REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Pieno produktai (nuotr. shutterstock.com)
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pieno produktai – svarbi vaiko mitybos raciono dalis, kuri augantį vaiko organizmą aprūpina tokiomis reikalingomis medžiagomis, kaip baltymai, įvairūs vitaminai bei mikroelementai. 

3

Pieno produktai – svarbi vaiko mitybos raciono dalis, kuri augantį vaiko organizmą aprūpina tokiomis reikalingomis medžiagomis, kaip baltymai, įvairūs vitaminai bei mikroelementai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juk būtent pastarieji – fosforas ir kalcis, yra tokie būtini besivystančio vaiko kaulams bei dantims, taip pat kitos pieno produktuose esančios medžiagos svarbios nervų sistemai, kraujotakai, raumenims bei medžiagų apykaitai. 

REKLAMA

VšĮ „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė vardina, kad vienoje stiklinėje pieno yra 300 mg kalcio, 180 ml jogurto turi 350 mg kalcio, o ¼ stiklinės varškės – 120 mg kalcio. 

„Kalcio kiekis tiek liesuose pieno produktuose, tiek riebiuose yra labai panašus. Liesuose pieno produktuose kalcio yra net daugiau, negu riebiuose. Be to, piene yra optimalus kalcio ir fosforo santykis, o šiuos mineralus organizmas pasisavina iš pieno produktų geriau, negu iš kitų gyvūninių ir augalinės kilmės produktų“, – sako specialistė ir priduria, kad rauginti pieno produktai (jogurtas, kefyras, rūgpienis, varškė) pasisavinami greičiau ir geriau, negu pienas. 

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad praėjus valandai po valgio, pienas pasisavinamas iki 32 proc., kefyras ir rūgpienis – iki 91 proc. 

Kiek kasdien vartoti pieno produktų? 

Pasiteiravus, kokį kiekį pieno produktų kasdien rekomenduojama suvalgyti vaikui, D. Gasparavičienė pirmiausia akcentuoja, jog norint, kad vaiko organizmas gautų pakankamai visų maistinių medžiagų, būtinas įvairus maistas bei, žinoma, saikas. Ši taisyklė galioja ir renkantis pieno produktus. 

„Jei vaikas valgys vien tik pieno produktus, o jo racione nebus daržovių, vaisių, kitų sveikatai palankių maisto produktų, reiškia, vaiko mityba bus nepilnavertė ir jam trūks visų kitų maistinių medžiagų, mineralų, vitaminų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikos mitybos rekomendacijose nurodoma, jog per dieną reikėtų suvartoti 2-3 porcijas pieno arba pieno produktų, pavyzdžiui, tai būtų 1 stiklinė pieno arba rūgpienio, pusė stiklinės varškės arba apie 40 g sūrio“, – rekomendacijomis dalinasi mitybos specialistė. 

Kada vaikams nepatartina vartoti pieno produktus? 

Apie pieno produktus galima išgirsti įvairių nuomonių. Vieni teigia, kad tai nėra sveikas pasirinkimas, kiti pasakoja apie nenuginčijamą pieno produktų naudą. 

Pasak Danguolės Gasparavičienės, jei vaikas yra alergiškas ar netoleruoja pieno produktų, be abejonės, jų vartoti nereikėtų, tačiau pasiduoti „mados vėjams“ be neaiškių priežasčių – nereikėtų. 

REKLAMA

Užkandžiai prie pieno 

Sutiksite, kad geriant pieną, vieni dažniausių užkandžių, kuriuos renkasi vaikai yra sausainiai, bandelės, sausi pusryčiai ir kiti saldumynai, tad kaip atrasti sveikatai palankų balansą? 

„Geriant ne tik pieną, bet ir kitus sveikatai palankius gėrimus, pavyzdžiui, nesaldintą arbatą ar vandenį, nereikėtų užkandžiams rinktis saldžių, riebių ar sūrių užkandžių. 

Maisto produktai, kurie turi daug cukraus, yra tik energijos šaltinis, nes turi labai mažai kitų vertingų medžiagų. Be to, vaikų maitinimui ugdymo įstaigose draudžiama tiekti pieno produktus ir konditerijos gaminius su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu. Varškės sūreliai taip pat nėra pats tinkamiausias pasirinkimas užkandžiauti dėl didelio cukraus kiekio juose“, – aiškina „Tikra mityba“ direktorė. 

REKLAMA

Sveikos gyvensenos iššūkiai vaikams ir tėveliams 

Vaikų sveiką ir aktyvią gyvenseną skatinančio projekto „Sveikatiada“ vadovė Laura Blaževičiūtė dalinasi įspūdžiais iš vykusio „Sveikatiados iššūkio – pieno tūsas“, kuriame dalyvavo daugiau nei 400 Lietuvos ugdymo įstaigų. 

„Darželių bei mokyklų vaikai iššūkį priėmė kartu su tėvais. Jie visi drauge iš namų, nuotoliniu būdu laikėsi sveikos mitybos rekomendacijų, į savo valgiaraštį įtraukiant sveikatai naudingus pieno produktus“, – teigia L. Blaževičiūtė. Iš viso konkursui pasibaigus buvo apdovanotos net 12 ugdymo įstaigų komandos, 5 iš jų pakviestos į „Sveikatiados iššūkio – pieno tūsas“ šventę, kurią planuojama suorganizuoti palengvėjus karantino sąlygoms. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekte iššūkiai dar nesibaigė, būtent šiuo metu yra prasidėjęs jau šių metų paskutinis „Sveikatiados iššūkis – renkuosi sveikatai palankius užkandžius“. Iššūkis vyks iki birželio 2 dienos, todėl visis projekto organizatoriai labai kviečia visus ugdymo įstaigų atstovus aktyviai dalyvauti šiame išbandyme bei rungtis dėl puikių prizų. 

Sveikai gyventi yra smagu! 

Projektas yra finansiškai remiamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų