„Devynių didžiųjų Japonijos kelionių agentūrų atstovų apsilankymas – labai reikšmingas Lietuvos turizmui. Vilniaus gatvėse tikrai dažnai pastebimi japonų turistų būriai rodo, kad jiems įdomus mūsų UNESCO saugomas senamiestis, kultūra, gamta, lino ir gintaro gaminiai, jau nekalbant apie kulinariją ir krepšinį. Matome ženkliai kylantį susidomėjimą žydus gelbėjusio ir Pasaulio Tautų Teisuolio titulą pelniusio Č.Sugiharos palikimu Lietuvoje. Jo puoselėjimas Lietuvai puikai padeda išsiskirti nuo Latvijos ir Estijos, o tai itin svarbu, nes japonai per savo atostogas dažniausiai aplanko visas tris šalis“, - teigia Valstybinio turizmo departamento direktorė dr. Raimonda Balnienė.
Turizmo galimybėmis Lietuvoje atvyksta domėtis Japonijos turizmo agentūrų atstovai iš „Atelier Travel Co. Ltd“, „Greenbio Corporation“, „Miki Tourist“, „Kuoni“, „JALPAK“, „Five Stars Club“, „Finn Tour“ ir kitų. Kontaktų mugėje viešbutyje „Artis Centrum Hotels" turizmo paslaugas japonams pristatys „Krantas Travel“, „Campanile“, „Lithuanian Holidays“, „AmberTours“, „Kempinski Hotel“, „Stikliai“, „West Express“ ir kiti Lietuvos turizmo verslo atstovai.
Tris dienas truksiančios turizmo verslo misijos metu Japonijos kelionių operatoriai lankysis Vilniaus senamiesčio bažnyčiose, Vilniaus universitete, kils į Gedimino kalną. Birželio 5 d. jiems numatyta pažintinė ekskursija po Trakus, birželio 6 d. – po Kauną, aplankant Č. Sugiharos namus, senamiestį, Pažaislio vienuolyną. Po apsilankymo Kryžių kalne misiją turizmo verslo atstovai iš Tekančios Saulės šalies tęs kaimyninėje Latvijoje.
Japonų turistų, besirenkančių Lietuvą savo kelionės tikslu, srautai Lietuvoje nuolat auga nuo 2009 m. Valstybinio turizmo departamento duomenimis, pernai Lietuvą iš viso aplankė 10,1 tūkst. turistų iš Japonijos, 3,1 proc. daugiau nei 2012 m.
Kasmet Lietuvoje lankosi ir japonų žurnalistai – birželio pabaigoje Lietuvoje Valstybinio turizmo departamento kvietimu lankysis japonų keliautoja, virtuvės meistrė Asami Kuchio, žinomai Japonijos leidyklai „Magazin House Ltd.” rengianti kulinarinio turizmo knygą apie Lietuvą. A. Kuchio jau praėjusiais metais pradėjo gilintis į lietuviškos virtuvės niuansus ir išmoko paruošti labai gerus kibinus, cepelinus, šaltibarščius ir kitus lietuviškus patiekalus. Jos knyga apie Lietuvą 5 tūkst. egzempliorių tiražu pasirodys šį rugpjūtį, prieš turizmo mugę TABIHAKU 2014. Tai bus pirmoji knyga, pradedanti specialią leidyklos „Magazin House Ltd.” seriją, skirtą kulinariniam turizmui.
Valstybinio turizmo departamento kvietimu liepos-rugpjūčio mėn. Lietuvoje taip planuoja lankytis ir prestižiniai Japonijos turizmo leidinių „Skywards“ ir „Arukikata“ žurnalistai.