REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai sunkiai dirbate augindami, prižiūrėdami ir skindami augalus, vaisius ar daržoves savo sode, natūralu, kad atšalę orai gali kelti nerimą. Laimei, yra būdų apsaugoti savo sodą nuo pavojų, kuriuos šaltuoju metų laiku sukelia atvėsusi oro temperatūra, rašoma doityourself.com.

Kai sunkiai dirbate augindami, prižiūrėdami ir skindami augalus, vaisius ar daržoves savo sode, natūralu, kad atšalę orai gali kelti nerimą. Laimei, yra būdų apsaugoti savo sodą nuo pavojų, kuriuos šaltuoju metų laiku sukelia atvėsusi oro temperatūra, rašoma doityourself.com.

REKLAMA

Šalnos dažniausiai galima sulaukti po giedros nakties,  kuomet temperatūra artėja prie neigiamos temperatūros. Dėl šios priežasties augalai pasidengia baltais mažais ledo kristalais. Svarbu atsiminti, kad taip gali nutikti ir esant aukštesnei nei užšalimo temperatūrai.

Dabar laikas aptarti, kaip iš tikrųjų apsaugoti augalus nuo šalčio. Kadangi temperatūrų kaitos yra neišvengiamos, svarbu žinoti, ką daryti atėjus šalnų sezonui.

Uždenkite nakčiai

Uždengus augalus sodas galbūt ir nebeatrodys taip puikiai, tačiau tai efektyvus būdas apsaugoti augalus ir pratęsti jų gyvenimą. Tam nebūtina turėti specialių priemonių: pakaks ir senų laikraščių, nereikalingo kartono ar nenaudojamos patalynės.

REKLAMA
REKLAMA

Galite aplink augalus įsmaigstyti pagalius ir ant jų uždėti popierių ar kitą pasirinktą medžiagą. Jeigu jų neturite galite užkloti tiesiog pačius augalus. Geriausia tai padaryti prieš sutemą. Svarbu užtikrinti, kad medžiaga skirta uždengti iš visų pusių nusidriektų iki pat dirvožemio. Atėjus rytui ir atšilus oro temperatūrai, galite saugiai atidengti augalus.

REKLAMA

Palaistykite augalus

Tai gali pasirodyti keista, tačiau augalų laistymas prieš šalną iš tikrųjų padeda išvengti nušalimo. Taip yra todėl, kad drėgnas dirvožemis išleidžia drėgmę į orą ir tokiu būdu pakelia temperatūrą, natūraliai sukurdamas augalams šilumą.

Neškite augalus į vidų

Jei turite vazoninių augalų, kuriuos lengva pernešti, šaltomis naktimis nuneškite juos į garažą, rūsį ar net į savo namų vidų. Tai yra lengvas ir iš esmės paprastas būdas apsaugoti juos nuo šalčio.

Pasidarykite šildytuvus

Prieš ateinant šaltoms dienoms, pripilkite pilnus plastikinius indus vandens ir palikite juos šiltoje vietoje visai dienai. Prieš sutemstant , išdėliokite indus su vandeniu aplink augalus ir tuomet viską uždenkite. Vandens indai ilgiau palaikys šilumą ir apsaugos augalus per naktį.

REKLAMA
REKLAMA

Sodinkite augalus į lovelius

Augalai, kurie auga specialiuose loveliuose, lengviau ištveria šalnas negu tie, kurie pasodinti tiesiai į žemę. Taip yra todėl, kad šaltas oras yra linkęs kauptis nusistovėjusiose vietose negu naujai supiltose. Be to, tokius augalus lengviau apdengti saugant nuo šalnų.

Sodinkite augalus arčiau vienus kitų

Pasodinus gėles ar krūmus arčiau vienas kito, augalai ilgiau išlaikys šilumą ir bus apsaugoti šaltais vakarais. Jei turite vazoninių augalų, kurių negalite arba nenorite įnešti į vidų šaltais vakarais, sudėkite juos arčiau vienas kito, kad apsaugotumėte nuo šalčio.

Uždenkite mulčiu

Mulčiavimas yra geras būdas suteikti augalams ir dirvožemiui papildomos izoliacijos, kad jie būtų apsaugoti atšalus orams. Paskleiskite nuo 5 iki 10 centimetrų storio sluoksnį ant dirvožemio. Jei neturite mulčio, aplink augalų šaknis naudokite susmulkintus ir nukritusius medžių lapus arba nupjautą žolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų