Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytaras Radzevičius – bene vienas žinomiausių lietuvių keliautojas, kuris išnaršė visus pasaulio kampelius. Tiesa, vyras randa, ką veikti ir Lietuvoje – čia jis turi savo sodybą ir hobių, kuriems, deja, laiko dažnai stinga.

Vytaras Radzevičius – bene vienas žinomiausių lietuvių keliautojas, kuris išnaršė visus pasaulio kampelius. Tiesa, vyras randa, ką veikti ir Lietuvoje – čia jis turi savo sodybą ir hobių, kuriems, deja, laiko dažnai stinga.

REKLAMA

Žymus keliautojas papasakojo apie pačius netikėčiausius patiekalus, hobius, apie kuriuos negirdėjome ir tai, ko nedrįstų ragauti.

Atrodo, kad pats V. Radzevičius tiesiog iššukavo visą pasaulį nuo smėlėtojo Maroko iki kalnų Japonijoje. Paklausus, kiek šalių jis yra aplankęs, pašnekovas susimąstęs sako, kad vietų tiek daug, jog tikrai nesuskaičiuotų.  

„Aplankiau visus kontinentus, išskyrus Antarktidą, tačiau nuo jos buvome nutolę 90 kilometrų, piečiausiame pasaulio mieste Ušuajuje (Argentina). Net nežinočiau, kaip skaičiuoti, kiek šalių aplankyta – jei ten nusileido lėktuvas, ar skaičiuoti, kaip aplankytą šalį? Skaičiavau žemės rutulį pagal kilometrus – jį apvažiavau 2 su puse karto“, – dalijasi vyras.

REKLAMA

„Labiausiai man patinka kur daugiausia gamtos ir kur įdomūs žmonės – Aliaska ir Australija“, – favoritus išskyrė V. Radzevičius.

Maistas užima didelę svarbą

Apsilankydamas skirtingose šalyse Vytaras ne tik filmuoja, tačiau ir ragauja vietinio maisto, kuris nusako apie šalies tradicijas ir žmones.

„Stalas yra sakralus dalykas – tai pirmykštės bendruomenės ženklas. Žmonės nuo pat civilizacijos pradžios rinkdavosi pavalgyti aplink laužą – tas neišnyko iki šių dienų. Tik laužą pakeitė stalas – didžiausia socializacija ir ryšiai tarp žmonių kuriami prie bendro stalo, tai manau, kad kiekvieno mūsų gyvenime maistas užima svarbią vietą, taip pat kaip ir papročiai. Per maistą galima gerai pažinti šalį – žmonės visada mielai dalinasi savo kasdienine duona, o per tai galima patirti, kaip jie gyvena“, – pasakoja pašnekovas.

Vyras sako, kad be maisto ir kulinarijos savo gyvenimo neįsivaizduotų. „Mano gyvenime maistas tikrai turi didelę reikšmę. Tai mano didelis hobis – net nelaikau, kad tai mano darbas, nes man patinka tai, ką aš darau. O kai patinka tai, ką dirbi, tai, kaip sakoma, niekad nedirbsi“, – šypteli jis.

REKLAMA
REKLAMA

Per daugybę metų, praleistų svetimose šalyse, kelionėse, vyras yra sulaukęs galybės siūlymų paragauti pačių neįprasčiausių patiekalų. Tačiau jis pripažįsta, kad ne visus juos paragavo – prie kai kurių prisiliesti neleido įsitikinimai.

„Vieną vienintelį kartą esame atsisakę ragauti šunienos ir panašių etinių patiekalų. Neįsivaizduoju, kaip ją galima valgyti. Tokio pasiūlymo sulaukėme Kambodžoje – tai nėra legalu, bet gatvėje vaikštinėja žmonės ir siūlo tai padaryti. Man tai nesuvokiama ir nepriimtina, – tikina pašnekovas. – Esu daug ko ragavęs, bet yra daug dalykų, kurių nesu bandęs.

Tikrai negaliu pasakyti, kad viską ragaučiau – manau, kad kokios nors keptos beždžionės tikrai niekada gyvenime nesutikčiau paragauti. Tai dalykai, per kuriuos nesugebėčiau perlipti.“

Turi ir kitų veiklų

Vyras atskleidžia mėgstantis tyrinėti maisto ir kultūros santykį, maisto ruošimo ir patiekimo meną. Maistas – vienas iš svarbiausių dalykų, kuriuos reikia ištirti norint pažinti šalies kultūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Vytarui kulinarija, gastronomija yra ne tik profesijos dalis, tačiau ir gyvenimo būdas. Jis atvirauja, kad dažnai mėgsta išbandyti kažką naujo, o tuos naujus dalykus pritaikyti prie lietuviško skonio.

„Kolekcionuoju receptus, juos vežuosi iš įvairiausių šalių ir bandau adaptuoti juos Lietuvoje. Sulig kiekvienais metais galima nusipirkti vis daugiau produktų ir pasigaminti beveik lygiai taip pat, kaip ir kitose šalyse. Bet, aišku, dėl to yra ir savi niuansai – tam tikri produktai turi augti pagal šalies klimatą, orą, aplinką.

Vienoks tų patiekalų skonis jų gimtosiose šalyse ir Lietuvoje, – pastebėjimais dalinasi vyras. – Matyt, kad tas geografinis ir gastronominis principas visgi yra savybė, kurio bruožus yra sunku pakeisti. Skirtingi jie skirtingose šalyse. Ne visi maistai gali prigyti svetimose šalyse, tačiau pabandyti įdomu.“

Pasakodamas apie savo maitinimosi ypatybes, Vytaras atskleidžia, kad dažniausiai tuo, ką pagamina, dalijasi su kitais. „Ne visada visiems patinka tie egzotiški patiekalai – juk čia, Lietuvoje, vietoj palmių pušys auga“, – kalba jis.

REKLAMA
REKLAMA

O ar kada nors buvo žmonių, kurie pašaliečius lietuvius sutiko ne itin maloniai? „Iš esmės užsienyje mus visada draugiškai sutinka. Juk visiems patinka, jei domiesi, giri jų virtuvę ir matosi, kad tai neapsimestinis dalykas.

Jei pripažįsti ir gerbi šalies kultūrą, papročius ir žmones, pripažįsti jų maistą, tai bet kuriam žmogui yra malonu. Neteko susidurti su jokiais neigiamais dalykais. Domėjimasis kitų šalių gastronomija visada suartina žmones. Kai esi svečias, domėjimasis atveria labai daug kelių“, – iš patirties kalba vyras.

Tikriausiai daugeliui įdomu, kuo Vytaras dar mėgsta užsiimti savo laisvu laiku, kurio, atrodo neturi itin daug. Pomėgių jis turi pačių įvairiausių, kuriuos nori vėl iš naujo atgaivinti.

„Labai mėgstu žvejoti, tačiau tam sunku rasti laiko. Kai pasitaiko proga, žvejoju. Mėgstu kuistis sodyboje, meistrauti, dirbti su medžiu. Anksčiau žaisdavau futbolą, bet dabar nebegaliu spardyti kamuolio, todėl bandau kitas sporto šakas – šaudymą, jodinėjimą. Man labai patinka nardymas – tam irgi laiko nelabai turiu, nors turiu visas licencijas. Tikiuosi, kad pavyks nuo vaikystės dievinamą hobį vėl prikelti“, – šypteli jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šį kartą V.Radzevičius ryžosi naujam iššūkiui, kartu su Martynu Starkumi savo jėgas išbandys laidoje „Galvok“. Du keliautojai, žymūs televizijos veidai ir geri draugai kovos vienas prieš kitą ir išsiaiškins, kuris patirties ir žinių yra sukaupęs daugiau.

Mylimiausios televizijos TV3 žaidimas „galvOK“  šeštadienį, 19.30!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų