„Bright Side“ įspėja, kad neįmanoma atpažinti pavojingų bakterijų nei pagal maisto išvaizdą, nei pagal skonį. Tačiau net nedidelis tokių bakterijų kiekis gali sukelti sunkų apsinuodijimą maistu. Norėdami to išvengti, išmeskite visus gaminius, jei kyla abejonių dėl jų šviežumo.
1. Mėsos atitirpinimas
Temperatūros intervalas, kuris laikomas pavojingu laikant maistą, svyruoja nuo 5 °C iki 60 °C. Esant tokiai temperatūrai, greitai gali išaugti kenksmingos maisto bakterijos. Štai kodėl mėsą visada turėtumėte atitirpinti tik šaldytuve arba mikrobangų krosnelėje.
2. Žalios mėsos nuplovimas
Mes manome, kad kai ką nuplauname, išvalome – tačiau tai nėra tiesa mėsos atveju. Specialistai nerekomenduoja plauti žalios paukštienos, jautienos, kiaulienos, ėrienos ar veršienos prieš gaminant maistą. Taip yra todėl, kad bakterijos gali lengvai plisti į kitus produktus, paviršius ir indus.
3. Prieš dėdami į šaldytuvą, atvėsinkite maistą
Ši taisyklė taikoma dėl tos pačios priežasties – netinkama mintis atšildyti mėsą išėmus iš šaldytuvo: bakterijos greitai auga, kai temperatūra yra nuo 5 °C iki 60 °C. Štai kodėl gali būti labai pavojinga palikti greitai gendančius produktus ilgiau nei valandą ar 2.
4. Neragaukite tešlos
Niekada neturėtumėte valgyti žalių kiaušinių bet kokia forma. Yra didelė tikimybė, kad jame yra bakterijų, vadinamų salmonelėmis, kurios yra gana pavojingos žmonėms. Be to, nebandykite nepagamintos tešlos, net ir be kiaušinių, nes miltai gali turėti bakterijų, kurios gali sukelti įvairias infekcijas.
5. Mėsos ar žuvies marinavimas kambario temperatūroje
Tai yra dar viena dažna gaminamo klaida, dėl kurios gali apsinuodyti maistu. Vėlgi, visada atsiminkite apie rizikingą bakterijų augimo temperatūros diapazoną. Marinuodami mėsą ne šaldytuve, jūs pažeidžiate šią taisyklę.
6. Blogai paruošta mėsa ar žuvis
Maistas laikomas saugiu tik tada, kai jis yra pašildytas iki tam tikros temperatūros. Tai yra geriausias būdas užtikrinti, kad visos bakterijos žūtų. Norėdami būti tikri, kad žuvis ar mėsa tinkamai gaminai, galite naudoti virtuvinį termometrą.
7. Prieš gamindami neplaunate rankų
Bakterijos gyvena ant visų paviršių, net ant mūsų rankų. Įsivaizduokite, kiek dalykų liečiate per dieną, o pradėję gaminti ir neplaudami rankų, visas tas bakterijas galite pernešti į savo maistą. Ir nepamirškite nusiplauti rankų po gaminimo.