16,3 kilogramo sveriantis arbūzas buvo prapjautas – šeštadienį šeima minėjo dukters gimtadienį. Ta proga iš milžino buvo ruošiamas sveikuoliškas, gražiai papuoštas tortas.
Gudaičiai arbūzus savo reikmėms augina jau penktus metus, tačiau tokio dydžio užaugo pirmą kartą.
„Mes auginame ne pardavimui, o dėl savęs, dėl vaikų. Gera žinoti, kad valgome ekologiškus, skanius, sveikus, mūsų pačių augintus ir puoselėtus.
Iš šių metų derliaus mums jau nelabai kas ir liko – daug arbūzų išdalinome draugams, giminėms“, – juokėsi A. Gudaitienė.
Arbūzas svėrė daugiau nei 16 kilogramų
Moteris pasakojo, kad pačiais pirmaisiais metais, kuomet dar tik ėmėsi arbūzų auginimo, juos bandė auginti šiltnamyje, gavusi daigelių iš mamos. Tačiau pradžia nebuvo labai sėkminga.
Visgi noras auginti arbūzus niekur nepradingo. Agnė prisijungė prie socialiniame tinkle esančios arbūzų augintojų grupės ir ėmė ieškoti informacijos bei patarimų.
„Tuomet pati pirkau sėklas, pati daiginausi ir sodinau dirvoje. Aišku, iššūkių buvo visokių. Pirmieji daigeliai nušalo, o kitąmet jau pavyko.
Pastaruosius du metus perku daigus iš vietinių arbūzų augintojų Kančėnų kaime ir džiaugiuosi, nes arbūzai išauga tikrai puikūs“, – kalbėjo Alytaus rajono gyventoja.
Šiemet Gudaičiai sodino trylika daigų. Iš jų užaugo dvidešimt du arbūzai. Tris, deja, nugraužė šliužai, o vienas, kaip jau minėta – nustebino ir pradžiugino savo dydžiu.
„Ir pernai, ir šiais metais arbūzų auginimui vasaros labai palankios. Praėjusiais metais didžiausias užaugintas arbūzas svėrė dešimt kilogramų.
Šiemet, kada skynėme savo milžiną, prognozavau, kad svoris bus apie dvylika kilogramų, bet svėrė daugiau nei šešiolika. Tai – mūsų asmeninis rekordas“, – sakė A. Gudaitienė.
Jai teko girdėti, kad jos auginamos rūšies arbūzai gali užaugti ir iki trisdešimties kilogramų. Tad dabar šeimos pažįstami užsiprašė sėklų ir taipogi bandys užauginti savo arbūzus.
„Visi auginsime ir kitais metais žiūrėsime, kieno didesni“, – juokėsi moteris.
Jos teigimu, nuskynus arbūzą, šeima jį visuomet prapjauna su nekantrumu: įdomu pasižiūrėti, ar tikrai išnokęs, kokios spalvos vidus, sėklos, mat augina arbūzų ir geltonu minkštimu.
„Labai tikimės, kad šių metų milžinas nustebins ne tik išore, bet ir skonio savybėmis“, – sakė Agnė.
Autorė: Raimonda Bernatavičienė
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!