„Harira„ tai marokietiška sriuba, kuri ruošiama Ramadano mėnesio metu, vestuvių ar kitom ypatingom progom. Šiai sriubai naudojami Puy lęšiai, kurie laikomi lęšių karaliais, taip pat speciali marokietiška “Harissa" pasta ir daug kitų prieskonių. Prie šios sriubos tiks vanduo ar sunkesnis, vaisių skonio rožinis vynas.
Pasiruošk (dvi porcijos):
1 saliero stiebą;
1 cm imbiero;
daržoves iš ūkininkų: 1 morką, 2 bulves, 1 svogūną;
2 valg. š. saulėgrąžų ar alyvuogių aliejaus;
100g „Puy" lęšių;
prieskonių: 2 arb. š. druskos, 0,5 arb.š. malto kumino, 0.5 arb.š. maltos kalendros, 1 arb. š. ciberžolės, 0,5 arb. š. paprikos, 0,5 arb. š. džiovintų pertažolių, 0,5 arb. š. džiovintų kalendrų, žiupsnį pipirų, 0,25 cinamono lazdelės;
5 konservuotus pomidorus be odelių;
150 g konservuotų avinžirnių;
ketvirtį citrinos;
20 g razinų;
5 g „Harissa" pastos.
Prieskonių, lęšių ir „Harissa" pastos įsigysi specializuotose prieskonių parduotuvėse.
Gamink (užtruksi 45 minutes):
Nuskusk ir supjaustyk kubeliais morką ir bulvę, supjaustyk kubeliais salierą, nulupk ir sutarkuok ar smulkiai supjaustyk svogūną ir imbierą. Įkaitink dideliame puode aliejų ir, sumažinęs ugnį iki vidutinės, pakepink imbierą, svogūną ir salierą 5 min, sudėk morkas ir bulves. Supilk į puodą lęšius ir prieskonius ir maišydamas kepink kelias minutes. Sudėk avinžirnius. Supilk 1,5 l. vandens, užvirk sriubą ant auščiausios ugnies ir virk ant vidutinės 15 min. Tada sudėk sutrintus konservuotus pomidorus ir virk sriubą dar 15 min. Įspausk citrinos sultis. Patiek su „Harissa" pasta: ji aštri, todėl dėk nedaug. Taip pat ant stalo padėk nuplautų razinų. Išmėgink net jei tai atrodo keistas derinys – nustebsi, kaip gerai jos dera šioje sriuboje.
Dvi porcijas šiam patiekalui skirtų ingredientų gali užsisakyti www.ciopciop.lt ir išbandyti marokietišką sriubą jau šiandien.