• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nors vegetarizmo ir žaliavalgių judėjimai jau kelis metus bando įsisiūbuoti, paneigti mėsos būtinumą mūsų gerai sveikatai, tiesiog, neįmanoma. Šiame maisto produkte galime rasti visų mums reikiamų aminorūgščių, reikalingų imuninei sistemai bei raumenims. Ne veltui jau nuo seno mūsų protėviai į savo mitybos racioną įtraukė mėsą, kuri suteikdavo daug jėgų, energijos ir organizmui padėdavo išgyventi atšiauresnius metų laikotarpius.

Nors vegetarizmo ir žaliavalgių judėjimai jau kelis metus bando įsisiūbuoti, paneigti mėsos būtinumą mūsų gerai sveikatai, tiesiog, neįmanoma. Šiame maisto produkte galime rasti visų mums reikiamų aminorūgščių, reikalingų imuninei sistemai bei raumenims. Ne veltui jau nuo seno mūsų protėviai į savo mitybos racioną įtraukė mėsą, kuri suteikdavo daug jėgų, energijos ir organizmui padėdavo išgyventi atšiauresnius metų laikotarpius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauda – nenuginčijama

Kaip jau buvo minėta, nors šiuolaikinėje visuomenėje tampa madinga skelbtis vegetaru ar žaliavalgiu, mėsos teikiama nauda mūsų organizmui yra itin didelė ir nenuginčijama. Pirmiausia, gyvulinės kilmės baltymai yra daug naudingesni, nei augalinės, kadangi jie artimesni žmogaus organizme esantiems baltymams. Dėl šios priežasties gyvulinės kilmės baltymus mūsų kūnas išnaudoja greičiau ir lengviau. Gaunami baltymai Šios gaunamos medžiagos apsaugo žmogaus organizmą nuo įvairiausių infekcijų ir palaiko sklandžią organizmo veiklą.

REKLAMA

Be to, mėsa mūsų kūnui yra nepakeičiamas geležies šaltinis, taip pat joje gausu cinko, fosforo, B12 ir B6 vitaminų. Iš mėsos gaunami B grupės vitaminai stabilizuoja mūsų nervų sistemą, t.y. jaučiama pakilesnė nuotaika, rečiau pavargstama ar nerimaujama. Taigi, vis dėlto galima teigti, kad mėsos valgymas užtikrina žmogaus geresnę savijautą, sklandesnį organizmo darbą bei suteikia papildomos energijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip išsirinkti?

Renkantis mėsą dėmesį vertėtų atkreipti į du svarbiausius kriterijus – tai šviežumas ir rūšis. Žinoma, jaunų gyvulių, turinčių daugiausia raumeninio audinio, mėsą rinktis sveikiausia, tačiau ne visada turime galimybę viską sužinoti apie perkamą maisto produktą. Tokiu atveju yra keli patarimai, kaip atidžiai išsirinkti šviežią ir sveiką mėsą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, pirmiausia mėsos kokybę reikia vertinti pagal jos išvaizdą. Privalu atkreipti dėmesį į raumeninio, jungiamojo ir riebalinio sluoksnio kiekį ir nesirinkti mėsos su didžiausiu riebaliniu sluoksniu. Taip pat itin svarbi spalva – atsižvelgiant į mėsos rūšį spalva neturėtų būti blanki, jei taip vis tik yra, mėsa tikriausiai nešviežia. Kalbant apie konsistencija, mėsa privalo būti tvirta ir stangri, jei yra atvirkščiai, ji jau nėra patikima vartoti. Taip pat mėsai pradėjusi gesti ji tampa nemalonaus kvapo, tad jei pajutote bent menkiausią nemalonų kvapą, patartina jos nebevartoti.

REKLAMA

Sveikas gaminimas

Venkite pirkti jau paruoštą gaminti mėsą įvairiuose marinatuose, ypač acto padaže. Kaip dauguma šeimininkių žino, actas panaikina blogą maisto kvapą bei suteikia jam geresnę išvaizdą. Atsisakydami pirkti paruoštą mėsą išvengsite rizikos vartoti senstelėjusį maistą.

Kepdami mėsą stenkitės, kad ji per daug neapskrustų, taip pat patartina atsisakyti prieskonių iš pakelių. Dažniausiai paskaninti mėsą pakanka šviežių priedų, kaip svogūnai, čiobreliai, paprikos, pipirai ir panašiai. Prieš mėsą apdorojant termiškai nesūdykite jos per anksti, nes tokiu atveju ji tampa sausa ir praranda skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų