REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Vilniaus apygardos teisme (VAT), nagrinėjančiame terorizmu kaltinamos klaipėdietės Eglės Kusaitės bylą, kaip liudytoja buvo apklausta jos motina Virginija Kusienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal įstatymą V. Kusienė galėjo atsisakyti duoti parodymus prieš dukrą, tačiau to nepadarė.

REKLAMA

Kaip teismo posėdyje sakė kaltinamosios motina, problemos su dukra prasidėjo nuo paauglystės, kai jai įtaką pradėjo daryti saugumo darbuotojai.

„Nuo 13 metų Eglė buvo apsupta VSD pareigūnų", - teisme pareiškė liudytoja.

Pasak V. Kusienės, iki 13 metų Eglė buvo ramus, namuose mėgęs būti vaikas. Nuo 13 metų dukra motinai pradėjo pasakoti apie mokykloje besimokančius čečėnus - brolį Ali ir jo seserį. Susipažinusi su kitataučiais, E. Kusaitė susižavėjo jų papročiais, moterų gerbimo tradicijomis, žavesį kėlė tai, kad jie nevartoja svaigalų. Vis daugiau laiko paauglė praleisdavo su naujaisiais draugais. Po poros metų, maždaug 2004-aisiais, Eglė gavo atsisveikinimo laišką nuo Ali. Čečėnas laiške Eglę vadino sužadėtine. Motinai šis laiškas sukėlė įtarimų, nes, pasak jos, abejotina, kodėl Ali neatsisveikino akis į akį. Įtarimų kėlė ir tai, kad čečėno rašytas laiškas buvo parašytas be klaidų, gerų sakinių konstrukcijų. Iš laiško V. Kusienė teigė sužinojusi, kad jos atžala priėmė islamą.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo to laiko prasidėjo aktyvus Eglės traukimas į man kažkokią nesuprantamą veiklą", - emocingai kalbėjo V. Kusienė, kurios liudijimus dažnai pertraukdavo bylą nagrinėjančios VAT teisėjų kolegijos prašymai liudyti tik tai, kas susiję su bylos duomenimis.

V. Kusienės vertinimu, laišką rašė Ali globėjas arba žmogus iš tos pačios sistemos, kad Eglę pririštų prie savęs. Tiesa, tą sykį šio laiško motina nesureikšmino, laikė tiesiog vaikiškais žaidimais ar susižavėjimais.

Liudytojos parodymais, atsivertusią į islamą Eglę pradėjo globoti nepažįstamasis, vardu Arnas, įtariama, VSD pareigūnas, su kuriuo ji susipažino internetu. Naujasis pažįstamas liepė gimdytojai nepasakoti apie jų bendravimą. Po metų pažinties, 2007-aisiais, Arnas kaltinamajai suorganizavo kelionę į Vokietiją, kuri, anot V. Kusienės, jos dukrą pakeitė neatpažįstamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aštuoniolikmetė E. Kusaitė į Vokietiją išvyko 2007 metų spalio 24-ąją. Jai naujasis bičiulis Arnas padarė netikrus dokumentus, žadėjo modelio karjerą. Motinai E. Kusaitė pasakė, kad vyksta pas draugę.

Vėliau V. Kusienė ėmė ieškoti dukters, tačiau Klaipėdos komisariate jos niekas nepriėmė, todėl ji pagalbos kreipėsi į tuometį miesto merą Rimantą Taraškevičių. Moters teigimu, meras suorganizavo susitikimą su tyrėjais, buvo nurodytas turimas Arno adresas. 2007-ųjų pabaigoje V. Kusienė kreipėsi į VSD.

V. Kusienės žiniomis, Vokietijoje Eglė Kusaitė ištekėjo už čečėno, vardą pakeitė į Azizos. Į Lietuvą lietuvaitę, kilus skandalui, sugrąžino VSD pareigūnas Dainius Noreika, kuris, motinos manymu, šioje istorijoje dar konfigūruoja kaip Abdulas Chafizas, įkalbinėjęs merginą žygdarbiams. Tiesa, V. Kusienė įžvelgia D. Noreikos ir parlamentaro Arvydo Anušausko išorinius panašumus.

REKLAMA

Liudytoja V. Kusienė sakė, kad E. Kusaitė, grįžusi iš Vokietijos, mąstė kaip penkiametė, buvo „atjungta“. Neatmetama, kad merginai buvo leidžiamos psichotropinės medžiagos. Tą pripažino ir tyrėjai.

„Aš nepažinau savo vaiko", - kalbėjo ji.

Po Vokietijos E. Kusaitė nenutraukė ryšių su čečėnais. Ji itin bendravo su Maskvoje gyvenančia drauge Aiša Magmadova. Pastaroji, anot V. Kusienės, merginą, priešingai nei kiti čečėnai, skatino mokytis, darė gerą įtaką.

V. Kusienės liudijimais, E. Kusaitės išvykimus inicijavo saugumas - nepavykus merginos išsiųsti į Egiptą ar Azerbaidžaną, nuspręsta ją siųsti į Maskvą.

REKLAMA

Mergina išvyką į Rusijos Federaciją pradėjo planuoti 2009-ųjų rugsėjį. Motinai dukros kelionė kėlė nerimą, užuot jai vykus, ragino draugę A. Magmadovą pasikviesti į Lietuvą. Naktį prieš kelionę E. Kusaitė praleido ne namuose, nes manė, kad mama jos tyčia neprikels, ir ji pavėluos į autobusą.

Šie penktadienį V. Kusienės teisme duoti parodymai skyrėsi nuo duotų ikiteisminio tyrimo metu, pareiškė bylą nagrinėjanti teisėja. Pagarsintose pirminėse apklausose V. Kusienė sakė, kad E. Kusaitė, būdama dešimtoje klasėje, pabėgo iš namų į Vokietiją. Kur dukra buvo, V. Kusienė sužinojo tik paskelbusi paiešką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie parodymai nėra visiškai teisingi", - pareiškė V. Kusienė.

ELTA primena, kad E. Kusaitė VAT nagrinėjamoje byloje kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą susisprogdinant strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių - susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų