Silkę paprastai valgome šaltą. Šios žuvies nešildome net skanaudami sūdytą mirkytą silkę su karštomis bulvėmis. Dėl įvairovės šįkart siūlyčiau pasigaminti silkių apkepą.
Nustebinsite namiškius ar bičiulius jau vien neįprastu elgesiu su bene labiausiai valgoma Lietuvoje žuvimi.
Apkepui reikės 4-5 sūdytų silkės filė, 3-4 vidutinio dydžio bulvių, svogūno, 2 kiaušinių, pipirų, grietinės, aliejaus, sviesto.
Silkę bent kelias valandas pamirkykite pieno ir vandens mišinyje. Apkepą pradėkite gaminti silkei išmirkus. Užkaiskite puodą vandens ir išvirkite bulves su lupynomis. Nulupkite jas, kai bulvės kiek pravės, ir sumalkite mėsmale. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite ant aliejaus, kol pabals. Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite bulvių masę su silke ir kepintais svogūnais, įmuškite kiaušinį, įdėkite gerą šaukštą grietinės, pagardinkite prieskoniais (maltais pipirais, kalendra, muskatu ir pan.).
Apkepo indą (jei tokio neturite, tai tiks ir metalinis puodas) ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais arba manų kruopomis ir sukrėskite gautąją masę. Viršų išlyginkite ir apipilkite kiaušiniu, išplaktu su šaukštu grietinės.
Kepkite įkaitusioje orkaitėje apie pusvalandį (kol apskrus viršus). Galite patiekti sausai, su grietine ir svogūnų laiškais (petražolėmis) arba su šiltu krienų ir grietinės padažu (sumaišykite krienus su grietine, pagardinkite druska ir pakaitinkite).
Giedrės J. receptai