Virimas namuose turi daug privalumų. Tyrimai rodo, kad namuose paruošto maisto valgymas dažniau padeda patenkinti visus būtinus mitybos poreikius. Tačiau tikrai svarbu laikytis tam tikrų taisyklių, kad maistas būtų saugus valgyti.

Mėsos atšildymas (nuotr. Shutterstock.com)

Mėsos atšildymas (nuotr. Shutterstock.com)

„Bright Side“ įspėja, kad neįmanoma atpažinti pavojingų bakterijų nei pagal maisto išvaizdą, nei pagal skonį. Tačiau net nedidelis tokių bakterijų kiekis gali sukelti sunkų apsinuodijimą maistu. Norėdami to išvengti, išmeskite visus gaminius, jei kyla abejonių dėl jų šviežumo.

1. Mėsos atitirpinimas

Temperatūros intervalas, kuris laikomas pavojingu laikant maistą, svyruoja nuo 5 °C iki 60 °C. Esant tokiai temperatūrai, greitai gali išaugti kenksmingos maisto bakterijos. Štai kodėl mėsą visada turėtumėte atitirpinti tik šaldytuve arba mikrobangų krosnelėje.

2. Žalios mėsos nuplovimas

Mes manome, kad kai ką nuplauname, išvalome – tačiau tai nėra tiesa mėsos atveju. Specialistai nerekomenduoja plauti žalios paukštienos, jautienos, kiaulienos, ėrienos ar veršienos prieš gaminant maistą. Taip yra todėl, kad bakterijos gali lengvai plisti į kitus produktus, paviršius ir indus.

REKLAMA

3. Prieš dėdami į šaldytuvą, atvėsinkite maistą

Ši taisyklė taikoma dėl tos pačios priežasties – netinkama mintis atšildyti mėsą išėmus iš šaldytuvo: bakterijos greitai auga, kai temperatūra yra nuo 5 °C iki 60 °C. Štai kodėl gali būti labai pavojinga palikti greitai gendančius produktus ilgiau nei valandą ar 2.

4. Neragaukite tešlos

Niekada neturėtumėte valgyti žalių kiaušinių bet kokia forma. Yra didelė tikimybė, kad jame yra bakterijų, vadinamų salmonelėmis, kurios yra gana pavojingos žmonėms. Be to, nebandykite nepagamintos tešlos, net ir be kiaušinių, nes miltai gali turėti bakterijų, kurios gali sukelti įvairias infekcijas.

5. Mėsos ar žuvies marinavimas kambario temperatūroje

Tai yra dar viena dažna gaminamo klaida, dėl kurios gali apsinuodyti maistu. Vėlgi, visada atsiminkite apie rizikingą bakterijų augimo temperatūros diapazoną. Marinuodami mėsą ne šaldytuve, jūs pažeidžiate šią taisyklę.

6. Blogai paruošta mėsa ar žuvis

Maistas laikomas saugiu tik tada, kai jis yra pašildytas iki tam tikros temperatūros. Tai yra geriausias būdas užtikrinti, kad visos bakterijos žūtų. Norėdami būti tikri, kad žuvis ar mėsa tinkamai gaminai, galite naudoti virtuvinį termometrą.

7. Prieš gamindami neplaunate rankų

Bakterijos gyvena ant visų paviršių, net ant mūsų rankų. Įsivaizduokite, kiek dalykų liečiate per dieną, o pradėję gaminti ir neplaudami rankų, visas tas bakterijas galite pernešti į savo maistą. Ir nepamirškite nusiplauti rankų po gaminimo.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
„Pasikalbėkim #IŠNAMŲ“ su Zuokiene apie savanorystę COVID-19 židinyje ir nemalonų vyro akibrokštą
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Nausėda gimtadienį sutiko Nidoje, keturių žvaigždučių viešbutyje
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Lietuvoje savaitgalį – susirgimų koronavirusu šuolis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Egzaminai prasidės birželio 22 d.: aiškėja tvarka, kaip jie vyks
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Koronaviruso židiniai plečiasi globos namuose: sergančiųjų daugėja Antaviliuose, Širvintose
DABAR RODOMA
Vilniaus centre užpultas Anušauskas su žmona: ieško kaltininko
DABAR RODOMA
Gero vakaro šou. Sesutės Emilija ir Martyna pasakė, kuo užsiima jų tėtis
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Mįslingas trenerio nužudymas: kūną paslėpė taip, kad nesuuodė net tarnybiniai šunys
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Kaimynė gyvenimą pavertė tikru pragaru: nufilmavo, kas vyksta rytą vakarą
DABAR RODOMA
Per Vyriausybės posėdį užsirūkusiam finansų ministrui – Skvernelio prašymas
REKLAMA
Kava (nuotr. shutterstock.com)
Daugelis žmonių rytais pakilę iš lovos mėgaujasi puodeliu, o kartais ir ne vienu kavos. Ar ankstyvas rytas tikrai tinkamiausias laikas šiam gėrimui? Pasirodo, ne visai. ...
Sapnai apie mirusiuosius (nuotr. 123rf.com)
Žmonės praleidžia trečdalį savo gyvenimo miegodami. Ir nors sapnai bei jų reikšmės seniai domino žmones apie juos nėra daug duomenų. Tačiau tobulėjant technologijoms tapo ...
Žindanti moteris (nuotr. Shutterstock.com)
Mama, kurios bandymai žindyti dukrą pasibaigdavo krauju, nes mažylė pradėjo kandžiotis, sako, kad ji pasiekė „tašką“, kai jos vyras privertė ją žindyti, paslėpdamas naujagimės ...
Svarstyklės (nuotr. 123rf.com)
Norint numesti svorio, vienas iš svarbiausių dalykų – suvartoti mažiau kalorijų nei jų sudeginame. Tačiau kartais suvalgyto maisto kiekį, o kartu ir gaunamas kalorijas tampa ...
 Prancūzijoje gyvenanti Erika Umbrasaitė
„Gražios kasdienybės evangelija“, – taip moterys vadina naujausią, penktąją, Prancūzijoje gyvenančios rašytojos Erikos Umbrasaitės knygą „Lūpdažio pamokslai“. O pačią autorę, ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų