REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo neramiu metu labai svarbu sutvirtinti savo imunitetą. Visada naudinga žinoti, kaip greitai susitvarkyti su ligą pranašaujančiais ženklais, nesigriebiant vaistų, o panaudojus gamtoje slypinčias jėgas.

Šiuo neramiu metu labai svarbu sutvirtinti savo imunitetą. Visada naudinga žinoti, kaip greitai susitvarkyti su ligą pranašaujančiais ženklais, nesigriebiant vaistų, o panaudojus gamtoje slypinčias jėgas.

REKLAMA

Apie tai, kaip natūraliomis priemonėmis užkirsti kelią peršalimui, koronavirusui ir kitoms ligoms Vilniaus sveikatos biuro paskaitoje, pasakojo vaistininkas-žolininkas, VDU Žemės ūkio akademijos doktorantas, „Žolinčių akademijos“ viceprezidentas, knygos „Vaikai vaistažolių pasaulyje“ autorius Marius Lasinskas.

„Vasarą bepigu būti sveikam: leidi laiką saulėje, pasikapstai darže, maudaisi ežeruose ir nėra kada sirgti. Atėjus rudeniui prasideda sloga, energijos nėra, prasideda rėmens skausmai – o kur jis buvo vasaros metu? Dabar nėra saulės palaikymo, dienos trumpėja ir tamsėja, nuotaikos mažiau. Mes iš aplinkos negauname tų natūralių vitaminų“, – sako žolininkas.

Nepraeikite pro pušis

Žolininkas sako, kad dar nevėlu savo organizmui padėti natūraliais būdais – imuniteto stiprinimui puikiai tinka ir mūsų spygliuočiai: pušis, eglė ir kadagys. Nuėjus į mišką prisirinkite šių augalų spyglių. Galima juos rinkti atskirai, bet galima ir maišyti juos tarpusavyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Galima  juos šviežius kramtyti. Daug tik nepadauginkite jų, nes jų skonis kartokas ir gali apsunkinti virškinimą. Visos gerosios medžiagos per šį laiką padarys savo darbą: sumažins gerklės skausmą ar peršalimo simptomus, sustiprins imunitetą“, – nurodo jis.

REKLAMA

Taip pat iš spyglių galima pasidaryti ir arbatą. Parsinešę namo saują spyglių užpilkite karštu, maždaug 85-90 laipsnių temperatūros, vandeniu. 2-3 valandas palaikykite termose ir turėsite puikią arbatą. Ją paskaninti galite šaukšteliu medaus. Medus tik padės įsisavinti gerąsias gydomųjų žolelių savybes.

„Pušis yra geras dalykas. Reikia turėti omenyje, kad jos turi aukštą rūgštingumą, todėl reikėtų nepadauginti jų ant tuščio skrandžio. Geriausia jų spyglių arbatą gerti arba likus pusvalandžiui iki valgio, arba praėjus 2–3 valandoms po valgio. Kartu lyžtelėkite ir medaus nuo šaukštelio. Ji labai gerai tiktų ir rytais“, – sako M. Lasinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Galite gerti ne tik pušų spyglių arbatą, tačiau ir kramtyti žalius spygliukus. Juos įsidėjus į burną ir perkrimtus pirmą kartą burnoje iškart pradės skirtis eteriniai aliejai, kurie keliaus ir į nosiaryklę, ir į gerklę. Jeigu nesate įpratę prie pušies spyglių skonio, žolininkas įspėja, kad jų skonis gali jus šiek tiek sudirginti. Tokiais atvejais spygliuką išspjaukite, o jeigu nejaučiate nieko nemalonaus, galite jį ir praryti.

Eglutės spygliai – aukso vertės

Po Kalėdų, kad kai jau ruošitės išmesti eglutes, žolininkas pataria pasidaryti eglės spyglių nuovirą. Žinoma, tam, kad jį paruoštumėte iki švenčių pabaigos laukti nebūtina, galite tai pasidaryti ir rytoj.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Į 1 litrą vandens įdėkite saują spyglių ir pavirkite pusvalandį. Vėliau išjungę ugnį palaikykite dar pusvalandį. Taip jau turite nuovirą. Per dieną suvartokite po šaukštą tokio nuoviro. Jį galite laikyti ir šaldytuve, tačiau tuomet prieš vartodami sumaišykite su karštu vandeniu, kad jis nebūtų šaltas.

Arba galite supilti jį į vonios vandenį ir pagulėti 15 minučių. Ypač tiks, kam yra riaumatiniai susirgai ar sąnariai, arba odos problemos“, – pasakoja žolininkas.

„Kitas receptas yra paprastesnis – galite pasiimti eglutę į vonią ir ten gulėti ją apsikabinę, bet sako, kad labai badosi“, – juokaudamas priduria M. Lasinskas.

REKLAMA

Taip pat galima ir pasidaryti tepalą, kuris, pasak žolininko, tiks nuo visų ligų. Grūstuvėje sutrinkite eglės spyglius, sudėkite gautą masę į tamsų indą ir užpilkite aliejumi (tiks kanapių arba aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus), kad apsemtų. Užkimškite ir padėkite į šiltą vietą. Palaikykite 2–3 savaites, tačiau nepamirškite kiekvieną dieną sukratyti indo.

„Po dviejų savaičių atidarius kvepės namai pušynu ar eglynu. Nukoškite ir pasilikite aliejų. Spygliukų gerosios savybes bus perėjusios į aliejų. Jūs gausite namų darbo „Fitolį““, – nurodo žolininkas.

Padės ir nuo koronaviruso

Šeivamedis yra labai naudingas augalas, nes ne tik imunitetą stipriną, bet pasižymi ir priešgripinėmis savybėmis. Jis padės ir koronaviruso akivaizdoje. Labai naudingi yra ir šeivamedžio žiedai arba sunokusios juodos uogos.

REKLAMA

„Dar galite rasti jo uogų. Jos būtų labai gerai prieš virusą. Jos turi priešvirusinį poveikį. Ji padėtų ir koronaviruso atžvilgiu. Juodauogis šeivamedis gali būti vartojamas nuo bet kokio viruso. Galite pasidaryti litrą arba 2 arbatos. Iš uogų dar galite pasidaryti sirupo. Žiedai labai geria yra nuo peršalimo, nuo kosulio, paminkština vidurius, jeigu reikia. Raudonuogio šeivamedžio mes nerenkame, imame tik juodauogį“, – sako jis.

Šeivamedis gali padėti sumažinti temperatūrą, slogą ir gerklės skausmo. Jo arbata puikiai tinka ir kaip profilaktinė priemonė prieš gripą.

Vien arbatų neužteks

Žolininkas priduria, kad imunitetas nesusikurs vien tik išgėrus vaistažolių arbatos. Geram imuniteto atsparumui svarbu laikytis tinkamos mitybos, daryti mankštas, nepamiršti ilsėtis.

„Neužteks pagerti arbatos 2–3 dienas, kad išgydytų 20 metų besitęsiantį rūgštingumą. Jeigu norite rimtai sau padėti, kartais gali prireikti ir 5–6 puodelių arbatos per dieną. Nepamirškite, kad arbatos mišinius reikia gerti 21 dieną, tada padaryti 7 dienų pertrauką ir vėl kartoti, jeigu geriate gryną vieno augalo arbatą – gerti ją 7 dienas ir padaryti 3 dienų pertrauką, o tai kartoti ir pusę metų ar metus. Augalai gali daug padėti, tačiau vienas puodelis nepadės, reikės daugiau pastangų“, – nurodo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų