REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Porai – viena iš nedaugelio daržovių, kurių į virtuvę šaltuoju metų laiku galima atsinešti tiesiai iš lysvės. Žieminių veislių porai dirvoje gali išsilaikyti iki pavasario.

Porai – viena iš nedaugelio daržovių, kurių į virtuvę šaltuoju metų laiku galima atsinešti tiesiai iš lysvės. Žieminių veislių porai dirvoje gali išsilaikyti iki pavasario.

REKLAMA

Daržininkai teigia, kad porams nepatinka permainingos lietuviškos žiemos. Atlydžių metu šių daržovių lapai ištęžta, o spustelėjus speigui sušąla. Jei tai kartojasi kelis sykius, augalas praranda ne tik patrauklią išvaizdą, bet ir maistinę vertę. Būtent todėl prasidėjus pirmam atlydžiui porus reikėtų ir tinkamai sandėliuoti.

Porai dažniausiai kasami spalio mėnesį. Vėlyvųjų veislių baltoji dalis, vadinama „kojele“, – trumpa, dažnai sustorėjusi; pilkai žali vėduokliški lapai – padengti vaškiniu sluoksniu.

Gerai laikosi porai, auginti derlingoje ir purioje dirvoje, kurioje anksčiau augo kopūstai ar ankštiniai augalai. Kasti šias daržoves geriausia šakėmis, atsargiai, kad tarp lapų nepatektų žemių. Nukastus porus būtina rūšiuoti. Ligotus ir labai purvinus patartina suvartoti pirmiausia.

REKLAMA
REKLAMA

Nuvalytus porus reikia nuplauti šaltu vandeniu, nupurtyti ir sudėti ant lentynų vėsioje patalpoje, kad apdžiūtų, bet nesuvystų lapai. Vėliau lapus patartina trečdaliu patrumpinti. Kad porai geriau laikytųsi, nukirptas vietas ir šaknelių liekanas galima aptepti sidabro nitrato tirpalu. Jis pasižymi baktericidinėmis savybėmis, stabdo puvimo bakterijų veiklą, tačiau sveikatai nekenkia. Šio tirpalo įsigyti galima medicinos reagentų parduotuvėse ir vaistinėse.

REKLAMA

Taip paruoštos daržovės sudedamos į sausas, švarias, geriausia – medines dėžutes. Galima po 5–10 porų susukti į maistinę plėvelę. Jos kraštus reikėtų užlenkti, kad nepatektų oro ir mažiau garuotų drėgmė, o viduje susidaręs anglies dvideginis stabdytų porų kvėpavimą. Derlių galima laikyti švariose kartono dėžutėse, tik lapai ir stiebai turi būti labai sausi.

Apiberti smėliu porai gerai laikosi šaltame drėgname rūsyje (–1 arba 0 °C). Šiltesnėje patalpoje šios daržovės pradeda pūti. Porus taip pat galima sustatyti į švarius kibirus ir užpilti smėliu. Šaldytuve, sudėtos į polietileno maišelius, šios daržovės vertingųjų medžiagų nepraranda porą mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Porai yra dvimečiai augalai. Pirmaisiais metais susiformuoja tik stiebas ir lapai. Antraisiais metais – žiedynkotis ir žiedai. Stiebas tampa kietas ir nevalgomas. Išsirinkus keletą tvirtų sveikų porų ir žiemai nunešus į rūsį, pavasarį juos reikėtų pasodinti į lysvę. Rudenį, kai ims skilti viršutinės sėklų dėžutės, žiedynkočius būtina nupjauti ir išdžiovinti sausoje, gerai vėdinamoje vietoje. Surinkti ir į popierinį maišelį suberti sėklas. Jos daigios būna trejus metus.

Porai labai naudingi organizmui: juose daug askorbo rūgšties, B grupės vitaminų, vitamino A, PP, E ir H, mineralų (kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies). Šis augalas vertingiausias dėl savo pikantiško skonio stiebo.

Elena Matiukaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų