Nauda – nenuginčijama
Kaip jau buvo minėta, nors šiuolaikinėje visuomenėje tampa madinga skelbtis vegetaru ar žaliavalgiu, mėsos teikiama nauda mūsų organizmui yra itin didelė ir nenuginčijama. Pirmiausia, gyvulinės kilmės baltymai yra daug naudingesni, nei augalinės, kadangi jie artimesni žmogaus organizme esantiems baltymams. Dėl šios priežasties gyvulinės kilmės baltymus mūsų kūnas išnaudoja greičiau ir lengviau. Gaunami baltymai Šios gaunamos medžiagos apsaugo žmogaus organizmą nuo įvairiausių infekcijų ir palaiko sklandžią organizmo veiklą.
Be to, mėsa mūsų kūnui yra nepakeičiamas geležies šaltinis, taip pat joje gausu cinko, fosforo, B12 ir B6 vitaminų. Iš mėsos gaunami B grupės vitaminai stabilizuoja mūsų nervų sistemą, t.y. jaučiama pakilesnė nuotaika, rečiau pavargstama ar nerimaujama. Taigi, vis dėlto galima teigti, kad mėsos valgymas užtikrina žmogaus geresnę savijautą, sklandesnį organizmo darbą bei suteikia papildomos energijos.
Kaip išsirinkti?
Renkantis mėsą dėmesį vertėtų atkreipti į du svarbiausius kriterijus – tai šviežumas ir rūšis. Žinoma, jaunų gyvulių, turinčių daugiausia raumeninio audinio, mėsą rinktis sveikiausia, tačiau ne visada turime galimybę viską sužinoti apie perkamą maisto produktą. Tokiu atveju yra keli patarimai, kaip atidžiai išsirinkti šviežią ir sveiką mėsą.
Taigi, pirmiausia mėsos kokybę reikia vertinti pagal jos išvaizdą. Privalu atkreipti dėmesį į raumeninio, jungiamojo ir riebalinio sluoksnio kiekį ir nesirinkti mėsos su didžiausiu riebaliniu sluoksniu. Taip pat itin svarbi spalva – atsižvelgiant į mėsos rūšį spalva neturėtų būti blanki, jei taip vis tik yra, mėsa tikriausiai nešviežia. Kalbant apie konsistencija, mėsa privalo būti tvirta ir stangri, jei yra atvirkščiai, ji jau nėra patikima vartoti. Taip pat mėsai pradėjusi gesti ji tampa nemalonaus kvapo, tad jei pajutote bent menkiausią nemalonų kvapą, patartina jos nebevartoti.
Sveikas gaminimas
Venkite pirkti jau paruoštą gaminti mėsą įvairiuose marinatuose, ypač acto padaže. Kaip dauguma šeimininkių žino, actas panaikina blogą maisto kvapą bei suteikia jam geresnę išvaizdą. Atsisakydami pirkti paruoštą mėsą išvengsite rizikos vartoti senstelėjusį maistą.
Kepdami mėsą stenkitės, kad ji per daug neapskrustų, taip pat patartina atsisakyti prieskonių iš pakelių. Dažniausiai paskaninti mėsą pakanka šviežių priedų, kaip svogūnai, čiobreliai, paprikos, pipirai ir panašiai. Prieš mėsą apdorojant termiškai nesūdykite jos per anksti, nes tokiu atveju ji tampa sausa ir praranda skonį.