Kaip paprastai pakeisti laikymo įpročius ir džiaugtis kokybiškais produktais kasdien, pasakoja Karolis Lebednikas, „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovas.
Svarbu parinkti tinkamą temperatūrą
„Vaisiuose ir daržovėse itin gausu vandens, vitaminų, fermentų, mineralų ir natūralių cukrų, dėl kurių šie produktai itin naudingi žmogaus organizmui. Sodo ir ūkio gėrybes itin svarbu išlaikyti šviežias, nes tik tokiu atveju jos išsaugos savo aukščiausią maistinę vertę.
Tai padeda išvengti maistinių medžiagų praradimo ir ilgiau išlaikyti natūralų skonį bei tekstūrą. Be to, žinodami kelias naudingas taisykles, mažiau iššvaistysite maisto, kas padės tiek jūsų piniginei, tiek aplinkai“, – sako K. Lebednikas.
Vienas svarbiausių aspektų, kuris lemia vaisių ir daržovių šviežumą – tinkama temperatūra. Pasak K. Lebedniko, reikiamos temperatūros parinkimas padeda išsaugoti šių produktų skonines savybes, o netinkama – jas gali negrįžtamai pakeisti.
„Galite pastebėti, kad jei nusipirkę bananų ar pomidorų juos laikysite šaldytuve, po kelių dienų jų skonis taps blankesnis ir mažiau patrauklus. Todėl svarbu žinoti, kokios temperatūros kuriam produktui reikia. Šaldytuve palankiausios sąlygos yra žalioms lapinėms salotoms, šparaginėms pupelėms, brokoliams, žiediniams ir įprastiems kopūstams, porams, prieskoninėms žolelėms bei daugeliui uogų.
Kambario temperatūra puikiausiai tinkama bulvėms, svogūnams, česnakams, citrusiniams vaisiams, cukinijoms, saldžiosioms bulvėms ir arbūzams. Tik svarbu, kad šie produktai būtų išimti iš plastikinių maišelių ir laikomi gerai vėdinamoje patalpoje“, – pasakoja atstovas.
Laikymo sąlygoms nejautrios daržovės
Kokybės specialistas taip pat akcentuoja, kad laikomos šaldytuve daržovės, ištrauktos į kambario temperatūrą, greičiau genda, tad turi būti ir greitai suvartojamos.
Jis pratęsia, kad laikymo sąlygoms mažai jautrūs yra burokėliai, morkos, pastarnokai, saliero ir imbiero šaknys, tad juos galima laikyti įvairiomis sąlygomis. Prieš nusprendžiant, kur laikyti tam tikrą vaisių ar daržovę, taip pat itin svarbu atkreipti dėmesį į jų sunokimo lygį. Pavyzdžiui, jei norite, kad avokadas labiau prinoktų, laikykite jį kambario temperatūroje, o jeigu bijote, kad jis tuoj pernoks, perkelkite į šaldytuvą.
Atstovas pastebi, kad dažnai neteisingai namuose būna laikomi grybai. Specialistas pažymi, kad grybų nereikėtų laikyti šaldytuvo stalčiuje, uždarame inde, nes tokiu būdu gali atsirasti drėgmės, kuri lems, jog grybai taps apgliaumiję.
Specialistas atkreipia dėmesį, kad namuose ilgai nesuvartojus vaisių ir daržovių bei pastebėjus galimą jų sugedimo požymį, jų valgyti ar bandyti nupjauti pažeistą vietą nevertėtų, nes produktas jau bus paveiktas.
Atkreipkite dėmesį į drėgmės lygį
Siekiant, kad vaisiai ir daržovės kuo ilgiau išliktų švieži ir kokybiški, svarbu ne tik parinkti tinkamą temperatūrą, bet ir atsižvelgti į kelis kitus aspektus.
„Jei vaisiai ir daržovės yra supakuoti plastikinėse pakuotėse ar maišeliuose, geriau prieš dedant į šaldytuvą jų neišpakuokite. Pavyzdžiui, lapinės daržovės suvys greičiau, jei jas išimsite iš originalios pakuotės. Taip pat patariama produktus plauti tik prieš pat vartojimą, kadangi per didelė drėgmė gali pagreitinti gedimo procesus“, – tvirtina kokybės užtikrinimo departamento vadovas.
Uogos ar salotos yra ypač jautrios drėgmei, kuri gali paskatinti pelėsio atsiradimą, todėl itin svarbu vengti per didelės drėgmės šaldytuve. Tai galima pasiekti šalia produktų šaldytuve įdėjus sausą popierinį rankšluostį, kuris sugertų drėgmės perteklių, rašoma pranešime spaudai.
„Kita vertus, tam tikras drėgmės kiekis yra būtinas, kad daržovės ir vaisiai nesudžiūtų ir išlaikytų gerąsias savo savybes“, – pažymi K. Lebednikas.
Bananus geriau laikyti atskirai
Bananai – vieni populiariausių vaisių, kurie atsiranda daugelio pirkinių krepšeliuose. Visgi atstovas pataria atkreipti dėmesį į bananų laikymo ypatumus – juos dažniausiai geriau laikyti toliau nuo kitų vaisių ar daržovių.
„Daugelis vaisių nokdami išskiria gamtines etileno dujas, kurios yra bekvapės ir visiškai nepavojingos sveikatai. Tačiau bananai ypatingi tuo, kad jie šių dujų išskiria daugiausia iš visų mūsų pamėgtų vaisių. Šios dujos skatina nokimo procesą, tad jeigu laikysime bananus šalia kitų vaisių ar daržovių, jos gali prinokti greičiau nei norėtume ir nespėsime jų laiku suvartoti“, – atkreipia dėmesį K. Lebednikas.
Kita vertus, pažymi jis, šią banano savybę galima išnaudoti ir palankiu būdu. Pavyzdžiui, jei turite neprinokusį avokadą, galite dėti jį į vieną maišelį ar uždaromą dėžutę su bananu ir avokadas sunoks greičiau.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!