Vienas iš stipriausių ginklų, kuriais galite papildyti savo apsaugos nuo šio vėžio arsenalą, yra sveika mityba. Laimei, gastroenterologas atskleidė aštuonis galingus augalinius maisto produktus, kurie galėtų tai padaryti su kaupu.
Dr. Josephas Salhabas savo „TikTok“ paskyroje išvardijo daug antioksidantų turinčius maisto produktus, kuriuose gausu skaidulų ir prebiotikų, padedančių išsaugoti sveiką skrandį.
Vaisiuose ir daržovėse esantys antioksidantai padeda atitolinti ląstelių pažeidimus ar net užkirsti jiems kelią, todėl mažėja visų rūšių vėžio rizika.
Pasak organizacijos „Bowel Cancer UK“, skaidulinės medžiagos yra dar viena svarbi žarnynui sveikos mitybos dalis, nes jos padeda viskam lengvai judėti virškinimo sistemoje.
Prebiotikų, skatinančių sveikas žarnyno bakterijas, tyrimai dar tik prasideda, rašo express.co.uk.
Tačiau žurnale „Frontiers in Immunology“ paskelbtoje dabartinių tyrimų apžvalgoje teigiama, kad sveikas žarnyno mikrobiomas gali būti labai svarbus, nes storosios žarnos sritis yra ta vieta, kur žarnyno mikrobiotos pokyčiai gali tiesiogiai paveikti organus.
Tyrėjai rašinėja, kad žarnyno mikrobiomas, žarnyno vėžį veikia labiau nei kitus navikus. Be to, žarnyno mikrobiomo tyrimai atskleidė, kad žarnyno bakterijų sudėties disbalansas žarnyne dažniau pasireiškė žarnyno vėžiu sergantiems žmonėms nei sveikiems.
Tai gali reikšti, kad žarnyno stiprinimas prebiotikais ir fermentuotais maisto produktais galėtų padėti, tačiau šiuo metu reikia atlikti daugiau tyrimų.
Atsižvelgdamas į visa tai, gydytojas rekomendavo aštuonis maisto produktus:
Obuoliai
Dr. Salhabas paaiškino, kad šie traškūs vaisiai yra „neįtikėtinas prebiotikas“, be to, jie į mitybą įtraukia skaidulinių medžiagų, kurios padeda sumažinti žarnyno vėžio riziką.
Spanguolės
Kupini „unikalių antioksidantų“, rauginti maži maisto produktai gali padėti padidinti jūsų naudingųjų žarnyno bakterijų kiekį.
Granatai
Granatų obuoliuose yra stipraus antioksidanto, vadinamo elagine rūgštimi, kuri, pasak gastroenterologo, pasižymi „priešvėžinėmis savybėmis“.
Avietės
Raudonos uogos gali ne tik papildyti jūsų racioną skaidulomis, bet ir vitaminu C bei galingais augaliniais junginiais – elagitaninais ir urolitinais.
Burokėliai
Turtingi antioksidantų, pasižyminčių priešvėžinėmis savybėmis, vadinamų karotenoidais, kuklūs burokėliai taip pat gali padėti sumažinti žarnyno vėžio riziką.
Vyšnios
Vyšnios yra dar vienas raudonas vaisius, slepiantis didelį kiekį stiprių augalinių junginių, tokių kaip antocianinai ir polifenoliai, kurie gali būti naudingi jūsų skrandžiui.
Braškės
Kitas daktaro Salhab rekomenduojamas vaisius yra braškės dėl jose esančio vitamino C ir augalinių junginių, pavyzdžiui, fenolių.
Pomidorai
Paskutinis straipsnis raudonųjų maisto produktų, mažinančių žarnyno vėžio riziką, sąraše yra pomidorai. Gydytojas rašė: „Pomidorų salotos gali papildyti jūsų mitybą prebiotinėmis medžiagomis ir antioksidantu, vadinamu likopenu“.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!