13 maisto produktų, kurie nėra tai, kas galvojote

Nėra nieko geriau nei ką tik išvirti makaronai su medžio drožlėmis, kvepiantys naftos produktais, kartu su šilta traškia duona, pamirkyta dirbtinių dažiklių pilname sojų aliejuje. Jeigu tai jums nekelia apetito, labai gaila, nes tokį patiekalą tikriausiai esate valgę. Neseniai buvo atrasta, kad mediena yra dedama į tarkuotą parmezaną kaip užpildas. Taigi  kyla klausimas, ką dar suvalgome, patys to nežinodami.

Štai trylika maisto produktų, kurie dažnai yra netinkamai pažymėti bei pavadinti ar paprasčiausiai ne taip suprantami: nuo ypač tyro alyvuogių aliejaus iki baltojo šokolado.

Tarkuotas parmezanas

Celiuliozė, išgaunama iš medienos masės, yra saugus maisto priedas, naudojamas kaip lipnumą reguliuojanti medžiaga, kurios maiste gali būti nuo 2 proc. iki 4 proc. Tačiau „Bloomberg News“ neseniai atrado, kad net kelių gamintojų produktuose, pažymėtuose kaip „100 % parmezano sūris“, celiuliozės buvo nuo 7, 8 proc. iki 8, 8 proc. Vienas ekspertas net gi teigė, kad apie 20 proc. Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) gaminamų parmezano gaminių yra pažymėti netinkamai.

Kartu su celiulioze, tarkuotame parmezane taip pat galima rasti ir pigesnių sūrių, pavyzdžiui, ementalio, mocarelos ar čederio.

Pusryčių sirupas ir klevų produktai

Tai, ką daugelis laikome klevų sirupu, iš tiesų yra visai kas kita. Tokie gamintojai kaip „Mrs. Butterworth‘s“, „Aunt Jemima“ ir „Log Cabin“ vengia savo produktų pavadinimuose vartoti žodį „klevų“ (angl. maple). Tiesa, ant „Log Cabin“ gaminių nurodoma, kad produktas yra „natūralus“, o tai supykdė tikrojo klevų sirupo gamintojus. Jie teigė, kad kompanijos produktų pakuotės apgauna vartotojus, ir jie galvoja, jog perka natūralų klevų sirupą.

Klevų pramonės grupės pernai vasarį nusiuntė JAV maisto ir vaistų administracijai (FDA) laišką, kuriame išreiškė savo pasipiktinimą. Laiške rašoma, kad kai kurie gamintojai savo produktų pavadinimuose vartoja žodį „klevų“, nors klevai net nėra nurodomi gaminių sudėtyje. Pavyzdžiui „Quacker Oats“ greitai paruošiama avižinė košė „Maple & Brown Sugar Instant Oatmeal“.

Ypač tyras alyvuogių aliejus

Už tai, kad namie tikriausiai turite brangiai kainavusį saulėgrąžų aliejaus butelį ant kurio parašyta „ypač tyras alyvuogių aliejus“, galite padėkoti Italijos „agromafijai“.

REKLAMA

Apie įtartiną alyvuogių aliejaus gamintojų praktiką būtų galima parašyti knygą. Tai 2011 m. padarė knygos „Ypatingas tyrumas: stulbinantis ir skandalingas alyvuogių aliejaus pasaulis“ autorius Tomas Muelleris. Knygoje aprašomas šiuolaikinis alyvuogių aliejaus gamybos procesas. Autorius šį „Slidų reikalą“ (angl. publikacijos pavadinimas „Slippery business“) aptarė ir „The New Yorker“ žurnale.

Tiesa tokia, kad JAV parduodamas „ypač tyras“ aliejus dažnai būna ne toks jau ir tyras: kartais net iki 50 proc. produkto sudėties sudaro pigesni aliejai, į jį dedami dirbtiniai dažikliai. Net 4 iš 10 butelių, ant kurių parašyta „itališkas alyvuogių aliejus“, yra tik Italijoje supakuoti arba perveržti per šios valstybės sieną, o juose esantis aliejus net nėra gaminamas iš itališkų alyvuogių.

Neseniai buvo pradėtas baudžiamosios veikos tyrimas dėl septynių populiariausių Italijos alyvuogių aliejaus gamintojų veiklos, po to kai tyrimai atskleidė, kad net 9 iš 20 butelių pirkėją apgauna. Gamintojai yra kaltinami importuotų rapsų ir sojų pupelių aliejų maišymu į savo alyvuogių aliejų ir šio mišinio pardavimu, teigiant, kad jis – ypač tyras.

Medus

Remiantis tyrimu, publikuotu „Journal of Food Sciene“, 7  proc. sukčiavimo maisto produktų srityje atvejų yra susiję su medumi. 2013-aisiais buvo atskleista masinė „medaus plovimo“ schema. Priemaišų turintis medus iš Kinijos, į kurį buvo dedama saldiklių, antibiotikų ir pesticidų, buvo gabenamas per kitas valstybes, taip norint paslėpti produkto kilmę, kol galiausiai jis buvo importuojamas į JAV ir ten parduodamas.

Trumai

Trumų aliejus nėra gaminamas su tikrais trumais. Vietoje jų naudojami tokie junginiai kaip 2,4-ditiapentanas.

Patiekalas, kuriame yra tikrų trumų, gali kainuoti apie 100 dolerių, o butelis tikrų trumų aliejaus gali atsieiti ir kelis šimtus. Iš tikrųjų, aštrus kvapas ir skonis, kurį daugelis asocijuoja su trumų aliejumi, yra sukeliamas cheminio junginio, o ne tikrų trumų, kurie, kaip sakoma, yra švelnesnio skonio.

REKLAMA

Šafranas

Už pusę kilogramo šio vieno brangiausių prieskonių pasaulyje galite sumokėti nuo 2 000 iki 10 000 dolerių. Daržinis krokas per metus žydi vos kelias savaites. Per tą laiką yra surenkamos jo žiedų purkos, iš kurių šis prieskonis ir gaminamas. Pagaminti pusei kilogramo šafrano reikia apie 70 000 žiedų. Taigi nenuostabu, kad šafranas dažnai padirbinėjamas.

Kaip šafranas kartais yra parduodamos nudažytos kukurūzų purkos, dažinio dygmino žiedai, burokėliai ar net raudono popieriaus gabalėliai, o maltas šafranas dažnai yra maišomas su ciberžole, įvairiomis žievėmis, maltomis saldžiomis paprikomis. Dar neseniai, prieš Europos Sąjungai tokią veiklą uždraudžiant, ispaninis šafranas dažnai buvo gaminamas Irane (ten užauginama daugiau kaip 80 proc. viso pasaulio šafrano), o paskui reeksportuojamas iš Ispanijos. Prieš pirkdami šafraną, patikrinkite tokias interneto svetaines kaip „Serious Eats“, kad sužinotumėte, ar perkate kokybišką produktą.

Vasabi

Žaliasis pagardas, patiekiamas kartu su sušiais, dažniausiai yra krienų, garstyčių ir maistinių dažų mišinys. Tikrasis vasabi yra gaminamas iš japoninio pipirkrienio šaknų, augančių upių pakrantėse. Vasabi turi būti sutrintas prieš pat patiekiant, nes jau po 15 minučių praranda savo skonį.

Skaičiuojama, kad tik 5 proc. vasabi, patiekiamo japonų restoranuose visame pasaulyje, savo sudėtyje turi japoninio pipirkrienio (beje, valgant sušius nereikia maišyti vasabi sojų padaže. Ypač, jei tai šviežiai sutrintas tikras vasabi).

Ikrai

Tradiciniai ikrai yra sūdyti eršketo, žvejojamo upėse, įtekančiose į Kaspijos jūrą arba Juodąją jūrą, kiaušinėliai. Dėl besaikio žvejojimo ir taršos, tradiciniai ikrai yra reti, o eršketai buvo pripažinti nykstančia rūšimi.

Todėl dauguma žmonių renkasi amerikietiškus ikrus: irklanosių, dumblažuvių, lašišų, apvaliapelekinių,  paprastųjų polščiašnipių ir baltojo eršketo ikrus. Tačiau ikrų paklausa dabar kelia pavojų irklanosėms, kurios išgyveno net dinozaurų išnykimą.

REKLAMA

Sriracha padažas

Kai galvojate apie srirachą, tikriausiai galvojate apie puikiai atpažįstamą raudoną butelį su ant jo nupieštu gaidžiu ir žaliu kamšteliu. Šį padažą Kalifornijoje gamina „Huy Fong Foods“.

Kadangi žodis „sriracha“ nėra registruotas kaip prekių ženklas, kitos kompanijos, pavyzdžiui, „Frito-Lay“, „Heinz“, „Frank‘s RedHot“ ir „Subway“ galėjo sugalvoti savo aštraus azijietiško padažo versijas. Dėl tos pačios priežasties, yra gaminama labai daug sriracha skonio produktų: nuo užkandžių, alaus iki lūpų balzamo.

Granatų sultys

Jeigu kada nors valgėte granatą, žinote, kad tai yra daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas. Laimei, yra daugybė gudrybių, kaip išimti sėklas ir mėgautis jų saldžiarūgščiu skoniu per mažiau nei 10 sekundžių.

Granatų sultys gali pasirodyti kaip lengvas būdas pagerinti savo sveikatą, esą granatai gerina širdies veiklą ir turi antioksidantų. Tačiau kai kurios granatų sultys yra skiedžiamos kitų vaisių sultimis.

Prieš kelerius metus „POM Winderful“ padavė „Coca-Cola Co.“ į teismą.  Ši byla nukeliavo net iki JAV Aukščiausiojo Teismo, kuris nusprendė, kad „Coca-Cola“ klaidingai reklamavo savo produktą „Minute Maid Pomegranate Blueberry“ (pavadinime minimi granatai ir mėlynės), nes pagrindinės gaminio sudedamosios dalys buvo obuolių ir vynuogių sultys.

Baltasis šokoladas

Šokolado snobai dažnai sako, kad baltasis šokoladas iš tikrųjų nėra šokoladas, nes, kaip daugelis teigia, produktas gali būti vadinamas šokoladu, tik jeigu jame yra kietųjų kakavos dalelių, kurios yra gaunamos iš kakavos masės, pagamintos iš skaldytų kakavos pupelių.

Vietoje to, baltasis šokoladas yra gaminamas iš kakavos sviesto (taip pat gaminamo iš kakavos masės), cukraus, vanilės, pieno produktų ir lecitino (emulsiklis).

Baltojo šokolado gerbėjai ginasi, kad tai tikras šokoladas, nes net 45 proc. jo masės yra išgaunama iš kakavos. Tačiau jie pripažįsta, kad prastos kokybės baltasis šokoladas gali būti  nemalonios tekstūros ir per daug saldus.

REKLAMA

Pringles“ bulvių traškučiai

Remiantis Didžiosios Britanijos Aukščiausiojo teismo nutarimu, „Pringles“ yra bulvių traškučiai.

Tačiau seniau, 2008 m., buvo nuspręsta, kad jie oficialiai nėra bulvių traškučiai, nes bulvės sudaro mažiau nei 50 proc. užkandžio sudėties. Kompanija „Procter & Gamble U.K.“, buvusi „Pringles“ gamintoja, net gi pati teigė, kad jų produktas nėra bulvių traškučiai, siekiant išvengti bulvių produktų apmokestinimo.

Taigi kas iš tiesų  yra „Pringles“? Tai ryžių, kviečių, kukurūzų ir bulvių dribsnių mišinys, kuris yra suspaustas, iškočiotas, supjaustytas ir tuomet formuojamas į visiems pažįstamą formą. Traškučiai yra kepami ir padengiami įvairiais prieskoniais. Priklausomai nuo to, ką manote apie baltąjį šokoladą ir „Pringles“, šio gamintojo kalėdiniai traškučiai su baltuoju šokoladu jums gali būti dvigubas melas.


Rašyti komentarą...
h
hmm
2021-03-07 12:21:10
Pranešti apie netinkamą komentarą
mano nuojauta moka atsirinkti, neperku ir nenaudoju siu produktu.
Atsakyti
-1

S
Saulius
2021-03-14 07:50:40
Pranešti apie netinkamą komentarą
Įdomus produktai tik Lietuvoje nesutinkami
Atsakyti
0

SKAITYTI KOMENTARUS (2)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų