Velykiniam stalui – gardus mėsos vyniotinis ir citrininis keksas

Jau visai čia pat gražiausia ir didžiausia pavasario šventė Šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą abu paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje.

Šefas Gian Luca gamins tradicinį Velykų vyniotinį. Italijoje vyniotiniai šventėms yra labai populiarūs. Jie yra sotūs, aromatingi ir labai skanūs. Dar senais laikais vyniotiniai buvo gaminami dėl pinigų stygiaus. Tuomet į juos vyniodavo pagrinde džiovintą duoną ir taip sočiai pavalgydavo visa šeima.

Vėliau šis patiekalas paplito ir aristokratų šeimose, tik įdarui jau pradėti naudoti brangesni, kokybiškesni ingredientai, kaip malta mėsa, sūris, daržovės, špinatai ir t.t. O Velykų vyniotinis, be abejo, neapsieina be kiaušinių, kurie yra šios šventės simbolis ant stalo.

Ali pasiūlys citrininį keksą, kuris, pasirodo, yra labai populiarus Italijoje. Ypatingai dažnai kepamas Velykų stalui. Jis yra purus, minkštas, drėgnas, o užpiltas citrininiu glajumi tampa dar aromatingesnis ir skanesnis. Be abejo, šio kekso tikrai nereiktų pamiršti ir po Velykų. Juo galima mėgautis nors ir kiekvieną savaitgalį prie kavos, arbatos ar netgi pieno puodelio.

Ne tik idėjos šventiniam stalui, bet ir linksmi pokalbiai, šeštadienį 9.00 val. laidoje „Gardu Gardu“ per žiūrimiausią TV3 televiziją.

Velykinis mėsos vyniotinis

 

Jums reikės:

apie 600 g jautienos nugarinės gabalo; 100 g maltos jautienos; 50 g rūkyto lydyto sūrio; 30 g virto kumpio; 30 g maltų džiūvėsėlių; 3 virtų kiaušinių; 400 g Maggi itališko stiliaus pomidorų padažo; 150 ml vandens; alyvuogių aliejaus; druskos; pipirų    

Susmulkinti svogūną, kubeliais supjaustyti sūrį bei virtą kumpį ir sumaišyti su malta jautiena. Įberti druskos ir pipirų.

Jautienos nugarinės gabalas turėtų būti kuo lygesnis. Jį reikia įpjauti pusiau, bet ne iki galo, kad gautųsi nemažas plonas lakštas. Ant jo paskirstyti įdarą kraštus paliekant tuščius. Per vidurį dėti nuluptus pilnus virtus kiaušinius ir susukti vyniotinį taip, kad jautienos nugarinės tušti kraštai užeitų vienas ant kito. Apvynioti visą gabalą su kepimui skirta virvele, kad kepant neiširtų.

REKLAMA

Pradžioje vyniotinį apkepti iš visų pusių aukštoje temperatūroje keptuvėje, kad apskrustų, ir tuomet dėti į troškintuvą, užpilti alyvuogių aliejaus, pomidorų padažo ir vandens. Troškinti 30 – 40 min.

Iškepus nuo vyniotinio nuimti virvelę ir supjaustyti riekelėmis.

Citrininis keksas

 

Tešlai reikės:

2 kiaušinių; 7 kiaušinių trynių; 2 citrinų žievelės; 300 g cukraus; 220 g grietinės; 340 g miltų; 1 valg. š. kepimo miltelių; 135 g lydyto sviesto

Glazūrai reikės:

150 g cukraus pudros; 15 g medaus; 40 g citrinos sulčių    

Kiaušinius, kiaušinių trynius, cukrų ir tarkuotą citrinų žievelę plakti iki standžių putų. 

Sudėti grietinę ir permaišyti. Plakti nebereikia, kad nesugadinti purių putų.

Suberti sausus produktus ir vėl atsargiai išmaišyti iki vientisos masės. Pabaigoje maišant po truputį supilti lydytą sviestą.

Formą ištepti sviestu, pabarstyti miltais ir supilti tešlą. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 60 min. Iškepusį keksą atvėsinti. 

Kad keksas būtų šventiškesnis, jį galima paglazūruoti. Glazūrai tereikia sumaišyti citrinos sultis su cukraus pudra ir medumi. Ją užpilti ant kekso ir užberti citrinos žievelės.

Skanaus!


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų