolio kiekis yra pavojingas. Tačiau norint iš tiesų suvokti sveiko cholesterolio kiekio vertę, svarbu suprasti, ką šis žodis reiškia.
„Cholesterolis – tai kraujyje esanti dalelė, kurios reikia visiems žmonėms ir gyvūnams, – sako daktaras Bhattacharya. – Tačiau šiais laikais jo neretai turime per daug. Pagrindinis jo vaidmuo – sukurti membraną – tarsi burbulą – aplink molekules organizme ir padėti joms keliauti iš vienos vietos į kitą.“
Kodėl didelis cholesterolio kiekis yra pavojingas?
Dr. R. Bhattacharya teigia, kad didelio cholesterolio kiekio sąvoka nėra tokia paprasta, kaip atrodo. Taip yra todėl, kad kai gydytojai kalba apie cholesterolio kiekį, jie turi omenyje vidutinį jo kiekį pasaulyje, kuriame dauguma žmonių jo gauna daugiau, nei jiems reikia.
Dr. R. Bhattacharya rekomenduoja apie tai mąstyti labiau kaip apie „nesveiko cholesterolio kiekio“ jūsų organizme sąvoką.
Štai kodėl: „Įsivaizduokite, kad gyvenate netoli gamyklos, kuri skleidžia pavojingus dūmus. Galbūt nesergate astma ir kasdien nesikankinate dėl kosulio, tačiau mintyse galvojate, ar sveika kasdien įkvėpti šių dūmų.
Būtent taip galvoju apie cholesterolį: visi gyvename pasaulyje, kuriame esame veikiami didesnio jo kiekio, nei turėtume.“
Kai organizme cholesterolio yra daugiau, nei reikia, kyla problemų. Dr. R. Bhattacharya aiškina, kad cholesterolis pradeda kauptis ant arterijų sienelių, todėl padidėja tikimybė susirgti širdies ligomis ir kitomis rimtomis problemomis.
Vienas sudėtingas dalykas, susijęs su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, yra tai, kad, kitaip nei kai kurios medicininės problemos, nesveikas cholesterolio kiekis gali nesukelti pastebimų simptomų.
„Šiuo atveju, yra svarbus pasitikėjimas, – aiškina dr. R. Bhattacharya. – Jei gydytojas sako, kad jūsų cholesterolio kiekis yra per didelis, turite į tai reaguoti – net jei jaučiatės gerai.“
Nors didelis cholesterolio kiekis paprastai yra besimptomis, R. Bhattacharya sako, kad yra vienas požymis, kuris dažnai gali likti nepastebėtas: erekcijos sutrikimai.
„Anksčiau manėme, kad erekcijos sutrikimai vyresniems nei 40 metų vyrams atsiranda dėl to, kad žmonės sensta. Tačiau tai yra kraujotakos problema.
Varpos kraujagyslės yra kaip širdies kraujagyslės. Kai kraujagyslių sieneles aplimpa pakankamai cholesterolio, kraujas ir maistinės medžiagos negali patekti į šiuos organus.“
Priešingu atveju, pirmieji simptomai dažnai būna širdies priepuolis, insultas arba krūtinės skausmas (vadinamas krūtinės angina). Kadangi pirmieji padidėjusio cholesterolio kiekio simptomai dažnai būna kardinalūs, ypač svarbu, kad gydytojas reguliariai matuotų cholesterolio kiekį ir įsitikintų, kad jo kiekis yra sveikas.
Ar didelis cholesterolio kiekis sukelia širdies priepuolį arba insultą?
„Širdies priepuolis ir insultas yra dažniausios problemos, kurias sukelia labai aukštas cholesterolio kiekis“, – sako dr. R. Bhattacharya.
„Kai cholesterolis kaupiasi palei arterijų sieneles, tai vadinama ateroskleroze – ir širdies priepuolis, ir insultas yra tipiškos ligos, kurias gali sukelti aterosklerozė.
Kai galvojame apie būdus, kaip galime užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, kurios yra pagrindinė mirties priežastis pasaulyje, svarbiausia yra kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujospūdį.“
Kokie produktai sukelia aukštą cholesterolį?
Kalbant apie blogiausius maisto produktus, sukeliančius padidėjusį cholesterolio kiekį, dr. R. Bhattacharya sako, kad svarbu atkreipti dėmesį į gyvūninės kilmės produktus, ypač raudoną mėsą ir pieno produktus.
„Daug riebalų turintys pieno produktai skirti augantiems veršeliams, – aiškina dr. R. Bhattacharya. – Jis skirtas augantiems kūdikiams, kuriems reikia cholesterolio ir riebalų, kad jų smegenys, nervai ir kūnas vystytųsi.
Valgydami neriebų pieną ir mėsą, su maistu gauname daug cholesterolio, ypač sočiųjų riebalų, kurie, kaip įrodyta, didina cholesterolio kiekį.
Taigi, pirmoji žinia yra tokia: sumažinkite sočiųjų riebalų suvartojimą bent iki mažiau nei 10 proc. dienos kalorijų.“
Dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio cholesterolio koncentraciją labiausiai didina šie maisto produktai:
- raudona mėsa, pavyzdžiui, jautiena, kiauliena ir ėriena, taip pat perdirbta mėsa, pavyzdžiui, dešra;
- riebūs pieno produktai, pavyzdžiui, grietinėlė, nenugriebtas pienas ir sviestas;
- kepiniai ir saldumynai;
- keptas maistas;
- aliejai, pavyzdžiui, palmių ir kokosų aliejus;
- sviestas.
Kokie produktai mažina cholesterolį?
„Augalai iš esmės negamina cholesterolio, – aiškina gydytojas. – Taigi, jei nerimaujate dėl cholesterolio, valgydami augalus galėsite sau padėti. O augaluose svarbus didelis skaidulų kiekis. Jos valo žarnyną, leidžia detoksikuotis, sveikai maitina žarnyno mikrobiomą ir gali padėti išvengti cholesterolio absorbcijos į kraują.“
Į širdžiai naudingą dietą su mažu cholesterolio kiekiu gali įeiti tokie maisto produktai kaip:
- daug vandens turintys augalai, pavyzdžiui, špinatai ir kiti lapiniai žalumynai;
- daug ląstelienos turinčių maisto produktų, įskaitant pupeles, brokolius, saldžiąsias bulves ir įvairias daržoves;
- pilno grūdo grūdai, pavyzdžiui, avižos, viso grūdo duona, rudieji ryžiai ir net spraginti kukurūzai;
- vaisiai ir uogos, pavyzdžiui, mėlynės, braškės, obuoliai, apelsinai, vynuogės ir kt.;
- riešutai, pavyzdžiui, graikiniai riešutai ir migdolai (užtenka saujelės!);
- polinesočiųjų riebalų, pavyzdžiui, tam tikrų augalinių aliejų. Tai rapsų aliejus, saulėgrąžų aliejus ir alyvuogių aliejus;
- liesa, riebi žuvis ir paukštiena be odos.
Tiems, kurie tikrai nori sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, gydytojo teigimu, svarbu galvoti ne tik apie greitus rezultatus, bet ir apie nuoseklų gyvenimo būdą.
„Madingos dietos taip gerai neveikia. Jos gali trumpam sumažinti jūsų apetitą, bet po to vėl atsigausite. Sveiko cholesterolio kiekio palaikymas iš tikrųjų priklauso nuo nuoseklių pastangų. Jei 80 proc. laiko darote 80 proc. teisingų dalykų, tai puiki pradžia.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!