Padėti sau galime, tačiau teks daugiau dėmesio skirti mitybai. Maistu ir vandeniu galima sureguliuoti rūgščių bei šarmų balansą organizme. Pasak Švedijos Karališkojo technologijų univer-siteto inžinerijos mokslų daktarės Ingegerd Rosborg, prieš keletą metų viešėjusios Lietuvoje, kas-dienis natūralus šarminis vanduo yra vienas sprendimų: „Jis padeda atstatyti organizmo gyvybin-gumą ir geros savijautos pojūtį, sureguliuoti šiuolaikinio gyvenimo užterštumo bei prastos mitybos sąlygotą rūgštingumo balansą“.
Geros savijautos formulė – rūgščių ir šarmų balansas
Jei nuolat vartojate rūgščius produktus, jūsų organizmas rūgštėja, taip pat – sutrinka rūgščių ir šarmų balansas. Rūgštingumas yra matuojamas specialiu, cheminiu – pH – rodikliu, kurio reikšmė svyruoja nuo 0 iki 14. Kuo ji mažesnė – tuo rūgštingumas yra didesnis, kuo ji didesnė – tuo didesnis šarmingumas. Neutralus pH būna tada, kai jo reikšmė yra lygi 7-iems, o sveiko žmogaus kraujo pH yra būtent ribose nuo 7.35 iki 7.45. Jei šis skaičius šiek tiek ar net žymiai žemesnis, žmogaus organizmas rūgštėja, o raudonieji kraujo kūneliai praranda dalį krūvio, todėl tirštėja kraujas.
Tai gali turėti įtakos pastoviems raumenų ir sąnarių skausmams, osteoporozės atsiradimui ar sumažėjusiam aktyvumui, nuotaikų svyravimui, antsvoriui.
Blogos naujienos „greito“ maisto gerbėjams
Jei mūsų protėviai sugebėdavo natūralia mityba ir sveiku gyvenimo būdu tai pasiekti, šiuolaikiniam žmogui reikia įdėti daugiau pastangų. Visgi, įmanoma, tereikia daugiau dėmesio skirti tam, ką valgome ir geriame. Taip pat – vengti streso, nepersidirbti.
Remiantis daugeliu sveikos mitybos teorijų, žmogus turėtų kasdien valgyti maistą, kuris šarmintų jo organizmą. Visgi, greitas, nesveikas, nesubalansuotas, cheminiais priedais papildytas maistas turi priešingą efektą – jis mūsų organizmą rūgština. Tačiau jį galima natūraliai kasdien šarminti, tik tam būtina pasirinkti konkrečius produktus.
Stenkitės, kad bent 30–40 proc. jūsų mitybos sudarytų termiškai neapdoroti vaisiai (ananasai, greipfrutai, apelsinai, bananai, kriaušės), uogos (vyšnios, trešnės, šilauogės), daržovės (bulvės, morkos, ridikėliai, kopūstai, avinžirniai, cukinijos, ridikėliai, agurkai, žolelės). Į mitybos racioną įtraukite ir grūdinius patiekalus. Pavyzdžiui, kruopos žmogaus organizmui turi įvairiapusės naudos, viena jų – organizmo šarminimas. Sveikos mitybos specialistai pataria įvairias kruopas kuo trumpiau arba visai termiškai neapdoroti, o vaisius, uogas, daržoves valgyti žalius.
Skaitykite etiketes: koks jūsų mėgstamo mineralinio vandens pH?
Vanduo ne tik gaivina, tačiau ir atlieka daug žmogaus organizmo vidinių funkcijų, kurios yra svarbios mūsų gerai savijautai.
Norint išlaikyti šarmų balansą organizme, patariama ne tik atsirinkti tam tikrus maisto produktus, tačiau ir vartoti mineralinį vandenį, turintį geros kokybės šarminių mineralų: kalcio, magnio, kalio. Štai Lietuvos žemės gelmių turtas, natūraliai nerūdijančio plieno vamzdžiais be sąlyčio su aplinka išgaunamas iš 689-ių metrų gylio gręžinio, natūralus mineralinis vanduo TICHĖ išties apdovanotas mineralais – jų turi net 1378 mg/l.
Įdomu tai, kad sveiko žmogaus kraujo pH yra 7.35–7.45, o natūralaus mineralinio vandens TICHĖ pH – 7.6–8. Tai rodo, kad šis mineralinis vanduo yra natūraliai labai tinkamas kasdienei žmogaus mitybai – jame išlaikomas šarmų ir rūgščių balansas, tačiau nėra per daug druskų ar kitų mineralinių medžiagų.
Gamtos suformuotas, unikalios sudėties TICHĖ šaltinio vanduo tinka kasdien gerti visiems: aktyviai dirbantiems, sportuojantiems, nėščiosioms, sergantiems, vyresnio amžiaus žmonėms, vaikams. Derinant sveiką, subalansuotą mitybą bei mineralinį vandenį, kuris ne tik atgaivina, tačiau ir yra natūraliai šarminis, papildytas vertingais mineralais – mes galime kasdien jaustis gerai bei išvengti padidėjusio rūgštingumo.