REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Blogas“ maistas, kurį valgyti sveika

Neretai stengdamiesi maitintis sveikai iš savo valgiaraščio išbraukiame vertingą maistą.

Neretai stengdamiesi maitintis sveikai iš savo valgiaraščio išbraukiame vertingą maistą.

REKLAMA

Mėsa

Kartais atsisakoma raudonos mėsos, nes tai, neva, padės išlikti sveikesniam. Iš tiesų raudona mėsa gali turėti mažiau riebalų nei viščiukas, ypač jo užpakalinė dalis. 100 g grūdais maitinto viščiuko yra 129 kalorijos ir 4,8 g riebalų, o 100 g liesos jautienos nugarinės pjausnys turi 135 kalorijas, tačiau tik 4,5 g riebalų.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, jautienos nugarinėje yra tris kartus daugiau geležies ir beveik keturis kartus daugiau cinko, kurio reikia imuninei sistemai. Žinoma, svarbu ir pats mėsos paruošimas bei jos riebumas. Tačiau liesa raudona mėsa iš tiesų geras pasirinkimas.

REKLAMA

Ledai

Ledais nereikia piktnaudžiauti, tačiau nebūtina sveikatos labui jų visiškai išbraukti iš valgiaraščio. Ledus virškiname lėtai, be to, jie padidina cukraus kiekį kraujyje po valgio, o tai suteikia energijos. Įprastame 75 g ledų kaušelyje yra 114 kalorijų ir 6 g riebalų, taigi ledai valgio pabaigoje yra kur kas geresnis pasirinkimas nei 100 g gabalėlis sūrio pyrago, turinčio 511 g kalorijų ir 43 g riebalų.

Balta duona

Siekdami vartoti daugiau skaidulų, dauguma iš mūsų pirmenybę teikia ne baltai, o nesmulkintų grūdų duonai. Iš tiesų 50 g baltos duonos riekelėje yra 0,8 g skaidulų, o nesmulkintų grūdų duonoje – 2,5 g (rekomenduojama dienos norma yra 18 g). Skaidulos iš teisų pagerina žarnyno veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau mineralinių medžiagų daugiau yra baltoje duonoje. Taip yra todėl, kad Didžiojoje Britanijoje (įdomu, kaip yra Lietuvoje – vert. past.) po Antrojo pasaulinio karo visi miltai, iš kurių kepama duona, papildomi kalciu ir jodu (taip pat vitaminais B ir B1 bei niacinu).

Dar vienas įdomus dalykas: kadangi baltoje duonoje yra mažiau skaidulų, iš jos įsisavinama daugiau kalcio, nes skaidulos trukdo tai padaryti.

Sviestas

Neaišku, kodėl kai kas iškeičia iš natūralaus pieno padarytą sviestą į margariną, kuris daromas dirbtinai standinant aliejus. Jei jūsų cholesterolio lygis padidėjęs, galbūt tai daryti ir verta. 10 g sviesto, kurio užtenka dviem riekelėms duonos, yra 8 g riebalų. Tačiau dažniausiai tiek per parą jo ir suvalgome. Panašus riebalų kiekis yra mažame latės ar kapučino kavos puodelyje, todėl sviesto taip bijoti nereikėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gera žinia yra ir tai, kad sviestas – vienas iš nedaugelio natūralių vitamino D šaltinių (kitas šaltinis yra riebi žuvis). Tamsiai geltonas sviestas, daromas iš žole maitinamų karvių pieno, yra ir natūralus antioksidanto beta karotino, reikalingo plaučiams ir širdžiai, šaltinis.

Kebabai

Nors šis patiekalas ir nesulaukia sveikos mitybos gerbėjų dėmesio, kebabai ant iešmelio – vienas sveikiausių valgių iš greitojo maisto meniu. Tradicinis avienos kebabas ant iešmelio turi 232 kalorijas ir 6 g riebalų (vištienos kebabas turi dar mažiau riebalų) ir daug mineralinių medžiagų, taip pat geležies. Be to, visada prie kebabo galima užsisakyti didesnę porciją daržovių.

Tačiau česnakinio majonezo padažo geriau atsisakyti: šaukšte šio padažo yra 207 kalorijos ir 22 g riebalų. Tuomet geresnės pasirinkimas būtų „McDonalds“ mėsainis, kuriame yra 250 kalorijų ir 8 g riebalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų