Paaiškino, kodėl apkarsta agurkai: padės keli paprasti patarimai

Nieko nėra geriau už namuose augintas daržoves ir pirmuosius agurkus. Tačiau kartais atsikandus ką tik nuskinto agurko tenka susiraukti dėl kartaus jo skonio. Ką daryti, kad taip nenutiktų?

Kartus agurkų skonis yra streso rezultatas, kurį gali sukelti daugybė veiksnių, įskaitant paveldimumą, drėgmę, temperatūrą, dirvožemio savybes ir ligas, rašoma eu.pratttribune.com.

Dažniausiai agurkai apkarsta karštoje vasaros dalyje arba vėliau vegetacijos metu. Du junginiai, B ir C cukurbitacinai, suteikia kartų skonį. Nors dažnai tai paveikia tik stiebą, kartais visas agurkas būna kartus.

Be to, dažniausiai visas kartumas slypi agurko odelėje ir po ja. Agurkų galiukų ir odelės pašalinimas dažnai gali padėti išgelbėti karčius vaisius.

Kaip apsaugoti agurkus nuo kartumo?

Dažniau naujesnės veislės rečiau tampa karčios nei senesnės. Tinkama kultūrinė priežiūra taip pat dažnai yra naudinga.

Įsitikinkite, kad augalams užtikrinate šiuos dalykus:

  • Gerai nusausintą dirvožemį, kurio pH yra nuo 6,0 iki 6,5. Padeda ir geras aprūpinimas organinėmis medžiagomis.
  • Mulčias. Mulčias padeda išsaugoti drėgmę ir palaiko šaknų vėsą karštu, sausu oru.
  • Pakankamas vandens kiekis, ypač vaisių sezono metu.
  • Ligų, kenkėjų ir kitų vabzdžių kontrolė.

Kaip tręšti agurkus?

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad nemažai sodininkų vis dažniau atsisako chemijos darže, nes nori valgyti sveiką ir ekologiškai švarią produkciją. Tad vietoje mineralinių trąšų dabar galite naudoti natūralias trąšas.

Agurkų tręšimas mielėmis

Jas naudoti galima praktiškai visoms sodo kultūroms, bet geriausiai į mieles reaguoja būtent agurkai. Jas galite naudoti ir šiltnamyje, ir atvirame grunte. Egzistuoja keli mielinių trąšų receptai, visi jie yra vienodai geri, kokį išsirinkti – spręsti tik jums.

Sausos mielės su cukrumi: 10–12 gramų sausų mielių pakelį ištirpiname 5 litruose šilto vandens, įberiame pusę stiklinės cukraus ir paliekame 5–7 dienas šiltoje vietoje, kad mišinys pradėtų fermentuotis.

REKLAMA

Viena stiklinė mišinio kibirui vandens. Išeigos norma – vienas litras krūmui. Per vasarą privalu atlikti 2–3 tręšimus. Pirmasis – kai pas sėjinukus pasirodo antras lapelis. Tai stimuliuoja aktyvų augalų vystymąsi. Antras dar žydėjimo pradžioje, kad stimuliuotume užuomazgas. Trečias – po pirmosios vaisių bangos, kad krūmai pasisemtų jėgų naujai derliaus porcijai.

Mielių koncentratus saugoti galite ne ilgiau 3 dienų – po to jie praranda savybes. Laistyti agurkus mielėmis geriausia yra vakare, šiltu oru.

Agurkų tręšimas soda

Tai dar viena labai populiari liaudiška priemonė, kuri neteisingai naudojant, gali pakenkti jūsų auginantiems agurkams. Trąšoms tirpalas ruošiamas taip: 

Trys valgomieji šaukštai sodos vienam kibirui vandens. Išeigos norma – 1 litras krūmui. Augalus laistyti sode geriau yra vakare arba anksti ryte, kol nėra svilinančios saulės. Tokie tręšimai yra daromi 2 kartus per sezoną. Pirmasis – praėjus dviems savaitėms nuo sodinukų pasodinimo į gruntą.

Antras – praėjus dviems savaitėms po pirmojo. Dažniau tręšti soda negalima, todėl kad natris, kuris įeina į jos sudėtį, kaupiasi dirvoje bei ima alinti augalus.

Agurkų tręšimas druska

Dar iki pumpurų išsiskleidimo vaismedžiai apipurškiami stipriu druskos tirpalu. Tai – profilaktinė grybelinių susirgimų priemonė. Pusė stiklinės druskos ištirpinama 1 kibire vandens. Šiuo tirpalu kartą per sezoną palaistomi valgomieji svogūnai, agurkai. Druskos tirpalu patariama palepinti ir burokėlius.

Tai atliekama du kartus: atsiradus 4–5 tikriesiems lapams ir iki derliaus nuėmimo. Tirpalo receptas labai paprastas: 100 gr. druskos ištirpinama 10 ltr. vandens.

Šaltinis: worldrecipes.eu


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų