REKLAMA

naujienų portalas tv3.lt

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sueina dvidešimt metų, kai Europoje pradėti gaminti pieno produktai su pieno rūgšties bakterijomis, vėliau pradėtomis vadinti probiotikais. Tai pakeitė žmonių valgymo įpročius ir supratimą, kad maisto produktai gali būti ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.   

REKLAMA
REKLAMA

1990 m. kovą pieno perdirbimo kompanija „Valio“ Suomijoje buvo pirmoji, sukūrusi ir pradėjusi gaminti jogurtus „Valio Gefilus“ su teigiamą poveikį turinčiomis probiotinėmis bakterijomis. Kaip rodo moksliniai tyrimai, pieno rūgšties bakterijos stiprina žmogaus imunitetą, apsaugo ir atstato žarnyno mikrobiotą vartojant antibiotikus, apsaugo nuo virškinimo trakto susirgimų.

REKLAMA

Pieno produktų su pieno rūgšties bakterijomis bumas Vakarų Europoje kilo dar po ketverių metų, kai pasirodė kitų kompanijų gaminiai su probiotikais: Nyderlanduose pradėti gaminti jogurtai „Vifit“, Europoje pasirodė pasaulio fermentuotų pieno produktų lyderės Japonijos kompanijos „Yakult“ produktai. Lietuvoje pirmieji „Valio Gefilus“ atsirado prieš septynerius metus.  

REKLAMA
REKLAMA

Pieno produktai su probiotikais paskatino funkcinio maisto atsiradimą ir plėtrą. Funkcinis maistas – tai tokie maisto produktai, kurie be tradicinių maisto sudėtyje esančių medžiagų duoda ir papildomą naudą sveikatai.

„Pieno produktų su probiotikais istorija Europoje prasidėjo nuo to, kad maždaug prieš dvidešimt penkerius metus „Valio“ tyrimų ir plėtros (R&D) padalinys išsikėlė tikslą – sukurti naują pieno produktų grupę su pieno rūgšties bakterijomis, kurios buvo neseniai atrastos ir gauti pirmieji moksliniai įrodymai apie jų naudą žmogaus sveikatai“, – sako „Valio“ atstovybės Lietuvoje vadovė Laima Padegimienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekdama užsibrėžto tikslo 1987 m. „Valio“ įsigijo pasaulinę licenciją pieno rūgšties bakterijų Lactobacillus GG (ATCC 53103) štamui iš Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkų Sherwood‘o Gorbach‘o ir Barry Goldin‘o. Jie Lactobacillus GG (LGG®) bakterijų šeimą buvo atradę, ištyrę ir užpatentavę dar prieš dvejus metus.

REKLAMA

Nuo to laiko prasidėjo ilgas tyrimų ir ieškojimų kelias daugelyje pasaulio universitetų ir laboratorijų. Šiuo metu Lactobacillus rhamnosus GG yra daugiausia ištirta pieno rūgšties bakterija pasaulyje, mokslo žurnaluose jau publikuota daugiau kaip 500 studijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų