Lietuvoje šaltibarščiai – daugiau nei patiekalas. Tai – reiškinys! Tiesa, šių dienų receptas kiek skiriasi nuo pirmųjų šaltibarščių. Istoriškai, bajoriškose virtuvėse šaltibarščiai buvo ruošiami ne su kefyru ar burokėliais, o su mėsa, žuvimi ar net… vėžių uodegėlėmis.
Visgi per pastarąjį dešimtmetį, šaltibarščiai ir vėl tapo kulinariniu eksperimentų lauku: žmonės juos ruošia veganiškai, gardina ožkos sūriu, špinatais, ridikėliais ar net obuoliais. O kaip juos pagamins laidos viešnia Brigita, pamatysime jau šį sekmadienį, rašoma pranešime spaudai.

O štai kita laidos iššūkį priėmusi šaltų sriubų mylėtoja – Jūratė – šį sekmadienį paruoš gazpacho sriubą. Teigiama, kad šaltomis sriubomis mėgavosi jau senovės romėnai, kurie karštuoju metų laiku gardžiavosi vandeniu, actu ir aliejumi užpiltais duonos gabaliukais. Tai laikoma gazpacho sriubos pirmtaku.
Tuo tarpu šiandien gazpacho receptų – nesuskaičiuojama galybė: nuo baltųjų iki žaliųjų, ar net vaisinių, kur pomidorus keičia arbūzai ar braškės! Tačiau pagrindinis šios sriubos principas išlieka tas pats – pomidorai, agurkai, paprika, svogūnai, česnakai ir alyvuogių aliejus, susijungiantys į rūgštelę turinčią, tačiau švelnią sriubą.
Šios ispaniškos sriubos receptu dalinamės jau dabar, o jei jus domina netikėtos šaltibarščių interpretacijos, nepraleiskite šio sekmadienio laidos!
Ispaniška gazpacho sriuba
Ingredientai:
- 500 g pomidorų;
- 1 raudonoji paprika;
- pusė ilgavaisio agurko;
- raudonasis svogūnas;
- padžiūvusios ciabatta duonos riekelė;
- 1-2 skiltelės česnako;
- raudonojo vyno actas;
- alyvuogių aliejus;
- švieži bazilikai;
- jūros druska;
- pipirai.
Gaminimo eiga
Nedideliais gabalėliais supjaustome duoną, pomidorus, agurkus, papriką ir svogūną. Viską suberiame į didelį indą. Dedame smulkintą česnaką bei šviežią baziliką.
Pagardiname druska ir pipirais, raudonojo vyno actu, gerai išmaišome ir statome į šaldytuvą per naktį arba kelioms valandoms. Kai masė atšąla, sutriname maisto smulkintuvu iki norimos konsistencijos. Papuošiame šviežiu baziliku ir valgome su ciabatta duonele. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































