Itališka virtuvė: 10 patiekalų, kurių nors kartą vertėtų paragauti

Didžiausia problema Italijoje, susijusi su valgymu, yra ta, kad ypatingai sunku išsirinkti, ką skanausi iš daugybės gardžių tradicinių pagrindinių patiekalų, desertų ir gėrimų. Kita problema – skrandyje per dieną telpa tik ribotas kiekis maisto, o juk viskas taip skanu, norisi dar. Jums tikrai prireiks ne vienos dienos, kad išbandytumėte bent kelis skirtingus itališkus patiekalus, suteikdami jiems papildomų natų su įvairiausiomis vyno rūšimis.

Išskiriame TOP tradicinius itališkus patiekalus, kuriuos verta paragauti:

1. Autentiška Margherita pica. Lengva, pigi ir soti pica jau seniai yra įprastas užkandis ar pagrindinis patiekalas, ypač Italijoje, Neapolyje. Kai Italijos karalienė Margherita 1889 m. atvyko į ekskursiją po Neapolį, ji skanavo vietinę picą, padengtą gardžiu pomidorų padažu, mocarela ir baziliko deriniu, taip gimė patiekalo pavadinimas.

Šiandien Italijoje iš esmės galima rinktis iš dviejų picų rūšių: neopolitiško stiliaus picos arba romėniško stiliaus picos. Neapolio stiliaus pica turi tirštą, purią plutą, būna šiek tiek mažesnio skersmens, tačiau storesnė. Romėniško stiliaus pica turi ypatingai ploną tešlą ir yra lengvai traški, didelio skersmens. Išbandykite abu picų variantus!

REKLAMA

2. Lazanija. Kaip ir daugumos itališkų patiekalų, jos kilmė yra labai ginčijama, tačiau viena iš lazanijos gimtinių laikomas Emilijos-Romanijos regionas. Neturtingi vietiniai valgydavo lazaniją užpiltą ragu arba mėsos padažu.

3. „Fiorentina“ kepsnys. „Bistecca fiorentina“ arba „Florentine T-bone“ kepsnys aprėpia visas geriausių Italijos patiekalų savybes: paprastas, šviežias, susideda iš ne daugiau kaip 4 ingredientų ir yra gaminamas iš aukštos kokybės produktų – šiuo atveju Toskanoje užaugintos Chianina karvės nugarinės. Būtent prie šio patiekalo puikiai tiks ir raudonasis vynas, kilęs iš šiaurės Italijos, gaminamas iš Nebbiolo vynuogių. Vynuogės yra itin mažos, plona odele. Juose paprastai būna daug rūgščių ir taninų – fenolio medžiagos, suteikiančios vynui karčią natą.

4. Rizotas. Vienas garsiausių rizoto patiekimo būdų Italijoje yra su šafrano užpilu – risotto alla milanese, kurį, pasak legendos, sugalvojo Milano katedrą statantys darbininkai, kurie šafranu dažė vitražus ir sumąstė, kad tuo pačiu galima ir paskaninti savo pietus – ryžius.

5. Karbonara. Šis patiekalas yra apgaulingai paprastas, jį sudaro: spagečiai, kiaušiniai, pecorino sūris, vytinta guanciale – mėsa iš kiaulės žandikaulio arba skruostų. Vis dėlto sakoma, kad išmokti tinkamai pagaminti šį patiekalą užtruka visą gyvenimą.

6. Trumais pagardinti patiekalai. Trumai Italijoje yra dviejų formų: retas, aromatingesnis baltasis trumas arba šiek tiek mažiau aromatinis ir labiau paplitęs juodasis trumas. Trumų aromatas yra savotiškas ir patinkantis ne visiems – kai kurie žmonės trumų kvapą ir skonį lygina su benzinu. Vis dėlto, trumais gardinti patiekalus Italijoje labai populiaru, tad verta nors kartą paragauti tokio patiekalo ir susipažinti, koks yra trumų skonis.

7. Fokačija (ir kitos duonos rūšys). Italijoje yra šimtai duonos rūšių, o geriausia laikoma ta, kuri šviežiai kepta ankstų rytą. Išbandykite duonos iš skirtingų Italijos regionų. Pavyzdžiui, galite pastebėti, kad Toskanoje duonos skonis yra kitoks nei kitur – taip yra todėl, kad duona gaminama be druskos. Prie Italijos krantų, Sardinijoje, klasikinė duona visai nepanaši į duoną, o atrodo labiau kaip pita. Ligūrijoje kepama visame pasaulyje garsi plokščia duona – fokačija. Tirštą picos tešlą primenanti klasikinė fokačija yra labai sūri, apipilta alyvuogių aliejumi, dažnai patiekiama su priedais, tokiais kaip: rozmarinas, cukinijos, sūris ar alyvuogės.

REKLAMA

8. Tikra itališka kava. Italijoje yra miestas Triestas, besidriekiantis palei Adrijos jūros pakrantę, kuris, kaip teigia vietiniai, siūlo vienas geriausių kavų visoje šalyje – išbandykite ir įsitikinsite.

9. „Gelato“ ir „Tarfufo“ (ledų rūšys). „Gelato“ savo sudėtyje turi mažiau sviesto riebalų nei įprasti ledai, tad ir skiriasi skoniu. Pasimėgaukite ir tikru itališku desertu, kilusiu iš Pizzo, Kalabrijos – „Tartufo“ ledais, kurie susideda iš dviejų ar daugiau ledų skonių, patiekiami dažnai su vaisių sirupu arba šaldytais vaisiais, uogomis – avietėmis, braškėmis ar vyšniomis.

10. Tiramisu. Tai yra bene mylimiausias italų desertas po vakarienės, viliojantis saldintu maskarponės sūriu ir kavos aromatu.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų