Laidos vedėja Asta Dumbliauskienė kalbindama Santaros klinikų vidaus ligų centro vadovą, vidaus ligų gydytoją Virginijų Šapoką, supažindins su mitybos įpročiais, kurie gali padėti apsisaugoti nuo įvairių ligų, netgi nuo onkologinių.
Laidos pašnekovas įspėja – lietuvių mitybos įpročiai yra išties prasti. „Mes vartojame primityvesnius produktus. Vartojame labai nedaug daržovių ir žvelgiant į mitybos praeitį jos visada buvo labai neįvairios – bulvės, morkos, kopūstai.“ Šiuo metu mokslininkai labai aktyviai diskutuoja ir tyrinėja polifenolį – augalinės kilmės medžiagą, kuri suteikia vaisiams ir daržovėms skonį, kvapą bei spalvą. Vartojant produktus, kuriuose gausu polifenolio, organizme mažėja oksidacinis stresas. Kodėl tai yra svarbu? Tokiu būdu yra mažinamas laisvųjų radikalų neigiamas poveikis mūsų ląstelėms, kurios žuvusios ir nepašalintos iš organizmo formuojasi į darinius, sukeliančius įvairias ligas, tarp jų ir vėžį.
Kur galima rasti šį sveikatos šaltinį? Daugiausiai polifenolio turi žalioji arbata, ciberžolės, granatai bei brokoliai. Tačiau tam, kad užsitikrintume šios medžiagos atsargas, yra reikalingas didelis kiekis daržovių, o granatus gydytojas pataria valgyti netgi su išorine žievele. Iš tiesų suvalgyti daug daržovių yra sunkus darbas, todėl šiuo metu mokslininkai jau yra sukūrę specialias kapsules – maisto papildus. „Šioje kapsulėje telpa visa lėkštė daržovių. Tai yra daug paprastesnis būdas gauti reikiamą kiekį polifenolio.“ – teigia gydytojas.
Nepamirškite stiprinti savo imuninės sistemos ir gerinti organizmo veiklos – kartais net pačios paprasčiausios priemonės gali užtikrinti ilgą ir sveiką gyvenimą!
Plačiau apie onkologines ligas ir jų prevencijos būdus jau šį sekmadienį TV3 laidoje Sveikata.lt!