Tetos Aldonos meduolis - vertas pastangų, kurias reikia įdėti per ilgoką gamybos procesą. Kita vertus, tai vilnietiškos virtuvės klasika. Jo receptas keliauja iš kartos į kartą. Matyt, per ilgus metus patyrė tam tikrų modifikacijų, bet iš esmės išlaikė tai, kas būdinga tikram geram pyragui.
Mūsų meduoliui reikia gana didelio kiekio produktų. Tai 800 g miltų, 8 kiaušiniai, 0,5 kg medaus (gali būti dirbtinis, bet geriau ne), 2 stiklinių cukraus pudros, 200 g sviesto, 4 šaukšto kepimo miltelių, 2 kaupinų šaukštų maltų prieskonių (cinamono, gvazdikėlių, muskatų riešutų), džiovintų apelsinų žievelių ir kapotų riešutų.
Iškeptas meduolis aptepamas glajumi, kuris gaminamas iš 250 g sviesto, 2 šaukštų šalto vandens, stiklinės cukraus, 3 kaupinų šaukštų kakavos miltelių ir 2-3 šaukštų brendžio arba romo. Viršus apibarstomas juostelėmis pjaustytais išlukštentais migdolais.
Tešla pradedama ruošti patogiame erdviame dubenyje trinant sviestą (aišku, gerokai palaikytą kambario šilumoje). Į mediniu šaukštu sukamą sviestą po vieną įmušami visų 8 kiaušinių tryniai (baltymai atskiriami į kitą dubenį, pritaikytą plakimui). Paskiau sudedamas medus (jei jis kietas, reikės tirpinti padėjus medaus indelį ant mažos ugnies, o paskiau atvėsinti tiek, kad nesutrauktų trynių, bet nesutirštėtų), prieskoniai, 3/4 miltų.
Po to daroma pertraukėlė, per kurią suplakami baltymai. Į tirštą putą suplakti baltymai atsargiai sumaišomi su sviesto mase. Supilami likę miltai, sumaišyti su kepimo milteliais, kapoti riešutai, smulkintos apelsino žievelės. Lengvai išmaišoma.
Kepti reikia įkaitintoje, bet nelabai karštoje (apie 180 laipsnių) orkaitėje. Tešla smarkiai pakyla, tad patartina naudoti riebalais išteptas gilias kekso formeles, kurios pripildomos iki pusės (tinka naujausias technikos išradimas - silikono indai). Pagaminta masė išdalijama į 2-3 standartinio dydžio porcijas. Dvi formelės normaliai sutelpa net ne ypač erdvioje orkaitėje.
Pašovus meduolį į orkaitę, pirmą pusvalandį kepama neatidarant krosnies durelių. Po to liepsna padidinama ir kepama dar pusvalandį, kartkartėmis patikrinant, ar viskas gerai. Jei paviršius pradeda pernelyg greitai tamsėti, sumažiname karštį arba pridengiame keptuvą folijos gabalu. Meduolio vidaus būklė tikrinama mediniu pagaliuku (kai tešla nebelimpa prie pagaliuko, vadinasi, pyragas iškepęs).
Atvėsęs meduolis aptepamas glajumi, kuris gaminamas tokiu būdu: į puodelį sudedamas sviestas, supilamas vanduo, suberiamas cukrus ir kakavos milteliai, nuolat maišant viskas užvirinama ir pavirus 4 minutes nukeliama nuo ugnies. Beveik tuojau pat supilamas romas ar brendis, išmaišoma ir tepama ant meduolio lėtai pilant glajų ir paskleidžiant jį šaukštu. Nelaukiant, kol glajus sustings, barstomi pjaustyti migdolai.
Prieš pilant glajų galima meduolį patepti uogiene. Bus dar skaniau.
Giedrės J. receptai