REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lygiai prieš septyniasdešimt metų paskelbtas dokumentas dėl Baltijos valstybių aneksijos nepripažinimo įprasmina svarbiausias Lietuvos ir Jungtinių Valstijų santykiuose vertybes - stabilumą, tęstinumą ir abipusę pagarbą, teigia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

"Dviejų šalių draugystei visuomet svarbiausia yra stabilumas, tęstinumas ir abipusė pagarba. Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų santykiuose šias vertybes itin prasmingai įkūnija prieš septyniasdešimt metų paskelbtas dokumentas, kurio sukaktį šiandien minime", - rašoma valstybės vadovės sveikinimo laiške, kuris bus perskaitytas atidengiant atminimo lentą JAV Valstybės departamento pareiškimo dėl Baltijos valstybių aneksijos nepripažinimo septyniasdešimtmečio proga Vašingtono aikštėje Vilniuje.

REKLAMA

1940 metų liepos 23 dieną tuometis JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Samneris Velesas (Sumner Welles) savo pareiškime ryžtingai ir be kompromisų paskelbė pasauliui, jog Amerika ir de jure, ir de facto nepripažįsta Lietuvos ir kitų Baltijos šalių okupacijos bei aneksijos.

Dėl šio istoriškai labai reikšmingo žingsnio Lietuvos diplomatinis atstovavimas Jungtinėse Valstijose niekada nenutrūko, S. Veleso pareiškimas tapo pavyzdžiu kitoms Vakarų valstybėms vykdyti nepripažinimo politiką, išlikti ištikimoms laisvės ir nepriklausomybės idealams. Lietuviams toks JAV parodytas ryžtas padėjo išlaikyti viltį ištisus penkis dešimtmečius, kad Lietuva gali būti laisva ir demokratinė valstybė, teigiama Prezidentūros pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

"S. Veleso deklaracija ir šiandien išlieka kertiniu dvišalius santykius apibrėžiančiu dokumentu, brėžia tęstinumo ir bendradarbiavimo politikos gaires. Tikiu, kad bendri idealai ir ateityje stiprins mūsų šalių ryšius", - rašoma Prezidentės sveikinimo laiške.

JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton (Hillary Clinton) savo kreipimesi metinių proga pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos Lietuvą, Latviją ir Estiją laiko svarbiomis partnerėmis, NATO sąjungininkėmis ir gyvu įrodymu to, ką gali pasiekti demokratija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų