Kadaise kiaušinių buvo vengiama dėl sveikatos sutrikimų rizikos ir besikeičiančių mitybos madų, tačiau dabar jie giriami dėl daugybės naudingų savybių, įskaitant tai, kad padeda numesti svorio ir aprūpina būtinu vitaminu B12, be to, mažina demencijos riziką.
Kiaušinių vartojimas sumažėjo dėl 2015-2019 m. kilusių problemų, susijusių su salmonelėmis, ir augalinių pusryčių alternatyvų populiarėjimu.
Tačiau kiaušiniai yra gyvybiškai svarbių maistingųjų medžiagų, baltymų ir vitaminų šaltinis, jie suteikia sotumo jausmą ir padeda reguliuoti svorį, rašo express.co.uk.
Padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų
Beveik prieš du dešimtmečius, kai mokslininkai pateikė įrodymų, kad kiaušinio trynio cholesterolis nedidina cholesterolio kiekio kraujyje, sveikatos apsaugos institucijos kardinaliai pakeitė ankstesnę rekomendaciją kiaušinių vartojimą riboti iki trijų kartų per savaitę.
„Kiaušiniai yra geras baltymų šaltinis, juose yra aminorūgščių, omega 3 riebalų rūgščių, vitaminų D ir B12, – dienraščiui „The Times“ teigė mitybos terapeutas Ianas Marberis. – Jie taip pat yra puikus cholino, kuris reikalingas nerviniams signalams perduoti, ir liuteino bei zeaksantino, padedančių apsaugoti mūsų akis senstant, šaltinis.“
Kinijoje atliktas novatoriškas tyrimas, kuriame dalyvavo beveik pusė milijono dalyvių, atskleidė, kad vienas kiaušinis per dieną gali padėti išvengti širdies ligų ir insulto.
„Iš šio didelio tyrimo, atlikto Kinijoje, galima daryti išvadą, kad vienas kiaušinis per dieną yra naudingas sveikatai ir jokiu būdu nėra susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika“, – sakė Kembridžo universiteto profesorė Nita Forouhi.
Kiaušiniuose yra mažai sočiųjų riebalų, kurių dideli kiekiai, kaip žinoma, paprastai siejami su padidėjusia širdies ligų rizika, todėl jie yra laikomi sveikų maistinių medžiagų šaltiniais. Juose gausu svarbiausių vitaminų, tokių kaip A, D, B ir B12, taip pat yra liuteino ir zeaksantino – maistingųjų medžiagų, kurios saugo nuo regėjimo sutrikimų, kurie paprastai atsiranda amžėjant.
Gydytoja Frankie Phillips iš Britų dietologų asociacijos ramina tuos, kurie nerimauja dėl kiaušinių vartojimo. „Vienas, net du kiaušiniai per dieną yra visiškai gerai, – teigia ji. – Žmonės neturėtų atsisakyti kiaušinių.“
Amžėjant baltymų poreikis tampa vis svarbesnis, o gydytoja Federica Amati, svečiuodamasi Zoe tinklalaidėje, teigia, kad mitybos korekcijos sulaukus 40 metų gali turėti didelę įtaką mūsų sveikatai.
Mitybos ekspertė atkreipė dėmesį, jog amžėjant organizmas sunkiau įsisavina maistines medžiagas. „Paprastai mes tampame atsparesni insulinui. O insulinas yra tas hormonas, kuris svarbus visų maistinių medžiagų įsisavinimui, todėl vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduojama vartoti šiek tiek daugiau baltymų, – sakė ji. – Mes kalbame apie 0,83-1 g vienam kilogramui kūno svorio.“
Ji taip pat pabrėžė itin svarbų tinkamos mitybos ir hidratacijos vaidmenį palaikant vyresnio amžiaus žmonių sveikatą. Pasak jos, jei jie netinkamai maitinasi bei nevartoja pakankamai vandens, poveikis gali būti daug sunkesnis.
Todėl vyresnio amžiaus žmogaus organizmui maistas turėtų suteikti pakankamai kokybiškų augalinių baltymų – galbūt tai kiaušiniai ar riebi žuvis. Maistinėmis medžiagomis puikiai aprūpina sriubos ir troškiniai su pupelėmis, lęšiais ir neskaldytais grūdais. Šie produktai, kaip žinome, gali tikrai pagerinti žmogaus gyvenimo kokybę.
Primename, kad tai yra tik patariminio pobūdžio straipsnis. Dėl visų klausimų, susijusių su mityba, kreipkitės į vaistininką arba savo šeimos gydytoją.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!