Dėl netinkamos higienos šaldytuve gali atsirasti ne tik nemalonus kvapas, bet ir įsiveisti pelėsis. Norėdami to išvengti ir ilgiau mėgautis mėgstamais produktais bei tvarka šaldytuve, privalote pakeisti kelis kasdienius savo įpročius.
Nuolat peržiūrėkite šaldytuvo turinį
Nors dažnam atrodo atvirkščiai, tačiau nuo produktų gausos lūžtančios šaldytuvo lentynos nėra geras ženklas.
Tokiu atveju tarp produktų nebelieka vietos laisvai cirkuliuoti orui, jie greičiau genda, o pats šaldytuvas ima dirbti neekonomiškai. Todėl būtina kas keletą dienų peržiūrėti tai, ką laikote savo šaldytuve. Nelaukite iki tol, kol pasibaigs produktų galiojimo laikas.
Produktus, kurių galiojimo laikas artėja į pabaigą, sunaudokite, o senus sunaikinkite, kol šie nepradėjo pelyti.
Patarimas: maisto produktus, kurių jums reikia dažniausiai, sudėkite priekyje, per vidurį. Tokiu būdu jūsų šeimos nariai viską, ko reikia, ras greičiau ir paprasčiau.
Šaldytuvo valymui naudokite natūralias priemones
Valydami šaldytuvą venkite buitinės chemijos priemonių, kuriose gausu žmogaus organizmui kenksmingų chemikalų.
Rinkitės natūralias priemones, kurias, tikėtina, galima rasti kiekvienuose namuose. Bene populiariausias būdas panaikinti nešvarumus šaldytuve – sodos ir vandens mišinys.
Patarimas: išjungę ir ištuštinę šaldytuvą greitai gendančius ir užšaldytus produktus perkelkite į vėsią patalpą, pavyzdžiui, ledukų vonelę.
Išėmę lentynas bei daržovių ir vaisių stalčius, išvalykite juos sodos ir vandens mišiniu, tą patį atlikite ir su šaldytuvo vidinėmis sienelėmis. Nepamirškite tinkamai nusausinti paviršius, kuriuos valėte.
Apsisaugokite nuo nemalonių kvapų
Blogas šaldytuvo kvapas – ne vieną namų šeimininkę erzinanti problema. Jis atsiranda dėl greitai besidauginančių bakterijų, kurios net ir pašalinus nemalonų kvapą skleidžiantį produktą išlieką ant šaldytuvo sienelių ir lentynėlių.
Tinkamai neprižiūrint šaldytuvo, jame esančios bakterijos ne tik kelia grėsmę šviežiems produktams, jų kvapui, bet ir mūsų sveikatai.
Jei atidarę šaldytuvą jaučiate nemalonų kvapą, iš karto pašalinkite produktą, kuris jį skleidžia. Toliau į pagalbą pasitelkite maltą kavą, avižas ar sodą. Pasirinktą produktą įdėkite į indelį, kurį tiesiog palikite norimoje šaldytuvo vietoje.
Šios problemos taip pat galite išvengti pasirinkę šaldytuvus, kurie turi anglinius filtrus arba inovatyvias trigubo šaldymo sistemas.
Pavyzdžiui, daugelyje „Samsung“ šaldytuvu įmontuota trigubo šaldymo sistema – „Triple Cooling“. Ši inovatyvi technologija savarankiškai kontroliuoja ir optimizuoja temperatūrą, oro drėgnumą bei vėdinimą trijose skirtingose įrenginio zonose. Tokia sistema padeda išvengti skirtingų maisto produktų kvapų susimaišymo.
Apgalvokite, ką galima laikyti šaldytuve
Atminkite, kad tam tikrų maisto produktų galiojimo trukmę prailginsite pasirinkę tinkamą jų laikymo vietą. Klaidinga manyti, kad visi maisto produktai šaldytuve išlaikys savo maistingas savybes, tad įsidėmėkite, kuriuos virtuvėje maisto gamybai naudojamus produktus geriau saugoti kitur.
Patarimas: avokadus ir bananus laikykite spintelėse, nes šaltis lėtina šių produktų nokimą. Pomidorų, bulvių ir svogūnų taip pat nepatartina laikyti šaldytuve, nes šios daržovės ne tik taip praras savo skonį, bet ir taps miltingos.
Šaldytuve laikoma kava padės sugerti nemalonius kvapus, bet neteks aromato, tad kavą, kurią naudojate gėrimui, laikykite tamsioje ir sandarioje vietoje.
Alyvuogių aliejų, kaip ir medų, taip pat traukite iš šaldytuvo. Jame laikomas medus pradės kristalizuotis, o alyvuogių aliejus kondensuotis, tad bus netinkamas vartoti dėl savo kietos konsistencijos.