Moliūgą dažniausiai naudoju sriubai bei troškiniams, daržovių košėms garnyrui arba su makaronais. Labiausiai mėgstu saldesnes moliūgų rūšis: sviestinį, muskatinį. Tas saldumas gerai sužaidžia su įvairiais sūriais, todėl ypač makaronų patiekalams siūlau naudoti tokią moliūgo rūšį, kuri pasižymi saldumu. Šiam receptui naudojau sviestinį moliūgą, kuris yra ne tik saldus, bet ir tirštesnės, kreminės konsistencijos - turi mažiau vandens. Lazanijai tikrai nepakenks ir vandeningesnio moliūgo rūšis, nes makaronų lakštams išbrinkti reikia pakankamai skysčio. Jei sluoksniuojant lazaniją pertepimo sluoksniai neturės pakankamai skysčio, makaronų lakštai vietomis gali likti kieti, o bendra masė sausa.
Pastaruoju metu paplito mada tradicinius makaronų patiekalus paversti daržovainiais, ne tik makaronus, bet ir vieną esminių lazanijos sudedamųjų dalių, Bešamelio padažą, pakeičiant alternatyviais produktais. Be daržovių savo gyvenimo neįsivaizduoju, tačiau lazanija vadinti patiekalą paruoštą be pagrindinių to patiekalo savybių man neapsiverčia liežuvis. Bešamelis lazanijai suteikia kremiškumo ir švelnumo, alsuoja nostalgija – žaviuosi kaip kiekvienas patiekalas kuria tam tikrą nuotaiką. Savo lazanijos būtent be šio padažo neįsivaizduoju. Taigi lieku ištikima nors truputėliui klasikos, o kai užsimanysiu kepti daržovių sluoksniuočius, juos būtent taip ir vadinsiu. Aš už balansą ir tikrumą, visuomet.
1 kepimo indas (6 porcijos)
Laikas: 1h 15min
1 šaukštas - 15ml
Ingredientai:
· lazanijos lakštai
· 1 didesnis sviestinis moliūgas (apie 900g be žievelės ir sėklų)
· 350 g rudųjų pievagrybių
· keletas šalotinių arba vienas didesnis šviesus svogūnas
· 4 vidutinio dydžio česnako skiltelės
· 125 g mocarelos sūrio
· 60 g parmezano, sutarkuoto
· pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
· jūros druska
· šviežiai grūsti juodieji pipirai
Bešamelio padažui:
· 600 ml „DVARO“ pieno, 3,5% rieb. Karvės pieno
· 50 g „DVARO“ sviesto
· 50g kvietinių miltų
· jūros druskos
Pirmiausia įkaitinkite konvekcinę (su ventiliatoriumi) orkaitę iki 180°C ( ir kepimo popieriumi išklokite didelę kepimo skardą negiliais kraštais. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite plonomis riekelėmis, įtrinkite pora šaukštų aliejaus, apibarstykite trupučiu druskos, dėkite į skardą ir pašaukite į orkaitę.
Kol moliūgas kepa, pasiruoškite bešamelį ir grybus. Grybus, svogūnus ir česnakus susmulkinkite. Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūną su česnakais kol suminkštės. Suberkite grybus ir pakepinkite kol didžioji dalis skysčio nusigaruos. Švelniai pasūdykite, apibarstykite pipirais.
Prikaistuvyje arba nedideliame puode ištirpdykite „DVARO“ sviestą. Sumažinkite karštį. Suberkite miltus ir šluotelės pagalba iškart gerai išmaišykite. Leiskite miltams su sviestu keletą sekundžių pakepti, tuomet plona srovele, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų, supilkite „DVARO“ pieną. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišykite. Pamažu padažas ims tirštėti. Sutirštėjusį padažą (skystesnės grietinės tirštumo) nukelkite nuo karščio, įmaišykite šiek tiek druskos.
Iškepusį moliūgą sutrinkite blenderiu iki vientisos konsistencijos.
Sluoksniuokite lazaniją: Ant kepimo indo dugno paskleiskite šiek tiek bešamelio. Dėkite pirmąjį sluoksnį laznijos lakštų, jų kraštai neturėtų lipti vieni ant kitų. Tepkite ketvirtadalį moliūgų masės, trečdalį bešamelio, ant viršaus paskleiskite trečdalį grybų. Apibarstykite trupučiu parmezano. Dėkite antrą sluoksnį makaronų lakštų ir kartokite tą patį sluoksniavimą. Dėkite trečią sluoksnį lakštų, pakartokite sluoksniavimą, tik šįkart ant viršaus pdalinkite ir pusę mocarelos, suplėšytos gabalėliais. Uždenkite paskutiniu lazanijos lakštų sluoksniu, užtepkite likusią moliūgų masę, apibarstykite parmezanu ir išdėliokite mocarelos gabaliukus.
Pašaukite į 160°C konvekcinę orkaitę (180°C jei orkaitė neturi režimo su vėju) 35 minutėms.
Šaltinis:
Instagram: Kitchen.julie
Facebook : Kitchen