Vyno mėgėjai perka sveikesnį maistą nei mėgstantys alų, šią savaitę parodė Danijoje atliktų tyrimų duomenys.
Žmonės, kurie tarp alkoholinių gėrimų pirmenybę teikia vynui, perka daugiau alyvuogių, vaisių ir daržovių, žuvies, neriebios mėsos ir pieno produktų nei alaus mėgėjai.
Alaus mėgėjai dažniau perka šaldytus pusfabrikačius, kiaulieną, avieną, traškučius, saldumynus, sviestą, margariną ir nealkoholinius gėrimus.
Tyrimo duomenys paskelbti Danijos internetiniame žurnale "Ugeskrift for Laeger", o tyrimą per pusmetį atliko 4 Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto tyrėjai.
Alkoholinių gėrimų tyrėjai Erikas Skovenborgas ir Mortenas Groenbaekas bei dar du gydytojai nuo 2002 metų rugsėjo 30 dienos iki 2003 metų vasario išanalizavo daugiau nei 3,5 mln. čekių iš 98 maisto prekių parduotuvių.
Klientai, kurių pirkimo čekiai buvo analizuojami, tinkamai reprezentavo Danijos visuomenę, teigė mokslininkai.
"Gauti rezultatai dar kartą patvirtino tarptautinius tyrimus, kurie rodo, kad vyno mėgėjai valgo daugiau vaisių, daržovių ir žuvies bei rečiau vartoja sočiuosius riebalus, palyginti su tais žmonėmis, kurie renkasi kitus alkoholinius gėrimus", - teigė jie.
Vyno mėgėjai taip pat yra aukštesnio išsilavinimo, gauna didesnes pajamas ir yra geresnės psichinės sveikatos, pridūrė tyrėjai.
Tyrėjų susidomėjimą vartotojų perkamais maisto produktais paskatino Danijos žiniasklaidoje pasirodę teiginiai, kad saikingai vyną vartojantys žmonės mažiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei kai kuriomis vėžio formomis nei alaus mėgėjai.