REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Cukrinis diabetas – tai viena dažniausių lėtinių ligų, kurios pirmųjų požymių sergantieji gali net nepažinti. Ankstyvas ligos diagnozavimas yra labai svarbus, o toliau dažniausiai seka sveikesnių įpročių formavimas.

Cukrinis diabetas – tai viena dažniausių lėtinių ligų, kurios pirmųjų požymių sergantieji gali net nepažinti. Ankstyvas ligos diagnozavimas yra labai svarbus, o toliau dažniausiai seka sveikesnių įpročių formavimas.

REKLAMA

Lapkričio 14-ąją minint diabeto dieną, „Eurovaistinės“ farmacininkė Jelena Deksnienė dalinasi paprastais patarimais, kaip palengvinti diabetiko kasdienybę bei pataria, kaip užkirsti kelią šiai ligai.

Kaip atpažinti cukrinį diabetą?

Paveldimumas ir antsvorio problemos – tai vienos dažniausių pirmojo ir antrojo cukrinio diabeto tipų priežastys, pasakoja „Eurovaistinės“ farmacininkė Jelena Deksnienė. Anot jos, didžiausia problema, kad kartais žmonės per vėlai identifikuoja šios ligos simptomus.

„Stiprus troškulys, gausus šlapinimasis, padidėjęs nuovargis, silpnumas, pastebimas kūno masės mažėjimas bei atsiradęs acetono kvapas burnoje – tai dažniausi I tipo cukrinio diabeto simptomai. Nors II tipo diabetas pasirodo ne taip akivaizdžiai, jo simptomai labai panašūs. Priešingai nei sergant I tipo diabetu, kūno svoris dažniausiai gerokai padidėja, fiksuojamas nutukimas, antsvoris“, – pasakoja J. Deksnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistininkė teigia, kad sergant cukriniu diabetu yra labai svarbu susikurti naujus kasdienius įpročius, palengvinsiančius ligos simptomus. Taip pat ji pataria su šiais įpročiais susipažinti ir tiems žmonėms, kurie nori sumažinti cukrinio diabeto riziką.

REKLAMA

Mažo glikemijos indekso mityba

Vaistininkė pataria į mitybą įtraukti mažą glikemijos indeksą turinčius maisto produktus. Anot jos, tai švieži vaisiai, daržovės, visadaliai grūdai, riešutai, neriebi žuvis bei alyvuogių aliejus. „Vertėtų iš maisto raciono pašalinti baltą duoną, baltus ryžius, patiekalus iš baltų miltų, saldumynus, greitą maistą ir vaisvandenius. Dauguma šių produktų turi daug sočiųjų riebalų ir transriebalų, skatinačių cukrinį diabetą“, – pasakoja J. Deksnienė.

Antsvorio reguliavimas

Jei žmogus yra linkęs į antsvorį ir turi riziką susirgti cukriniu diabetu, o galbūt juo jau serga, vaistininkė pataria išbandyti vieną antsvorio reguliavimo taisyklę.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiais atvejais rekomenduojama numesti 7 proc. savo kūno svorio. Jokių kardinalių pokyčių neprireiks. Pavyzdžiui, jei sveriate 70 kilogramų, jums būtų patartina numesti 5 kilogramus, taip ženkliai sumažinant cukrinio diabeto riziką. Be to, net ir sergant diabetu labai rekomenduojama į savo rutiną įtraukti fizinę veiklą – bent ilgesnius pasivaikščiojimus gryname ore“, – pataria J. Deksnienė.

Nepraleiskite pusryčių

„Niekam ne paslaptis, kad pusryčiai vienas svarbiausių dienos valgymų, ne išimtis ir diabetikams. Valgantys pusryčius tampa daug atsparesni insulino pertekliui. Nevalgant naktį organizmas badauja, tad jeigu nepusryčiaujame, kepenys pradeda išskirti sukauptą gliukozę, kad palaikytų reikiamą jos kiekį kraujyje. Taip kepenys paskatintos dirbti intensyviau ir išskirti per didelį gliukozės kiekį“, – pasakoja J. Deksnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto papildai

Sergant diabetu, reikėtų įsivertinti, kiek mitybos apribojimai iš jūsų organizmo atima maistinių medžiagų ir ar pavyksta jų gauti su maistu. Jeigu ne, vaistininkė pataria išbandyti įvairius maisto papildus, skirtus būtent diabetikams. Jų sudėtyje netrūksta B grupės vitaminų, chromo, todėl mažiau norisi saldumynų.

Nuolatinis gliukozės kiekio stebėjimas

Nuolatinis gliukozės kiekio stebėjimas kraujyje yra būtinas. Iki šiol tai buvo galima daryti tik kasdien imant kraują iš piršto su adata, tačiau dabar I tipo diabetikai gali stebėti gliukozės kiekį per telefono ar kito išmanaus įrenginio ekraną vos prie rankos prisitvirtinus gliukozės kiekio matuoklį.

„Nors sergančiųjų diabetu palaipsniui daugėja, tuo pačiu auga ir pasirinkimas bei prieinamumas maisto produktų, kurie padeda valdyti ligą, o kartu veikia ir kaip ligos prevencija. Sąmoningumas yra raktas, leidžiantis tinkamai išnaudoti šį pasirinkimą – Pasaulinę diabeto dieną minime siekdami sužadinti sąmoningumą“, – teigia R. Kežionienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų