• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gardinti salotas, ruošti skirtingus padažus ar marinatus, gaminti kepinių tešlą ir, žinoma, kepti maistą. Tam daugelis kulinarijoje naudoja aliejus. Tačiau ne visi žino, kokį ir kada rinktis. Populiariausi tarp pirkėjų – pagaminti iš rapsų arba saulėgrąžų.

Gardinti salotas, ruošti skirtingus padažus ar marinatus, gaminti kepinių tešlą ir, žinoma, kepti maistą. Tam daugelis kulinarijoje naudoja aliejus. Tačiau ne visi žino, kokį ir kada rinktis. Populiariausi tarp pirkėjų – pagaminti iš rapsų arba saulėgrąžų.

REKLAMA

Virš 4,8 mln. litrų saulėgrąžų ir beveik 1,1 mln. litrų rapsų aliejaus. Tokį kiekį šių produktų, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, parduotuvių lankytojai įsigijo vien per praėjusius metus. Anot jos, tiek aliejaus kartu sudėjus galėtų pripildyti daugiau nei 2 olimpinio dydžio baseinus, rašoma pranešime spaudai.

„Akivaizdu – šis produktas yra neatsiejamas nuo lietuvių kulinarinio gyvenimo. Aliejus naudojamas dažnai ir tuo stebėtis nereikėtų, kadangi jis yra vienas pagrindinių maisto ruošimo komponentų.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurenciją tarp dviejų populiarių šalies gyventojų pasirinkimų – saulėgrąžų ir rapsų aliejaus – stebime nuolatos, tačiau pastaruoju metu rapsų aliejus po truputį vejasi savo konkurentą. Pernai šios rūšies aliejaus pardavėme net 1,5 karto daugiau nei 2020-aisiais“, – sako E. Dapkienė.

REKLAMA

Pasak jos, prie šių aliejų populiarumo prisideda ir kaina. Pavyzdžiui, pigiausio rapsų arba saulėgrąžų aliejaus litras kainuoja 1,79 euro, tuo metu toks pats kiekis pigiausio, alyvuogių išspaudų aliejaus, – 3,49 euro.

Naudingi, bet su saiku 

Savo ruožtu paklausta, ar tokį produktą apskritai vartoti rekomenduotina, minėto prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė atsako vienareikšmiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, aliejuose esantys riebalai yra viena iš trijų pagrindinių maistinių medžiagų, kurios, virtusios kalorijomis, teikia energiją žmogaus organizmui. Kitos dvi, pastebi B. Baratinskaitė, tai baltymai ir angliavandeniai.

„Riebalai būtini kiekvienam, tačiau labiausiai – vadinami „geraisiais“. Jie turi nesočiųjų riebalų rūgščių – omega 3, omega 6, omega 9. Šios medžiagos gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl, atsižvelgdami į tai, gaminant maistą turime naudoti daugiau augalinės kilmės riebalų. Tokie yra saulėgrąžų bei rapsų aliejai.

Pastarasis sočiųjų riebalų, kurių derėtų vengti, turi mažiausiai iš visų šios kategorijos produktų. Netgi perpus mažiau nei alyvuogių aliejus. Tuo metu pagamintas iš saulėgrąžų yra svarbiausias polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis.

REKLAMA

Tai medžiagos, padedančios kovoti su ateroskleroze, dažniausiai sukeliančia širdies ir kraujagyslių bei smegenų kraujagyslių ligas“, – apie aliejų naudą pasakoja kulinarijos ekspertė.

Tačiau, pažymi ji, šiuos produktus vartoti reikėtų sakingai. Žmogaus organizmui riebalai yra būtini, bet pastarieji – ir labai kaloringi. Viename grame šių produktų, tikina B. Baratinskaitė, yra net devynios kalorijos.

REKLAMA

Svarbu atsižvelgti į vieną savybę

Rapsų ir saulėgrąžų aliejų maistinė vertė, sako B. Baratinskaitė, yra tik viena medalio pusė. Labai svarbu, priduria ji, ir kurį šių produktų pasirinkti virtuvėje. Todėl, prieš priimant sprendimą, kulinarijos ekspertė siūlo atkreipti dėmesį į tai, ar aliejus yra rafinuotas, ar ne.

„Pirmuoju atveju produktas yra apdorotas cheminiu būdu. Po tokio proceso rafinuotas aliejus lieka skaidrus, be drumzlių, dingsta natūralus jo aromatas, spalva bei skonis. Taip šio produkto degimo temperatūra išlieka aukšta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks aliejus nesvyla ir yra tinkamas kepti. Tuo metu nerafinuotasis turi natūralių priemaišų, kurios labai naudingos organizmui. Kepti jis visiškai netinka, kaip ir šalto spaudimo aliejai, bet puikiai pagardina salotas, užkandžius, mišraines“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.

Teigiama, nors vieningos nuomonės nėra,  kad rafinuotas rapsų aliejus yra labiausiai tinkamas kepti. Šis aliejus yra neutralaus skonio, kvapo, o jį naudojant maistui kepti, patiekalai išlaikys savo natūralų poskonį.

REKLAMA

Dėl tokių savybių šis produktas idealus saldiems kepiniams ar majonezui gaminti. Savo ruožtu rafinuotas saulėgrąžų aliejus pasižymi švelniu saulėgrąžų aromatu bei skoniu. Todėl norintiems maistui būtent tokių savybių, kepimui verta rinktis šį produktą.

„Rapsų aliejų taip pat galima naudoti patiekalams gruzdinti, gaminti įvairius kepinius. Jį verta rinktis ir dėl draugiškos kainos. Pastaroji yra mažesnė nei alyvuogių aliejaus. Tuo metu rafinuotą ir pagamintą iš saulėgrąžų galima naudoti kepant ar troškinant“, – kalba kulinarijos ekspertė.

Ji taip pat primena, kad labai svarbios aliejaus laikymo sąlygos – jo negalima laikyti šviesoje ir šalia viryklės, nes šviesa ir temperatūra skatina oksidaciją, dėl kurios aliejus gali apkarsti. Perkant aliejų reikia įvertinti ir kiekį – rekomenduojama pirkti tik tokio dydžio aliejaus pakuotę, kurią atidarius aliejų būtų galima suvartoti per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų