REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šio antradienio popietę popmuzikos mylėtojus sukrėtė netikėta žinia. Mirė legendinės švedų grupės „Roxette“ vokalistė Maria Fredriksson, praneša užsienio žiniasklaida.

Šio antradienio popietę popmuzikos mylėtojus sukrėtė netikėta žinia. Mirė legendinės švedų grupės „Roxette“ vokalistė Maria Fredriksson, praneša užsienio žiniasklaida.

REKLAMA

Atlikėjai buvo 61 metai. Dar anksčiau ji buvo atvirai prabilusi apie tai, jog serga smegenų vėžiu – juo susirgo 2002 metais.

Švedų spaudoje buvo rašoma, kad labiausiai atlikėjos gedi jos vyras Mikaelis Bolyos ir du jų vaikai. „Su didžiuliu liūdesiu turime pranešti, kad mūsų didžiausios ir labiausiai pamiltos muzikantės nebėra. Marie Fredriksson mirė gruodžio 9-osios ryte“, – pranešė šeima.

M. Fredriksson ir M. Bolyos augino du vaikus – 26 metų dukrą Inez Josefin ir 23 metų sūnų Oscarą.

Kas yra smegenų vėžys?

Smegenų vėžys, kitaip dar vadinamas smegenų auglys, smegenų navikas, galvos auglys, galvos vėžys, tumoras, neoplazija, yra organizmo ląstelių patologija, prasidedanti nuo vienos ar kelių pakitusių ląstelių, kurios, nekontroliuojamai besidalydamos, išauga į dažniausiai plika akimi matomus darinius.

REKLAMA
REKLAMA

Smegenų navikai formuojasi galvos arba nugaros smegenyse – svarbiausiame žmogaus kūno organe. Šie navikai ypatingi, laikui bėgant jie gali pakeisti žmogaus asmenybę, aplinkos suvokimą ar kelti grėsmę gyvybei.

REKLAMA

Gerybiniai smegenų augliai

Šie augliai nėra vėžiniai ir paprastai nekelia grėsmės gyvybei. Auga lėtai, nesiskverbia ir neišplinta į kitus audinius. Palikti ramybėje dažniausiai nekenkia sveikatai.

Tačiau ir gerybiniai augliai kartais gali būti pavojingi. Pavyzdžiui, užaugę dideli navikai gali spausti gretimus organus ar audinius, ypač tokioje uždaroje erdvėje kaip kaukolė. Iš liaukinio audinio (kankorėžinės liaukos arba hipofizės) išaugę navikai gali gaminti per daug hormonų ir trikdyti organizmo hormoninę reguliaciją.

Piktybiniai smegenų augliai

Tai nevaldomai besidalijančių vėžinių ląstelių audinio sankaupa, kuri nuolat didėja. Piktybiniai augliai gali įsiskverbti į gretimus audinius ar organus ir juos pažeisti. Piktybiniai augliai gali išplisti į kitas kūno dalis. Taip nutinka, kai keletas vėžinių ląstelių atsiskiria nuo pirminio naviko ir kraujagyslėmis nukeliauja į kitus organus. Ten jos įsitvirtina, toliau nevaldomai dauginasi ir suformuoja naują – metastazinį – auglį.

REKLAMA
REKLAMA

Smegenų vėžio simptomai ir požymiai

Dažniausi smegenų navikų sukelti simptomai, dėl kurių pacientai kreipiasi į gydytojus, yra galvos skausmas ir traukuliai, nors kartais navikas gali nesukelti jokių simptomų. Tačiau smegenų navikai – reta liga. Labiau tikėtina, kad minėtų simptomų galėjo atsirasti dėl kitų priežasčių.

Jeigu vargina galvos skausmas ar traukuliai, nedelskite apsilankyti pas gydytoją. Ir atsiminkite: tikriausiai negalavimus sukėlė kur kas paprastesnė liga.

Bendrieji smegenų navikų simptomai

Galvos skausmas, dažnai paūmėja fizinio krūvio metu arba anksti ryte.

Traukuliai (konvulsijos) – staigūs nevalingi žmogaus kūno raumenų susitraukimai. Pacientai gali skųstis įvairaus tipo traukuliais, dažniausiai miokloniniais (pavieniais arba daugybiniais raumenų sutrūkčiojimais, timptelėjimais ar spazmais) arba toniniais–kloniniais (susijusiais su sąmonės netekimu ir kūno raumenų tonuso praradimu).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asmenybės ar atminties sutrikimai. Pykinimas ar vėmimas. Bendras nuovargis.

Poliklinikoje atliekami tyrimai

Dažniausiai pacientai kreipiasi į šeimos gydytoją dėl ilgalaikio ir vis stiprėjančio galvos skausmo. Diagnostika paprastai pradedama nuo paciento apklausos ir apžiūros.

Apklausa. Gydytojas išsiaiškina, kokia bendra paciento sveikatos būklė, kurie simptomai jį vargina, kada jie prasidėjo, ar dėl kurių nors priežasčių keičiasi simptomų pobūdis.

Apžiūra, apčiuopa. Gydytojas apžiūri pacientą ir atlieka neurologinį tyrimą. Neurologinis tyrimas apima akių (vyzdžių ir akių obuolių judesių) apžiūrą, refleksų, jutimų ir koordinacijos ištyrimą, atminties patikrinimą.

REKLAMA

Jei šeimos gydytojas įtaria, kad simptomus galėjo sukelti smegenų navikas, pacientas nukreipiamas pas gydytoją neurochirurgą atlikti specialių tyrimų.

Ligoninėje atliekami tyrimai

Ligoninėje neurochirurgas dar kartą apklausia, apžiūri pacientą ir atlieka neurologinį tyrimą. Po to atliekamas bendrasis ir biocheminis kraujo tyrimas, užrašoma elektrokardiograma, kartais paskiriamas ir šlapimo tyrimas. Šie tyrimai padeda nustatyti bendrą paciento sveikatos būklę ir galimas gretutines ligas.

Smegenų navikai diagnozuojami atliekant vaizdinius galvos ir nugaros smegenų tyrimus – kompiuterinę tomografiją ir branduolių magnetinio rezonanso tomografiją. Jeigu gydytojas įtaria metastazinį smegenų naviką, pacientui atliekami kitų kūno sričių vaizdinimo tyrimai (ultragarsiniai, endoskopiniai, radiologiniai ir pan.)

Šaltinis: iveikvezi.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų