REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Eglės Paulauskienės šeima esant galimybei mėgsta ir papramogauti, todėl domisi, kokių nuolaidų siūlo Šeimos kortelės partneriai. Asmeninio archyvo nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Šeimos kortelė – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva, kuria siekiama padėti šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų arba prižiūrinčioms (slaugančioms) bet kokio amžiaus neįgalų vaiką. Naudodamosi kortele jos gali pigiau įsigyti įvairių prekių ir paslaugų ar pramogauti. Šia kortelę užsisakė jau per 18 tūkst. šeimų, o nuolaidas siūlo 178 partneriai. Ar pasiteisino kortelės sumanymas, ar šeimos naudojasi šia pagalba? 

4
Skaityk lengvai

Šeimos kortelė – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva, kuria siekiama padėti šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų arba prižiūrinčioms (slaugančioms) bet kokio amžiaus neįgalų vaiką. Naudodamosi kortele jos gali pigiau įsigyti įvairių prekių ir paslaugų ar pramogauti. Šia kortelę užsisakė jau per 18 tūkst. šeimų, o nuolaidas siūlo 178 partneriai. Ar pasiteisino kortelės sumanymas, ar šeimos naudojasi šia pagalba? 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Eglė Paulauskienė yra 6 vaikų mama – dvi vyresnės dukros jau užaugusios, mažiausiam jos vaikui 5-eri. Vis dėlto bene daugiausia jos dėmesio sulaukia 12-metis sūnus Justas, kuris gimė turėdamas Dauno sindromą. 

REKLAMA

Moteris turi Šeimos kortelę ir tikisi, kad tikrai bus progų pajusti jos naudą. Šiuo metu ji naudojasi „Maximos“ suteikiamomis nuolaidomis – naudojant Šeimos kortelę kaupiasi dvigubai daugiau taškų nei įprastai. Vis dėlto iki šiol apčiuopiamos naudos moteris sako nepajutusi, nes ir taip visada apsipirkdama ieško pigesnių prekių. E. Paulauskienė gyvena Šilutės rajone, čia siūlančių nuolaidas nėra labai daug, tačiau moteris neabejoja, kad prireikus mielai pasinaudotų ir lengvatomis vaistinėse. Dar, jos nuomone, labai svarbu, kad yra nemažai nuolaidų optikose – juk pasidaryti akinius labai brangu. 

REKLAMA
REKLAMA

6 vaikų mamą labai pradžiugino galimybė nemokamai aplankyti Jūrų muziejų. Jau dabar, planuodama vasaros pramogas, moteris galvoja, kad būtinai reikėtų ten nuvažiuoti. Anksčiau tai padaryti su šeima buvo labai brangu – negalią turinčiam vaikui nuolaidos buvo, o daugiavaikės šeimos nariams – ne. E. Paulauskienė sako pastebėjusi, kad neseniai prie kortelės partnerių prisijungė ir Radailių pramogų parkas. Pamačius, kad nuolaidas siūlo Lietuvos geležinkeliai, moteriai kilo mintis kartu su kitomis šeimomis suplanuoti kelionę traukiniu – juk daugelis vaikų taip nėra keliavę. Pasak moters, šeimoms, kuriose yra negalią turinčių vaikų, būtina kartais atitrūkti nuo rutinos, atsipalaiduoti, pakeisti aplinką. Daugumai jų pramogoms nelieka pinigų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktualios visos nuolaidos 

Moteris vadovauja sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijai „Šilutės viltis“. Jos teigimu, korteles turi dar nedaugelis bendrijos narių – gal dar nepamatė, kokia jų nauda, galbūt trūksta informacijos, ne visada aišku, kaip ją gauti. 

O nuolaidos negalią turinčius vaikus auginančioms šeimoms labai aktualios – daugelis jų sunkiai verčiasi, ypač regionuose. Labai dažnai vienas iš tėvų negali dirbti. Netgi jei vaikas lanko dienos centrą, būna sudėtinga prisiderinti prie darbo – dažnai jis būna pamaininis, o dienos centrai dirba geriausiu atveju nuo 8 iki 17 val. E. Paulauskienė sako pažįstanti šeimų, kuriose nedirba abu tėvai – vaiko negalia labai sudėtinga, tėvai visą naktį pasikeisdami budi, o dieną pakaitom vežioja vaiką į užsiėmimus. Tokioms šeimoms svarbios visos nuolaidos – nuo kanceliarinių iki statybinių prekių. Džiugu, kad yra įmonių, kurios tokias pasiūlo. Kai reikia visiems vaikams supirkti priemones į mokyklą, net ir kelių eurų nuolaida svarbi. 

REKLAMA

E. Paulauskienė pasigenda daugiau nuolaidų lavinamosioms ir neįgaliųjų priemonėms – jos yra brangios ir ne visoms šeimoms įperkamos. Pavyzdžiui, jos sūnui Justui reikėtų šviesos lempos, kad greičiau nusiramintų. Labai svarbu, kad būtų labiau prieinamos įvairios paslaugos – odontologo, logopedo, psichologo pagalba labai brangiai kainuoja, o to, kas teikiama įstaigose, toli gražu nepakanka. Eglės teigimu, daugelis negalią turinčius vaikus auginančių šeimų moka už papildomą logopedo, kineziterapeuto pagalbą, už įvairias terapijas ir tam atitenka reikšminga dalis šeimos pajamų. Pati Eglė sūnų vežioja į hipoterapijos užsiėmimus. Ji įsitikinusi, kad bendravimas su arkliais sūnų nuramina, jis pradeda geriau kalbėti. 

REKLAMA

E. Paulauskienė prisipažįsta – auginti 6 vaikus nelengva, ypač jei šeimoje yra negalią turintis vaikas. Moteris sako, kad be kitų šeimos narių, močiučių, draugų pagalbos neišsiverstų. Ji džiaugiasi šeimos sprendimu išsikelti už miesto – savo name vaikai jaučiasi daug laisviau, šeima sutaupo, nes turi ūkį – gyvulių, paukščių, savo daržą. Ji sako paramos niekieno neprašanti, tačiau mielai naudojasi esama pagalba. E. Paulauskienė neslepia – negalią turinčio vaiko gimimas jai buvo didžiulis smūgis – vienintelė informacija apie Dauno sindromą buvo ta, kad tokie vaikai gyvena iki 19 metų. Vis dėlto sūnaus negalia ją sustiprino: „Buvau silpna, vaikas mane pakeitė – išmokau garsiai kalbėti, prašyti. Ne tik už save, bet ir už kitus“, – sako moteris. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko labiausiai reikia, kad Dauno sindromą turintys vaikai galėtų mokytis bendrojo ugdymo įstaigose?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Ruošti daugiau specialiųjų pedagogų, mokytojo padėjėjų
Keisti pedagogų nuostatas
Mažinti mokinių skaičių klasėse
Formuoti pozityvų visuomenės požiūrį
BALSUOTI
REZULTATAI
Ko labiausiai reikia, kad Dauno sindromą turintys vaikai galėtų mokytis bendrojo ugdymo įstaigose?
Ruošti daugiau specialiųjų pedagogų, mokytojo padėjėjų
38.7%
Keisti pedagogų nuostatas
7.7%
Mažinti mokinių skaičių klasėse
13%
Formuoti pozityvų visuomenės požiūrį
40.6%
Balsavo: 517

REKLAMA

Šeimos kortelė – ne tik nuolaidos 

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis sako, kad nors Šeimos kortelę turinčios šeimos gali už mažesnę kainą įsigyti kai kurias prekes ar paslaugas, tačiau kortelės paskirtis – ne tik suteikti nuolaidų. Norisi suburti šeimas į vieną klubą, kurias vienija Šeimos kortelė, ir taip parodyti joms draugišką valstybės ir verslo dėmesį. 

„Įvairių Šeimos kortelės partnerių įsitraukimas ir noras pagelbėti gausioms šeimoms, taip pat šeimoms, auginančioms negalią turintį vaiką, rodo mūsų socialinės atsakomybės brandą. Mes norime, kad visos šeimos gyventų oriai, tačiau reikia pripažinti, kad daug vaikų ar vaiką, turintį negalią, auginančios šeimos susiduria su kitais iššūkiais. Gausioms šeimoms reikia tris, keturis, penkis kartus daugiau kanceliarinių prekių, maisto, drabužių, buities prekių, todėl, planuodamos šeimos biudžetą, jos skiria mažiau pinigų laisvalaikiui, pramogoms, papildomam vaikų ugdymui. Vaikus, turinčius negalią, auginančios šeimos taip pat patiria daugiau išlaidų vaistams, maistui, pirkdamos higienos priežiūros priemones, specialistams“, – sako E. Bingelis. Jo teigimu, nors Šeimos kortelė neišspręs problemų, bet siekiama sukurti galimybę tokioms šeimoms palengvinti buitį, bent trumpam atsitraukti nuo rūpesčių ir papramogauti ar pakeliauti. 

REKLAMA

Jungiasi vis daugiau partnerių 

Pasak E. Bingelio, 2019 m. rugpjūtį prie Šeimos kortelės buvo prisijungę 6 partneriai, dabar jų – 178, iš kurių 153 regioniniai, suteikiantys nuolaidas skirtingose savivaldybėse. Kad nauda juntama, rodo augantis Šeimos kortelės populiarumas. Šiuo metu ją užsisakė per 18 tūkst. šeimų, šis skaičius tendencingai auga. 

Didelis partnerių skaičius, skirtinga prekių, paslaugų pasiūla leidžia šeimoms pasirinkti tai, ko reikia. Pavyzdžiui, per 10 tūkst. išduotų Šeimos kortelių susietos su „Maximos“ kortele „Ačiū“, o ją turinčioms šeimoms suteikiami įvairūs papildomi pasiūlymai apsiperkant. Per 100 šeimų per mėnesį nemokamai aplanko Lietuvos jūrų muziejų, Valdovų rūmus ir juose veikiančias parodas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeimoms nemokamai atverti 16 muziejų ir jų padalinių: Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus Vilniuje, Maironio lietuvių literatūros muziejus Kaune, Kernavės archeologinės vietovės muziejus ir kiti. Į „Litexpo“ parodų rūmuose paskutinę dieną vykstančias parodas Šeimos kortelės turėtojai gali patekti įsigiję bilietą už pusę kainos. 

Be to, nuolaidas siūlo ir vandens parkai, sveikatingumo centrai, vaistinės, kanceliarinių prekių parduotuvės. Jos taip pat suteikiamos naudojantis kineziterapeutų konsultacijomis, pas odontologus, atliekant laboratorinės diagnostikos tyrimus, remontuojant automobilius. Visos nuolaidos skelbiamos interneto svetainėje Seimos-kortele.lt, joje yra ir žemėlapis, kuriame galima rasti, kas, kur ir kokias nuolaidas teikia. 

REKLAMA

„Šeimų poreikiai skirtingi, todėl siekiame pasiūlyti naujas paslaugas, prekes ir nuolaidas, kad kuo daugiau jų naudotųsi Šeimos kortele ir suteikiamomis nuolaidomis, kurios būtų reikšmingos lengvinant jų kasdienę buitį ir finansinę naštą, turiningai leidžiant laisvalaikį. Į projektą įtraukiami vis nauji partneriai, todėl jų ratas vis plėsis“, – sako viceministras. 

E. Bingelis kviečia prisijungti prie kortelės partnerių – juo gali tapti kiekvienas paslaugas rinkoje teikiantis privatus ar viešasis juridinis asmuo. Įmonės ir įstaigos, kurios nori tapti partneriais, gali pildyti užklausą Šeimos kortelės oficialioje svetainėje, taip pat kreiptis elektroniniu paštu [email protected] arba telefonu (8 5) 26 68 271. Šeimos kortelę administruoja Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Straipsnio autorė: Aurelija Babinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų