REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar mes turėtume pasitikti tyla temas apie seksą sulaukus 60 metų? Visiškai atvirkščiai, tvirtinama „Le Figaro“. Pagyvenę žmonės vis dar veržiasi atsidurti devintame danguje, pavieniui ar porose, ir kartais priverčia dėl to raudonuoti anūkus, nes ši tema vis dar lieka tabu.

Ar mes turėtume pasitikti tyla temas apie seksą sulaukus 60 metų? Visiškai atvirkščiai, tvirtinama „Le Figaro“. Pagyvenę žmonės vis dar veržiasi atsidurti devintame danguje, pavieniui ar porose, ir kartais priverčia dėl to raudonuoti anūkus, nes ši tema vis dar lieka tabu.

REKLAMA

Gyvenimo trukmė ilgėja, tačiau mažai kas domisi tuo, kaip vystosi mūsų seksualinis gyvenimas sulaukus 60 metų. Anot tyrimo, kuris 2015-aisiais buvo paviešintas Didžiojoje Britanijoje (žurnale „Archives of Sexual Behavior“), 54 proc. vyrų ir 31 proc. moterų, vyresnių nei 70 metų vis dar užsiima aktyvia seksualine veikla. Panaši situacija yra ir kitose Europos šalyse, mano ekspertai. 

„Tuo sunku patikėti, jau nekalbant apie tai, kad tai būtų galima įsivaizduoti. Tačiau, nepaisant to, „aistra, kaip ir seksas, neturi galiojimo terminų, – cituojama leidinyje psichologė Marie de Hennezel. 

REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau aš į vyrus žiūrėjau kaip į medžius, šiandien aš kreipiu dėmesį į jų sėdmenis“, – juokauja 85-erių Annie Gozh. Moteris neseniai išleido savo pirmąjį erotinį romaną „75 metai, kuomet užgimsta aistra...“, kurį įkvėpė jos nuotykiai su „nuostabiais meilužiais“. 

REKLAMA

Tačiau seksologas Patrickas Papazianas perspėja, kad visuomenėje pagyvenusių žmonių seksas iššaukia „incesto įvaizdį“. 

Anot Froido, vizualizuoti jį reiškia fantazuoti apie savo tėvus, todėl tai yra fundamentaliai draudžiama. Norint išgyvendinti tokius stereotipus, būtinas moralinis ir fizinis pasirengimas.

„Aš ne ideali, turiu pilvuką, tačiau aš turiu ir privalumą – aš labai save myliu“, – cituojama 75-metė Jeannine.

Kuomet byra tokio pobūdžio barjerai, nutinka mažytė narcisistinė revoliucija, įsitikinusi psichologė Marie de Hennezel: „Mes priimame perėjimą nuo išorinio iki vidinio. Kūnas sensta, tačiau protas gali išlikti jaunatviškas“. 

REKLAMA
REKLAMA

77-erių Richardas Allanas, permiegojęs su 8 tūkst. moterų ir nusifilmavęs 517 filmų suaugusiems, nė kiek nesigėdija nei savo kūno, nei savo patirčių lovoje.

„Šiandien jauni žmonės guldosi merginas į lovą už skudurus, – piktinasi pensininkas. – Tačiau tikrasis malonumas yra dėmesyje“. Išėjimas į užtarnautą poilsį gali turėti ir privalumų: pasikeičia požiūris į laiką. Daugiau nebėra jokių blaškančių minčių ir greito sekso būtinybės.

„Esme jau tampa ne savo prigimtinių poreikių tenkinimas, o tai visiškas atsidavimas kitam ir jo glamonėms“, – pripažįsta 65-erių Dominique.

Medicinos pasiekimai leidžia pagyvenusiems žmonėms mėgauti sekso teikiamais malonumais: vyrai gali išlaikyti erekciją, o moterys – makšties sutepimą. Sekso pozos taip pat prisitaiko prie naujų sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kuomet jūs turite klubo osteoartritą arba silpną erekciją, paprasčiausia būtų naudotis šuniuko poza“, – pataria daktaras seksologas Patrickas Papazianas.

Amazonės poza, o taip pat ir „valties irklavimo“ ar „žirklių“… kiekvienas gali pasirinkti pagal savo gebėjimus, noras ar seksualinę orientaciją. 

Per paskutinius dešimt metų skyrybų skaičius pasiekus pensijinį amžių išaugo 41 proc., tvirtina sociologas Serge Guerinas. Ir priešingai susidariusiai nuomonei, šį sprendimą vis dažniau priima moterys.

„Net jeigu jos ir vartojo kontraceptinius vaistus, dažnai jos neturėjo savo balso ar finansinės laisvės teisės, o dabar nori pasinaudoti feministinio išsilaisvinimo dvasios teisės“, – įsitikinę P. Papazianas.

REKLAMA

Tokiu būdu jos nustoja gėdytis savo profesinių, šeimyninių ir, akivaizdu, seksualinių norų, tuo pačiu nustodamos sieti tai su būtinybe daugintis.

„Mano, kaip ištekėjusios moters, seksualinis gyvenimas buvo panašus į grubius smūgius plaktuku, – pasakojo „Le Figaro“ Annie. – Ir aš nežinojau nieko apie sekso grožį“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų