REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nieko negali būti nuostabiau, kai po sunkios darbo dienos pareinate namo ir su gardžiu maistu įsitaisote priešais savo televizorių. Tačiau, jei valgysite ryžius, gerai pasvarstykite, nes ekspertai įspėja, kad tai ilgainiui gali sukelti rimtą pavojų.

Nieko negali būti nuostabiau, kai po sunkios darbo dienos pareinate namo ir su gardžiu maistu įsitaisote priešais savo televizorių. Tačiau, jei valgysite ryžius, gerai pasvarstykite, nes ekspertai įspėja, kad tai ilgainiui gali sukelti rimtą pavojų.

REKLAMA

Ryžiuose yra nedideli kiekiai arseno, ir ilgalaikis jo poveikis pasireiškia tūkstančiais mirčių per metus, kurių, beje, galima buvo išvengti, rašo mirror.co.uk

Dviejų Mančesterio universitetų atliktų tyrimų duomenimis, ilgalaikis neorganinio arseno poveikis siejamas su tokiais sveikatos sutrikimais kaip vėžys ar širdies ligos.

Mančesterio ir Salfordo universitetų tyrėjai savo atradimus paskelbė žurnale „Science of the Total Environment". Pasirodo, egzistuoja tiesioginis ryšys tarp padidėjusio mirtingumo nuo širdies ligų ir neorganinio arseno turinčių ryžių suvartojamo kiekio.

Profesorius David Polya iš Mančesterio universiteto sako: „Šis ekologinis tyrimas yra gana ribotas, tačiau nėra brangus bei leidžia nustatyti, ar yra ryšys tarp padidėjusio neorganinio arseno turinčių ryžių vartojimo ir padidėjusios rizikos susirgti širdies ligomis. Tyrimo rezultatai rodo, kad 25% dažnai ryžius valgančių žmonių Anglijoje ir Velse labiau rizikuoja mirti nuo širdies ligų dėl ryžiuose esančio neorganinio arseno, nei 25% retai ar mažai ryžius valgančių žmonių”.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkas paaiškina: „Modeliuojama 2%−11% padidėjusi rizika iš dalies atspindi Anglijos ir Velso bendruomenes, kurios garsėja savo gausiomis ryžių dietomis“.

REKLAMA

Būtini papildomi tyrimai šiems atradimams patvirtinti. Maždaug trys milijardai žmonių visame pasaulyje ryžius naudoja kaip pagrindinį maistą. Mokslininkai nedraudžia žmonėms valgyti ryžių, o tik pataria rinktis skirtingas ryžių rūšis, turinčias mažiau neorganinio arseno, pavyzdžiui basmati arba šlifuotus ryžius. Taip pat jie siūlo naudoti įvairesnį pagrindinį maistą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų