Naujas, intriguojantis tyrimas parodė, kad 70-mečiai, kurie dvi savaites kasdien vartojo ryškios spalvos sultis, pastebėjo, jog jų anksčiau aukštas kraujospūdis nukrito iki sveiko lygio, rašo dailymail.co.uk.
Primename, kad tai yra tik patariminio pobūdžio straipsnis. Dėl savo sveikatos ir mitybos visuomet rekomenduojama pasitarti su savo šeimos gydytoju arba vaistininku.
Nauda visoms amžiaus grupėms
Ekseterio universiteto tyrėjai taip pat nustatė, kad nitratais praturtinti „šotai“ naudingi ir jaunesniems žmonėms – jie padidino sveikų bakterijų kiekį burnoje pas jaunesnius nei 30 metų dalyvius.
Tyrimo vadovė profesorė Anni Vanhatalo ragino vyresnio amžiaus žmones įtraukti daugiau nitratais praturtintų daržovių į savo mitybą – tai gali būti burokėliai, špinatai, gražgarstės, salierai ar lapiniai kopūstai.
„Žinome, kad nitratais turtinga mityba teikia naudos sveikatai, o vyresni žmonės su amžiumi patys gamina mažiau azoto oksido.
Skatinimas vyresnio amžiaus žmones vartoti daugiau nitratais turtingų daržovių gali turėti ilgalaikės naudos sveikatai“, – teigė profesorė.
Kaip tai veikia organizmą?
Tyrėjai tiki, kad tokios daržovės kaip burokėliai gali padidinti naudingų bakterijų kiekį burnoje ir žarnyne. Manoma, kad šios bakterijos padeda pašalinti kenksmingą cholesterolį iš kraujo, taip mažindamos kraujospūdį.
Kai nitratai patenka į organizmą, jie virsta azoto oksidu – junginiu, kuris atpalaiduoja kraujagysles ir sumažina aukšto kraujospūdžio bei širdies ligų riziką. Cholesterolis – tai vaškinė, į riebalus panaši medžiaga, būtina įvairioms organizmo funkcijoms.
Tačiau per didelis „blogojo“ cholesterolio (vadinamojo MTL) kiekis jau seniai siejamas su rimtomis sveikatos problemomis, įskaitant širdies smūgius ir insultus.
Taip yra todėl, kad MTL gali formuoti plokšteles, kurios kaupiasi ir užkemša arterijas, apribodamos kraujo tiekimą į širdį ir iš jos.
Tyrimo eiga
Šešių savaičių trukmės tyrime dalyvavo devyni 70-mečiai ir devyni jaunesni nei 22 metų dalyviai. Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, kaip kasdienis koncentruotų burokėlių sulčių vartojimas veikia sveikatą.
Dalyviai du kartus po 10 dienų vartojo arba burokėlių sultis, arba placebą – jiems tai buvo paskirta atsitiktiniu būdu.
Kraujo mėginiai ir kraujospūdis buvo matuojami tyrimo pradžioje ir 8–10 tyrimo dieną, kad būtų galima stebėti azoto oksido lygį.
Vieną iš tų dienų taip pat buvo vertinamas arterijų standumas – pagrindinis mažo azoto oksido lygio rodiklis. Taip pat buvo renkami seilių mėginiai kiekvieno apsilankymo metu.
Tyrimo rezultatai – stebinantys
Tyrimo pabaigoje vyresnio amžiaus dalyviams buvo pastebėtas reikšmingas kraujospūdžio sumažėjimas, o jaunesniems dalyviams toks poveikis nebuvo nustatytas.
Burokėlių sulčių vartojimas taip pat buvo susijęs su kenksmingų bakterijų Prevotella sumažėjimu – šios bakterijos yra siejamos su didesne mirties rizika vyresnio amžiaus žmonėms.
Rezultatai taip pat parodė, kad padidėjo sveikų Neisseria genties bakterijų kiekis – šios bakterijos padeda gaminti nitritus, kurie stiprina širdies sveikatą.
Dr. Lee Benistonas iš Biotechnologijų ir biologinių mokslų tyrimų tarybos, kuris šiame tyrime nedalyvavo, sakė, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes gerinti širdies sveikatą per mitybą.
Jis pridūrė: „Tai puikus pavyzdys, kaip biomokslai gali padėti geriau suprasti sudėtingus ryšius tarp mitybos, mikrobiotos ir sveiko senėjimo.“
Galima nauda smegenims
Nauji tyrimai taip pat rodo, kad šios maistingos sultys gali padėti sumažinti demencijos riziką, pagerindamos kraujo tiekimą į smegenis.
Tie patys Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad suaugusieji, turintys „sveiką smegenų funkciją“, turėjo didesnį nitrito kiekį burnoje.
Bakterijos burnoje nitratus paverčia nitritais – tai reiškia, kad nitratais turtingi burokėliai gali padidinti nitritų kiekį.
Ankstesni tyrimai taip pat parodė, kad burokėliai gali sumažinti kraujospūdį ir net slopinti tam tikras chemines reakcijas smegenyse, kurios susijusios su Alzheimerio ligos progresavimu.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!