REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad leisdami pinigus tam, kad sutaupytume laiko, yra tiesiogiai siejamas su laimės jausmu, praneša BBC.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad leisdami pinigus tam, kad sutaupytume laiko, yra tiesiogiai siejamas su laimės jausmu, praneša BBC.

REKLAMA

Eksperimento metu, kuomet tiriamiesiems duodavo 40 dolerių, kuriuos šie galėtų išleisti laiko taupymui (pavyzdžiui, susimokėti už namų sutvarkymą) – jie patirdavo daugiau džiaugsmo, negu leidžiant pinigus ant ko nors materialaus. Pasak psichologų, stresas dėl laiko trūkumo nulemia gyvenimo kokybės blogėjimą ir gali nulemti nerimo ar nemigos atsiradimą.

Maža to, mokslininkai pažymi, kad net itin pasiturintys asmenys dažnai ne itin noriai atsisveikina su pinigais už tai, kad kiti žmonės atliktų darbą, kuris jiems patiems nepatinka.

„Serija tyrimų atskleidė, kad žmonės, kurie leidžia pinigus tam, kad turėtų daugiau laiko, yra labiau laimingi – jie dažniausiai yra patenkinti savo gyvenimu“, – aiškino Kanadoje įsikūrusio Britanijos Kolumbijos universiteto psichologijos profesorė Elizabeth Dunn.

REKLAMA
REKLAMA

Pasitenkinimas gyvenimu

Daugelio šalių gyventojų gerbūvio gerėjimas ištęsė įdomų fenomeną. Nuo Vokietijos iki JAV žmonės skundžiasi „laiko badu“, patirdami stresą dėl kasdienių užduočių skaičiaus augimo.

REKLAMA

JAV, Kanados ir Nyderlandų psichologai nusprendė išsiaiškinti, ar gali pinigai, išleisti laiko „išlaisvinimui“, atnešti žmonėms laimės pojūtį. Tyrime sudalyvavo daugiau nei 6 tūkst. žmonių, įskaitant ir 800 milijonierių iš JAV, Kanados, Danijos ir Nyderlandų, klausiant jų apie tai, kiek pinigų jie leidžia „laiko pirkimui“.

Paaiškėjo, kad vos kiek mažiau nei trečdalis žmonių leido pinigus tam, kad įgytų sau daugiau laiko nors sykį per mėnesį. Tie, kurie tai darė, savo pasitenkinimą gyvenimu vertino daug geriau, negu likusieji.

Vėliau mokslininkai nusprendė atlikti eksperimentą, kuriame dvi savaites dalyvavo 60 Vankuverio darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą savaitgalį jų paprašė išleisti 40 dolerių kažkam, kas leistų jiems sutaupyti laiko. Dalyviai užsisakinėjo maisto į namus, paskyrė smulkias užduotis kaimynų vaikams arba išsikvietė į namus tvarkytoją. Kitą savaitgalį jiems pasiūlė tą pačią sumą išleisti kokiam nors materialiam dalykui – vynui, drabužiams ar knygoms.

Tyrimo rezultatai, kuriuos mokslininkai paviešino žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“, parodė, kad galimybė sutaupyti laiko atneša didesnį laimės jausmą lyginant su materialiais pirkiniais, nes sumažina streso dėl laiko nebuvimo jausmą.

„Antroji pamaina“

„Pinigai iš tiesų leidžia įgyti laiko, beje, labai efektyviai, – pasakojo profesorė E. Dunn. – Iš viso to aš padariau tokią išvadą: užduokite sau klausimą – ar yra kažkas, ko jūs siaubingai nemėgstate daryti, tai sukelia jums šleikštulį, ir ar galite jūs kam nors už tai sumokėti, kad tai atliktų vietoje jūsų? Jeigu taip, tai mokslas sako, kad tai būtų pakankamai protingas pinigų leidimas“.

Pasak mokslininkų, šis tyrimas turėtų būti kelrodis tiems, kurie „grįžę namo po darbo dirba antrą pamainą“.

Anksčiau vykdyti tyrimai parodė, kad žmonės, kurie laiką vertina labiau už pinigus, iš esmės yra laimingesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų