REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai vis nesiliauja stebinti įspūdingais grybų laimikiais. Šį kartą Telšių rajone gyvenanti moteris rado netgi 1200 gramų sveriantį baravyką. Skaitytoja juokauja, kad tai – jos gyvenimo grybas.

Lietuviai vis nesiliauja stebinti įspūdingais grybų laimikiais. Šį kartą Telšių rajone gyvenanti moteris rado netgi 1200 gramų sveriantį baravyką. Skaitytoja juokauja, kad tai – jos gyvenimo grybas.

REKLAMA

Monika Lukošienė pasakoja, kad grybauti visada mėgo, bet tokį įspūdingą grybą rado pirmą kartą.

„Įdomumo dėlei parsivežėme grybą namo. Norėjosi jį ne tik pasverti, bet ir parodyti vaikams“, – sako Monika.

Keistas radinys

Praėjusią savaitę skaitytoja Daiva su tv3.lt portalu pasidalino keistų grybų nuotraukomis. Moteris juos pamatė Švedijoje, Stokholmo apylinkėse, tačiau gamtininkas Almantas Kulbis sako, kad šie grybai randami ir Lietuvoje. Dažniausiai pasitaikanti rūšis vadinama Hydnellum peckii, kraujuojantis dyglutėlis:

„Ši rūšis nėra labai reta, bet ir nėra dažna. Tai jautrūs pokyčiams grybai, todėl turi nykimo tendenciją.“

REKLAMA
REKLAMA

Savybės

Anot A. Kulbio, dyglutiniams grybams būdingas vaisinis sluoksnis sudarytas ne iš lakštelių ar vamzdelių, bet iš dygliukų: „Tarp jų yra ir valgomų grybų, pavyzdžiui, žvynadygliai. Šiti grybai yra gana dažni pušynuose ir žmonės juos renka, o jaunus naudoja maistui.“

REKLAMA

Gamtininkas sako, kad žmones šis grybas stebina lašeliais, kurie panašūs į kraują:

„Tokias savybes turi rudasis arba kraujuojantis dyglutėlis. Jaunoje stadijoje šios abi rūšys yra ganėtinai panašios. Yra ir daugiau dyglutėlių rūšių, bet joms jau nebūdingi kraujo lašeliai.“

Pašnekovas sako, kad grybai nėra nuodingi ir juos galima atskirti paragavus. Kraujuojantis dyglutėlis – itin kartus nevalgomas grybas. Rudasis dyglutėlis mažiau kartus ir jo skonis bei kvapas primena miltus.

„Kai grybai užauga, tai rudasis dyglutėlis būna tamsios spalvos, o kraujuojantis būna šiek tiek šviesesnis. Abu šie grybai susiję su spygliuočiais, kraujuojantį dyglutėlį randame dažniau eglynuose. Jie plačiai paplitę pasaulyje ir auga ne tik Europos žemyne, bet ir Amerikoje, ten su vietinėmis spygliuočių rūšimis sudaro mikorizę“, – pasakoja gamtininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomūs pavadinimai

A. Kulbis sako, kad šių grybų angliški ir amerikietiški pavadinimai labai įdomūs: „Pavyzdžiui, kraujuojantis dantis, ledai, plakta grietinėlė su avietėmis. Tokie pavadinimai, kurie galbūt skamba visai patraukliai, bet iš tikrųjų, kaip ir minėjau, grybas yra kartaus skonio.

Dar viena įdomi savybė, kad visi dyglutėliai turi dažinių savybių ir buvo plačiai naudojami siūlams ir audiniams dažyti. Iš jų galima išgauti gana plačią gamą dažų.“

Gamtininkas įspėja, kad visi dyglutiniai grybai – nykstantys, todėl nėra dažnas radinys mūsų miškuose. A. Kulbis pataria, radus tokį grybą palikti, nerauti, nufotografuoti. Jeigu labai smalsu, galima mažą grybo gabalėlį paragauti, bet geriausia jį palikti gamtoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų