Dr. Stephanie Jen Chyi Ooi, socialiniuose tinkluose žinoma kaip @the\_gp\_mum, pasidalijo sveiku ir netikėtą ingredientą turinčiu pusryčių receptu, kuriame panaudoja pigų produktą. Šį patiekalą ji dažnai gamina savo vaikams – jis maistingas, sotus ir padedantis mažinti svorį, rašo mirror.co.uk.
Svorį mesti padedanti košė
Pusryčiams gydytoja gamina avižinę košę, tačiau didžiausia staigmena – dar vienas ingredientas, kurį į ją deda. Tai dažnai ant pusryčių stalo pasirodantis ingredientas, tačiau retas jį deda į košę.
Tai – kiaušinis. Nors toks derinys gali pasirodyti neįprastas, gydytoja tvirtina, kad įmaišius kiaušinį į karštą, tirštėjančią košę ir gerai išmaišius, išgaunama švelni, kreminė tekstūra, o patiekalas įgyja daugiau baltymų.
„Paprašiau savo dukrų atspėti, kas yra tas slaptas ingredientas, bet jos niekaip nesuprato“, – pasakojo ji.
Kiaušinių skonio tikrai nesijaučia, tačiau jų nauda sveikatai – akivaizdi. Kiaušiniai yra tikra maistinių medžiagų bomba – juose gausu vitamino D, B12, jodo ir visų devynių būtinų aminorūgščių, kurių organizmas pats negali pasigaminti. Jie taip pat padeda ilgiau jaustis sotiems ir slopina alkio hormoną greliną, todėl sumažėja poreikis užkandžiauti.
Moksliniai tyrimai rodo, kad pusryčiai su kiaušiniais gali padėti sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį visos dienos metu, ypač jei laikomasi kalorijų ribojimo dietos. Tai gali lemti mažesnį kūno riebalų kiekį, žemesnį KMI ir siauresnį liemenį, palyginti su angliavandenių gausiais pusryčiais.
Nors kiaušiniai yra cholesterolio šaltinis, daugelis tyrimų rodo, kad jie nedaro reikšmingos įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje. Kur kas didesnę įtaką turi sotieji riebalai iš tokių produktų kaip sviestas, sūris ar raudona mėsa. Todėl kiaušiniai, vartojami saikingai, yra sveika subalansuotos mitybos dalis. Jei turite sveikatos sutrikimų ar padidėjusį cholesterolį, visada verta pasitarti su gydytoju dėl tinkamo jų kiekio.
Šiuo metu rekomenduojama, kad vidutinis sveikas žmogus gali saugiai suvalgyti iki septynių kiaušinių per savaitę.
Be to, gydytoja siūlo dar labiau praturtinti košę – pabarstyti ją maltomis linų sėmenimis, kurios pasižymi širdžiai naudingu poveikiu, arba pagardinti sėklomis, šviežiais vaisiais, riešutų sviestu ar graikišku jogurtu.
Šis neįprastas, bet sveikatai palankus rytinis patiekalas – puikus pavyzdys, kaip paprasti ingredientai gali tapti svarbia sveikos mitybos dalimi.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!