REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Danielius – drąsus ir dėmesio centre būti norintis berniukas. Per 5-erius savo gyvenimo metus Vilniuje gyvenantis berniukas turėjo daug iššūkių – o vienas iš jų vos nesibaigė mirtimi, tačiau šiandien jis džiaugiasi kiekviena diena ir gyvena kaip ir kiti bendraamžiai.

Danielius – drąsus ir dėmesio centre būti norintis berniukas. Per 5-erius savo gyvenimo metus Vilniuje gyvenantis berniukas turėjo daug iššūkių – o vienas iš jų vos nesibaigė mirtimi, tačiau šiandien jis džiaugiasi kiekviena diena ir gyvena kaip ir kiti bendraamžiai.

REKLAMA

Išsipildymo akcija 2020“ herojumi tapęs Danielius tampa viltimi daugybei ligoniukų, nes berniukui reikalinga medicininė įranga pagerintų ne tik jo, bet ir kitų vaikų gyvenimus. TV3 televizijos ir SEB banko projektas padėtų įsigyti gydymui reikalingą įrangą ir taip sutrumpintų operacijos laiką ir pagreitintų atsigavimą po operacijos.

Smegenyse aptiko cistą

„Danielius yra mūsų trečias vaikas. Pagrandukas. Jis sulaukia daug dėmesio ne tik todėl, kad jis jauniausias, bet ir dėl savo asmenybės. Pas mus auga trys berniukai, trys vyrai“, – šypsosi Danieliaus mama Marija.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiasis nėštumas ėjo sklandžiai, tyrimai rodė, kad jaudintis nėra ko. Kai berniukas gimė, paaiškėjo, kad jo kaukolė buvo nežymiai deformuota. Atrodė, kad didesnių bėdų berniukas ir neturi. Tačiau, kaip Marijai sakė gydytojai, dėl šventos ramybės 2015 metais tiriant ir ruošiantis panaikinti deformaciją, atlikus galvos kompiuterinę tomografiją kaktinėje srityje diagnozuota voratinklinio smegenų dangalo (arachnoidinė) cista, kurioje kaupėsi smegenų skystis ir spaudė smegenis.

REKLAMA

Kaukolės deformacija sėkmingai operuota 2016 m. sausio mėn. Dar po devynių mėnesių, kai berniukui buvo pusantrų metukų, jam atliko sudėtingą cistos šuntavimo operaciją, sujungiant cistos ertmę su pilvaplėvės ertme per šuntuojančią sistemą.

„Buvo tikimasi, kad padarius kaktos korekciją, cista tiesiog išsivaikščios. Deja, taip neatsitiko ir atlikus magnetinį rezonansą buvo pamatyta, kad spaudimas smegenyse tik didėja. Buvo rizika, kad tai gali pakenkti tolimesniam Danieliaus gyvenimui ir vystymuisi, todėl buvo nuspręsta įstatyti šuntuką“, – pasakoja Marija.

REKLAMA
REKLAMA

Iš vienos komos į kitą

Danielius iš gyvenimo ima viską 100 procentų. Jam visur reikia būti pirmam. Vieną dieną jis nori laimėti, truputį pyksta, jei nesigauna; kitą dieną jis labai geranoriškas ir renka karmos taškus, padėdamas auklėtojoms darželyje. Jis taip ir sako: „šiandiena būsiu geras ir užsidirbsiu taškų“.

Berniukas labai judrus vaikas – nori krepšinį žaisti, plytas ardo ir ieško lobių. Vienu metu tėvai jau ir dviračio šalmą pradėjo jam dėti, kad tik saugotų galvytę. Deja, bet visiškai apsaugoti tokio judraus vaiko nepavyko ir vieną dieną šuntuko ar slėgio matavimo aparatuko veikla sutriko ir smegenų skystis iš cistos nebesidrenavo, tiek kiek turėtų. Jam pradėjo skystis galvytėje kauptis, galvytę pradėjo spausti, skaudėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mama Marija su siaubu prisimena tą laikotarpį, kai tavo vaikui blogai, jis tavo akyse silpsta, o priežasties nenustato. Ligoninėje jam atliko visus įmanomus tyrimus. Vaikas krisdavo į komą, atsigaudavo ir vėl krisdavo į komą. Tarpais apimdavo siaubas, kad praranda vaiką. Tėvai maldavo gydytojų, kad gelbėtų jį.

Vaiko būklė buvo sunki. Ligoninėje praleidome apie mėnesį, dalį laiko reanimacijoje.  Gydytojai dar bandė padėti, kad iš ligoninės išeitume sveiki, kaip ridikai ir norėjo sukarpyti smegenyse esančią cistą, bet vaikas buvo per daug nusilpęs.

Į komą jis krito 3 kartus. Vieną kartą į reanimaciją seselė nešė jį ant rankų. Buvo žiauru, nes gydytojai nerado, kas dėl to kaltas. Galėjome jo ir netekti. Galiausiai jie patikrino šuntą ir pamatė, kad jis kaltas dėl blogos Danieliaus savijautos, skubiai atliko operaciją. Po operacijos Danieliui iškart pagerėjo. Jis vos pabudęs paklausė, kur yra jo kotletai, nes jis nori valgyti“, – sunkų laikotarpį prisimena mama ir šypteli, prisiminusi Danieliaus reakciją po operacijos.

REKLAMA

Gydytojas automobiliu parsivežė reikiamą įrangą

Neturint tinkamos įrangos gydytojams sunku buvo nustatyti priežastį. Pagaliau, 2019 m. spalį nustačius, kad šuntas išėjo iš rikiuotės, berniuką skubiai operavo. Berniukas buvo kritinėje būklėje.

Neurochirurgai ruošė berniuką operacijai. Vaikų neurochirurgai įrangos endoskopinių operacijų atlikimui neturi, susiekė su suaugusių neurochirurgais, gal endoskopinė įranga laisva. Pasisekė, ir operacijai atlikti reikalingą endoskopinę įrangą gydytojas savo automobiliu važiuoja pasiimti iš suaugusių ligoninės.

„Kai Danieliui to aparato reikėjo, jo nebuvo. Gydytojas dabar juokauja prisimindamas, kad rezidentas sėdo į automobilį ir važiavo jo pasiskolinti. Ačiū, Dievui, kad reikiamą įrangą dar kažkas turi ir gali ja pasidalinti“, – sako Marija.

REKLAMA

Gydytojai atliko endoskopinę šunto korekcijos operaciją. Po mėnesio,  nepavykus pasiekti teigiamo rezultato, šunto korekciją atliko pakartotinai. Po operacijos Danielius atsigavo.

Šuntuojanti sistema – implantas, kuris liks visą gyvenimą; ateityje prireiks pakartotinų operacijų jį keičiant Danieliui augant ar sugedus šuntui, be to yra didelė infekcijų rizika dėl nuolat organizme esančio medicininio svetimkūnio.

Juokaujame, kad Danielius turi transformerio bruožų. Jis pats žino, kad jo galvoje yra daiktelis, dėl kurio jam neskauda galvos“, – šypsosi berniuko mama.

Kitoks gydymo būdas

Yra ir kitas gydymo būdas. Neurochirurgai kaukolėje išgręžia 2 cm. skersmens skylutę, per ją endoskopiniais įrankiais pasiekia cistos ertmę, suardo cistos sienelę ir cistos ertmę sujungia su smegenų skysčio cirkuliavimo takais. Dėl mažai traumuojančios operacijos sveikstama žymiai greičiau nei operuojant kitais būdais, organizme nelieka implantuojamo prietaiso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neurochirurgijoje endoskopinė įranga naudojama pažangiose ligoninėse visame pasaulyje, ypač reikalinga vaikų neurochirurgijoje. Neurochirurginė endoskopinė įranga sumažina operacijos apimtį bei palengvina sveikimą po neurochirurginių operacijų; sutrumpėja operacijos laikas, sumažėja jos apimtis. Vietoj tradicinės kraniotomijos (kaukolės atvėrimo) ir atviros intervencijos galvos smegenyse, padaroma tik maža trepanacinė anga kaukolėje.

Kai dėl gimdymo traumos atsiranda kraujavimai smegenų skilveliuose, endoskopinė įranga taikoma naujagimių intraventrikulinių hemoragijų gydymui – krešuliams pašalinti, o gydymą galima pritaikyti net neišnešiotiems naujagimiams. Patyrusiems galvos smegenų traumas vaikams taip pat atsiranda kraujavimai smegenyse. Ir vėl gi neuroendoskopinė įranga gali išgelbėti vaiką nuo papildomos traumos, atliekant kaukolės atvėrimo operaciją, tam kad pašalinti kraujo krešulį, ir žymiai palengvinti vaiko sveikimą.

REKLAMA

Neuroendoskopinė metodika tinkama ir hidrocefalijos gydymui. Neuroendokopijos  pagalba, gali būti atliekama operacija (trečio skilvelio ventrikulostomija), kurios metu padaromas naujas takas likvorui nutekėti, ir dėl to vaikui nėra reikalinga „vamzdelių su vožtuvu“ sistema, kurios pagalba besikaupiantis skilveliuose likvoras nuteka į pilvo ertmę.

Vaikai su tokiais šuntais turi būti sekami visą gyvenimą ir dažniausiai tokiems vaikams per gyvenimą prireikia ne vienos operacijos (dėl šunto ar vožtuvų gedimų; kai vaikui augant tenka ilginti šunto kateterius).

Neuroendoskopija yra gerokai saugesnis ir mažiau invazyvus pasirinkimas, sumažinantis operacijos apimtį, palengvinantis sveikimą operuojant ligonius su galvos smegenų navikais.

REKLAMA

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų ligoninėje per metus galėtų būti operuojama iki 50 pacientų ir jiems atliekama iki 100 operacijų.

Tokiai neuroendoskopinei įrangai reikalinga 60.000 € suma.

Apie „Išsipildymo akciją“

„Išsipildymo akcija“ sėkmingai gyvuoja nuo 2003 metų. Per visus šiuos metus geros valios žmonės paaukojo beveik 10 mln. Eurų. Už suaukotas lėšas ligoninėms ir vaikams buvo nupirkta medicininė įranga, vaistai, atliktos operacijos, suteiktos reabilitacijos, pagerinta buitis. Iš viso akcijos metu buvo padėta daugiau nei 180-iai itin sunkių ligonių, kai kurie iš jų, tiesiogine to žodžio prasme, buvo prikelti gyvenimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akcijos metu surenkamos lėšos skiriamos ne tik pavieniams vaikams gydyti, bet ir ligoninėms reikalingai medicininei įrangai įsigyti, kuri naudojama daugelio vaikų sveikatos problemas spręsti.

Prisidėti prie „Išsipildymo akcijos“ galima telefonu:

1891 – 3 eur;

1892 – 5 eur;

1893 –  10 eur.

Informacija bankiniams pavedimams atlikti:

AB SEB banko akcijos sąskaita: LT89 7044 0600 0385 2791; Kodas 70440; Labdaros fondas „Vienybė“; Įmonės kodas 192000131.

AB „Swedbank“ akcijos sąskaita: LT06 7300 0101 1936 4074; Kodas 73000; Labdaros fondas „Vienybė“; Įmonės kodas 192000131.

AB Luminor Bank akcijos sąskaita: LT75 4010 0424 0261 9386; Kodas 40100; Labdaros fondas „Vienybė“; Įmonės kodas 192000131.

AB „Citadele“ banko akcijos sąskaita: LT19 7290 0000 0170 0188; Kodas 72900; Labdaros fondas „Vienybė“.

Aukojimas taip pat galimas per elektroninio aukojimo sistemą Aukok.lt 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų