Vietoje pirktinių trąšų sodininkai vis dažniau renkasi natūralias alternatyvas – pasigamina jas patys, naudodami virtuvės atliekas. Tokios trąšos ne tik pigesnės, bet ir draugiškesnės aplinkai, rašo express.co.uk.
Stebuklingas virtuvės atliekų poveikis daržui
Naminės trąšos dažnai gaminamos iš sodo ar virtuvės atliekų – bananų žievelių, kavos tirščių ar kiaušinių lukštų.
Vis dėlto ekspertai ragina nepamiršti dar dviejų neįtikėtinai naudingų ingredientų – svogūnų ir česnakų lukštų.
Šios atliekos praturtina dirvožemį, padidina maistinių medžiagų kiekį ir sustiprina augalų imunitetą, o savo namuose jų turi ko gero kiekvienas.
Kaip pasigaminti trąšų, kuriose gausu kalio?
Sodininkystės produktų įmonės „Lazy Gardener“ ekspertai pataria svogūnų ir česnakų lukštų neišmesti, o panaudoti juos kaip ekologišką trąšą.
Jie rašo: „Užpilkite lukštus vandeniu ir palaikykite dvi–tris dienas. Tuomet gautą tirpalą pilkite tiesiai į dirvą – tai puikus, kalio turtingas organinis trąšų šaltinis.“
Šios trąšos ne tik maitina augalus – jos ir saugo juos nuo ligų. Dėl didelio kalcio, geležies, magnio ir vario kiekio augalai tampa atsparesni, greičiau auga ir gausiau žydi bei augina vaisius.
Sveikas sodas – be papildomų išlaidų
Kiekvieno sodininko tikslas – sveikas, gyvybingas sodas, kupinas klestinčių augalų. Tačiau be tinkamų trąšų pasiekti šį tikslą gali būti sunku – prastas derlius, silpnas augimas ar net augalų žūtis tampa dažni. Laimei, veiksmingas sprendimas slypi tiesiai jūsų virtuvėje.
Naudojant česnakų ir svogūnų lukštus ne tik sutaupysite pinigų, bet ir pasirūpinsite, kad jūsų augalai būtų stiprūs, sveiki ir derlingi. Išbandykite – jūsų sodas tikrai padėkos.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!